maandag 23 juli 2012

Bier, worst & Pretzel




Regio 2: Elzas/Lorraine/Champagne - deel 3: mannelijke maaltijd
Deze zomerse week even geen zoet, maar stevige worstenbroodjes die passen bij grote pullen bier & het Noord-Oosten van Frankrijk. Ze zijn erg van het deeg in die hoek van Frankrijk en brood komt er dan ook in heel veel verschillende soorten voor. Het leukste broodje uit de Elzas vind ik de Pretzel. Ik kende eigenlijk alleen de mini-variant die rond borreltijd op tafel komt, maar in de Elzas maken ze ook reuze grote Pretzels! Ik at ze dit jaar al in Berlijn, tijdens de Hive. Daar eten ze die Pretzeln echt te pas en te onpas: bij de koffie om 10.00 uur, als tussendoortje om 14.00 uur, als borrelhap en als tussendoortje midden op de avond. Die dingen waren echt overal! Behalve bij het ontbijt, maar in de Elzas ontbijten ze er juist wel mee. Voor mij net iets te zout om de dag mee te starten, maar ze gaan prima als goede appetizer voor een nogal mannelijke maaltijd bestaande uit worstenbroodjes en bier.

Uit de regio Champagne/Lorraine/Elzas: bier, worst & zout
Recept: Worstenbroodjes


Worstenbroodjes; lekker easy, na een dag in de zon!


Ingrediënten voor ongeveer 6 stuks:
1 ei
500 g gekruid varkens- of runderworstvlees
1 vel kant en klaar bladerdeeg

1. Verwarm de oven voor op 200º graden (180 hetelucht). 
2. Rol het deeg uit op een met bakpapier bekleede bakplaat.
3. Plaats het worstvlees in het midden van het deeg en verdeel het over de lengte van het deeg. Vouw de deegranden over de worst, zodat de bovenkant bedekt is. Smeer in met een losgeklopt ei.
4. Snijd het geheel in 6 stukken en kerf de bovenkant van het deeg iets in.
5. Plaat in de oven en bak in ongeveer 25 minuten.