maandag 13 augustus 2012

An-ijs
Regio 3: Bourgogne/Franche-Comté - deel 2: Flavigny
In de Bourgogne ligt het plaatsje Flavigny-sur-Ozerain. Een klein dorpje waar ik al eerder over schreef.  Midden in het dorpje ligt een oude fabriek waar de speciale ‘Anis de Flavigny-snoepjes’ worden gemaakt. Deze anijssnoepjes worden hier al sinds 1591 volgens recept gemaakt. Met natuurlijke geur- en smaakstoffen en suiker. En om de plaatselijke bevolking van een baan te voorzien, doen ze in Flavigny in de fabriek nog zo veel mogelijk met de hand. 
De kern van het snoepje bestaat uit een anijszaadje. Deze zaadjes gaan in grote trommels met suikersiroop en de suiker vormt een laagje om de anijszaadjes. Door deze voortdurend rond te draaien worden de bolletjes die zo ontstaan steeds een laagje dikker. Tegenwoordig zijn ze te krijgen in verschillende smaken, o.a.: anijs, citroen, rozenblaadjes, pepermunt en viooltjes. Ik heb echt een zwak voor deze snoepjes en sleep elke vakantie stapels doosjes mee naar huis. 

Aangezien het twee weken duurt om de snoepjes te draaien in een profesionele machine, zag ik het niet echt zitten om hier maanden in de weer te zijn met suikersiroop en bakjes die met de hand moeten worden rondgedraaid. Zelf les anis de flavigny maken zit er niet in. Maar dit gaf wel mooi de kans om een andere uitdaging aan te gaan, namelijk het gebruiken van de ijsmachine die ik deze zomer een keer wilde uitproberen! En om toch een beetje in de sfeer van Flavigny te blijven heb ik er anijsijs van gemaakt. Een variant die ik zelf heb bedacht en waarvoor ik anijsblokjes van de Ruijter gebruikte. De ijsmachine werkt geweldig. Ik voel me met terugwerkende kracht schuldig over de verspilde maanden die het aparaat in het keukenkastje heeft moeten doorbrengen. De zomer loopt op zijn einde, maar ik ga ‘m verlengen met heel veel zelf gemaakt ijs!


En zo zien de snoepjes er uit!

Doosjes met les Anis de Flavigny.

De ijsmachine doet z'n werk!

Home-made anijsijs met taart van m'n schoonmoederUit de regio Bourgogne/Franche-Comté: anijs
Recept: Anijsijs

Ingrediënten:
9 blokjes anijs (de Ruijter)
3 eieren
500 ml slagroom
12 eetlepes suiker
twee eetlepels kokend heet water
Voor het maken van het ijs maakte ik gebruik van een ijsmachine van Krups. Maak het ijs 12 uur van te voren, want het moet minimaal 12 uur opstijven in de koelkast. De houder van de ijsmachine moet ook een tijd in de vriezer staan voor gebruik.

1. Leg de anijsblokjes in een bakje met een eetlepel water. Verwarm in de magnetron zodat de blokjes smelten. Zet weg om te laten afkoelen.
2. Splits de eieren. Zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Klop de drie eierdooiers samen met de twee eetlepels kokend heet water en vier eetlepels suiker tot een lichtgele, stevige massa. Flink doorkloppen tot je een spoor van de garde blijft zien.
3. Klop de slagroom stijf met twee eetlepels suiker tot zachte pieken (niet te stijf!). Voeg de slagroom bij het eigeelmengsel.
4. Voeg de gesmolten anijs toe aan het mengsel en meng er door heen.
5. Klop de eiwitten stijf met vier eetlepels suiker tot het in pieken overeind staat. Voeg het eigeelmensel toe aan het geslagen eiwit. Vouw het er voorzichtig doorheen. 
6. Zet het mengsel afgedenkt weg in de koelkast en laat minimaal 12 uur opstijven.
7. Bereid het ijs na 12 uur in de ijsmachine.