maandag 11 februari 2013

Le Négus de Lyron

De echte!


Regio 8: Pays de Loire, Centre, deel 1: langs de Loire 
Rijden in een knalrode Deux Chevaux (met open dak) langs enorme zonnebloemvelden, beeldhouwen op een eiland in de Loire, kamperen met uitzicht op het kasteel van Saumur, lunchen in Angers en mooie ritjes maken langs de oevers van de rivier de Loire - helemaal tot aan de kust. Van Nevers tot aan Nantes (officieel loopt de rivier de Loire nog een stuk verder door); ik word blij van dit gebied. In Never liep ik enige tijd geleden binnen in de winkel van Lyron: een chocolaterie waar de mooiste bonbons en snoepjes worden verkocht en dat sinds 1902. In de winkel is bijna niets veranderd sinds de opening en dat geldt ook voor het recept van het bekendste snoepje van Lyron: le Négus.
Oorspronkelijk gemaakt voor een bezoek van de koning van Ethiopië aan Frankrijk in 1901. De bonbon van harde karamel, met een chocoladevulling lijkt op barnsteen en is waanzinnig lekker. Dit recept ga ik niet eens proberen na te maken, hiervoor rijd ik graag naar Nevers! En ze verkopen dozen zo groot dat je een heel jaar vooruit kunt (als je je kunt beheersen). Neem wel een hele berg geld mee, deze bonbons zijn bijna net zo kostbaar als barnsteen.

Hieronder wel een eigen recept voor ‘bijna gezonde’ bonbons, omdat we nu eenmaal niet allemaal een ritje naar Never kunnen maken deze week. Dit recept is makkelijk, lekker en kost geen fortuin. Ik denk eraan om dit recept op te nemen in het kookboek dat ik bij Blurb wil laten maken. Blurb is een online uitgever, die zowel professionals als amateurs de kans geeft hun eigen boeken te publiceren. En Blurb biedt mij de mogelijkheid om dat eens uit te proberen! Ik wil een boek samenstellen met een aantal van mijn recepten die ik tijdens deze culinaire trip door Frankrijk tegen ben gekomen. Aan het eind van het blogjaar (in mei) geef ik een exemplaar van het boek weg als give-away aan een van mijn lezers! Om te bepalen welke taartjes niet mogen ontbreken in mijn boek, hoor ik graag jullie top 3 voorkeur. Als je die aan mij doorgeeft maak je meteen kans op deze leuke give-away die mede mogelijk wordt gemaakt door Blurb. Dus geef je top 3 aan mij door op FaceBook (inzenden voor 15 april) en maak zo kans op het eerste Tarte taart An kookboek!Le Négus; ook verkocht in grootverpakking!

In de winkel verkopen ze nog veel meer soorten snoep.

Zelfgemaakte bonbons met dadelvulling.

...

Uit de regio Pays de Loire, Centre: Négus (bonbons van harde karamel, met een chocoladevulling)
Recept: zelfgemaakte bonbons met een vulling van dadels en honing


Deze bonbons maakte in omdat ik nog veel vulling overhad na het maken van Makrout. Ik had genoeg Makrout gemaakt, maar vond het dadelmengsel te lekker om weg te gooien. Daarom verzon ik onderstaand recept. Het stevige dadelmengsel leende zich uitstekend voor mijn plan om er bonbons van te maken. Best een verantwoord snoepje; pure chocolade, noten, honing en kaneel. Zonder schuldgevoel genieten!

Ingrediënten:
100 g donkere chocolade van mooie kwaliteit (72% cacao), in stukken
100 gram gemalen dadels
50 g gemalen amandelen
50 g gemalen hazelnoten
1 eetlepels oranjebloesemwater
1 theelepel kaneel
50 ml honing

1. Meng de gemalen dadels, de kaneel, het oranjebloesemwater, de gemalen amandelen, hazelnoten en honing door elkaar tot een mooi geheel. Als het goed is krijg je een stevige massa.Vorm er een bol van.
2. Smelt de chocolade ‘au bain Marie’ of in de magnetron (1 minuut op 900 Watt, even doorroeren en nog enkele seconden tot het geheel gesmolten is).
3. Laat de chocolade iets afkoelen. Vorm in de tussentijd kleine bolletjes van het dadelmengsel, ongeveer zo groot als een kleine knikker.
4. Haal de dadelbolletjes door de kom met het chocolademengsel en zorg dat het gehele bolletje bedekt is met chocolade. Haal het bolletje er behendig uit met twee vorken en laat de overtollige chocolade er vanaf druipen. Leg de bonbon op een strook bakpapier en laat de chocolade hard worden.
5. Serveer direct of bewaar de bonbons (als je dat lukt) in een luchtdichte trommel in de koelkast.