dinsdag 6 augustus 2013

La Douce France: een samenvatting


Ik heb zo’n leuk blogjaar achter de rug! De trip door la douce France was gaaf. Liefst pak in mijn koffers (beetje proppen om man en kids ook in te sluiten) en vestig ik mij definitief in het land van Chocolatines & Madeleines. Het schrijven over de Franse patisserie bracht mij mijn jeugdherinneringen terug. Een echte trip down memorylane oftewel een ‘voyage nostalgique’. Plaatsen die ik ooit bezocht, taartjes waar ik mijn tanden in heb gezet en recepten die ik mijn leven lang niet meer kwijt wil raken.

Wat ik vooral erg leuk vond om te ontdekken:
a. Dat je veel Franse taartjes zelf kunt maken, dus ook eclairs en macarons!
b. Dat ze in het zuiden van Frankrijk vooral veel groente in de taartjes verstoppen (aubergines, venkel, courgette) en het dan toch nog mierzoet weten te maken!
c. Dat de specialiteiten van de regio verraden of de regio arm of rijk is. Arme regio’s maken vooral taartjes met ingrediënten die je bij de boer kunt vinden (boter, eieren, meel en zelfs kaas) en rijke regio’s trekken alles uit de kast om mooie decadente taartjes als een miroir (spiegeltaartje) of een heel bijzonder rabarbertaartje te maken.
e. Dat er door het hele land op verschillende plekken cake-achtige taartjes bestaan die gemaakt worden op basis van gist (Kouglof, Fouace, Tropéziene).
d. Dat er een aantal taartjes/zoete recepten zijn die door elke regio worden omarmd en zelfs toegeëigend. Zo zijn ze door heel Frankrijk gek op meringues, tartelettes au chocolat, tartelettes aux fraises en de Charlotte à la framboise.
e. Dat er in elke regio specialiteiten te vinden zijn en dat ik nog lang niet alle taartjes en koekjes in kaart heb gebracht. De wereld van de Franse patisserie is groot en ik raak er nooit op uitgekeken.

De top 3
Van alle Franse gebakjes die dit jaar de revue zijn gepasseerd heb ik een aantal lievelingen. Dit zijn vooral de taartjes die eigenlijk totaal nieuw voor mij waren, die ik niet eerder heb gegeten. Ik weet zeker dat ik naar deze taartjes op zoek ga als ik ooit in de buurt ben. Hier de top 3:
1: Bras de Vénus staat op nummer 1. Verrassend door de venkel en heerlijk door de room en de spons-achtige cake.
2: Tarte aux myrtilles. Nooit gedacht dat ik helemaal lyrisch zou zijn over een taartje waar geen chocolade in zit. Dit taartje met vruchten is echt waanzinnig lekker!
3: En als derde de Nantais. Een taartje met rum waar je heel blij van wordt;-)

Het vervolg
Om dit blogjaar af te ronden geef ik hieronder een overzicht van de recepten die ik in de verschillende regio’s van Frankrijk heb gevonden. Deze taartjes zijn gemaakt in mijn keuken. Als ik het kan, kan jij het ook! Dus zoek er een uit en ga aan de slag. Voor je het weet heb je een Frans gebakje op je bord en waan je je in Frankrijk;-)

Mijn Franse tour zit erop, maar het bloggen over patisserie zit ondertussen zo verweven in mijn systeem, ik kan niet meer zonder. Als foodie zie, hoor en proef ik steeds meer waar ik over wil schrijven. Ik vind het leuk om mijn wat meer gezonde zoete recepten met jullie te delen, maar word ook blij van het schrijven over bijzondere taartjes die juist bol staan van de room, suiker & deeg. Want juist als je bewust leeft, gezond eet en wil genieten van het leven is het heerlijk om eens in de zoveel tijd je tanden te kunnen zetten in een overdadig taartje of een zelfgemaakt koekje.
Ik ben er van overtuigd dat taarten die je zelf maakt, met eerlijke ingrediënten en een hoop liefde, niet per se slecht voor je zijn. Guilty pleasures waar je juist van mag genieten, omdat je weet welke ingrediënten het bevat, hoeveel werk & hoeveel liefde erin zit! Kortom: blogjaar 3 zal in het teken staan van schaamteloos genieten. Elke week een guilty pleasure om blij van te worden! Ik hoop dat jullie meelezen/meekijken en vooral meebakken!

Hieronder - als samenvatting van blogjaar 2 - de verschillende regio’s van zoet Frankrijk op een rijtje.
Ik deelde het land op in twaalf regio’s en heb uitgezocht waar ze in 11 van deze 12 regio’s blij van worden. Corsica (regio 12) heb ik stiekem een beetje links laten liggen, maar sommige Corsicanen vinden eigenlijk zelf ook dat ze niet echt bij Frankrijk horen;-) Taartjes uit deze regio worden vooral gemaakt met de bijzondere schapenkaas die op het eiland te vinden is (Brebis). En ze zijn er gek op het inmaken van clementines. Jam maken is ook echt een ding op het eiland (wie wat bewaart die heeft wat zal het motto wel zijn). Ik heb een mooie pot met walnoten/vijgenjam in de kast staan, die op het eiland is gefabriceerd. Ga ik vast nog gebruiken in een fijne cake of taart. De andere regio’s zet ik hieronder op een rijtje:

Regio 1: Parijs
Millefeuille met aardbeien
Croissants
Paris-Brest
Tarte au citron
Macarons

Regio 2: Elzas/Lorraine/Champagne
Kouglof
madeleines met citroenvulling
worstenbroodjes
Nonnettes

Regio 3: Bourgogne/Franche-Comté
Aardbeiensnoepjes
Anijsijs
Chocolatines
Clafoutis/Flaugnarde

Regio 4: Lyon/Rhône-Alpes
Mousse au chocolat
Tarte tatin
Truffels met likeur

Regio 5: Provence-Alpes-Côte d’Azur
Callisons
taartje met vijgen en walnoot
Miroir framboise
Tropézienne

Regio 6: Roussillon-Languedoc-Les Cévennes
Touron
Bras de Vénus
Tatin d’aubergines aux pommes
Meringues

Regio 7: Haute-Garonne, Aveyron & Auvergne
Fouace
Fenetra
Tarte aux myrtilles
Makrout

Regio 8: Pays de Loire, Centre
Bonbons met dadel en honing
Tarte aux poires
Nantais
Tartelette au citron

Regio 9: Normandië-Bretagne
Franse appeltaart
Normandische appelcake
Sablés de Caen
Galettes

Regio 10: Poitou Charentes
Rabarbertaartje
Cassemuseaux
Bijzondere Dame Blanche
Broyé du Poitou

Regio 11: Gascogne
Gâteau Basque
Tartelettes au chocolat
Tartelettes met kruisbessen
Charlotte a la framboise