zondag 28 juli 2013

Frans dessert als afsluiter!


Regio 11: Gascogne, deel 4:  een feestelijk einde
De laatste regio, het laatste blogje om deze reis door zoet Frankrijk af te sluiten. En wel met het recept voor een van de mooiste desserts van Frankrijk: la Charlotte! De oorsprong van dit dessert is niet helemaal meer terug te vinden en daarom vind je het door heel Frankrijk terug op de kaart. Een taartje dat in alle regio’s wordt gegeten. Lijkt mij een mooi recept om dit Franse blogjaar mee af te sluiten.

De Charlotte wordt vaak gemaakt met aardbei, maar kan ook met andere soorten fruit worden gemaakt. Het taartje bestaat uit een romige vulling (bavarois) die wordt samengehouden door een laag 'lange vingers'. Bovenop gaat vers fruit om de taart mee te garneren. Ik maak mijn exemplaar met frambozen, die nu overal te krijgen zijn. En om bij te komen van de hittegolf van vorige week heb ik besloten om er een ijs-taartje van te maken. Een extra feestelijk dessert!

Volgende week blik ik terug op mijn jaar door Frankrijk en laat ik weten wat voor plannen ik heb voor mijn derde blogjaar! Stay tuned;-) -x- AnCharlotte à la framboise!
De frambozencoulis.
Mijn ijsmachine draait overuren!
De zelfgemaakte 'lange vingers'.
Met verse frambozen bovenop.
Een feestelijk einde...
van een jaar vol Franse patisserie!

Recept: Charlotte à la framboise

Ingrediënten voor de vulling:
250 g frambozen (vers of bevroren)
50 g mooie verse frambozen voor de garnering
40 g suiker
400 cl slagroom
200 cl volle melk
een schep basterdsuiker

Ingrediënten voor de lange vingers:
5 eieren (eiwit en eigeel gescheiden)
200 g bloem
180 g suiker
snuf zout

Verder nodig: een spuitzak & een ijsmachine

1. Maak eerst de lange vingers. Je kunt ook kant en klare lange vingers kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker! Verwarm de oven voor op 180 ° C (160 ° hetelucht) en bekleed een bakplaat met ingevet bakpapier.
2. Mix het eigeel met de 180 g suiker en mix tot de kleur van het eigeel lichter wordt.
3. Klop in een andere kom de eiwitten stijf met een snuf zout. Roer de helft van de eiwitten door het eigeelmengsel (familie maken) en voeg vervolgens de rest van de eiwitten toe. Meng het geheel voorzichtig door elkaar met een spatel.
4. Roer voorzichtig de gezeefde bloem door het mengsel en giet het geheel in een spuitzak (met een brede opening).
5. Spuit de lange vingers op de bakplaat. Mijn lange vingers waren wat dun, dus probeer de strepen niet te breed te maken en zorg voor wat volume de hoogte in, dan worden de lange vingers wat dikker. Laat wat van het mengsel over om een grote ronde schijf (ongeveer zo groot als een eierkoek) op een plaat te spuiten. Dit wordt de onderkant van de taart.
6. Bak de lange vingers in 10-20 minuten mooi goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.

7. Maak de ijsvulling met frambozen. Verwarm de frambozen in een steelpannetje samen met de suiker. Giet de frambozen in een zeef en druk met een lepel het sap van de frambozen in een kom. Laat deze coulis afkoelen.
8. Giet de slagroom, de melk en de basterdsuiker in een kom. Voeg de frambozencoulis toe. Meng het geheel door elkaar.
9. Schenk het in de ijsmachine. Volg de instructies van je ijsmachine op voor een briljant resultaat. Het duurt ongeveer 10 minuten en dan komt er prachtig lichtroze frambozenijs tevoorschijn uit de machine!
10. Bedek een vorm die je wilt gebruiken om de taart mee te maken met plastic folie en laat het iets over de rand hangen (zodat je het ijs straks makkelijk uit de vorm krijgt). Schep het ijs in de vorm en zet het in de vriezer tot net voor gebruik.
11. Haal het ijs uit de vriezer en verwijder de vorm en het plastic. Plaats het ijs op de ronde bodem van koek. Plaats de lange vingers rondom het ijs en laat ze iets uitsteken boven het ijs uit, zodat je een soort bakje krijgt waar je de verse frambozen in legt. Voilà: een heerlijk Frans dessert als feestelijke afsluiting!