maandag 4 juni 2012

Tarte taart An & la douce France



Terug van weggeweest! Mijn tweede jaar vol taart is begonnen. En dit jaar staat in het teken van de Franse patisserie! Ik ga een (virtueel) tripje maken door de verschillende Franse regio’s en zal per maand een regio onder de loep nemen om zo te ontdekken welke taartjes, bakkers en lekkernijen je daar het beste op kunt zoeken en op kunt eten. En wie weet kan ik de verleiding niet weerstaan om die culinaire trip ook in het echt uit te voeren: zoiets als ‘Frankrijk in 12 dagen’ (met meer kilometers op de teller en kilo’s op de heupen dan je lief is). Eerst maar eens virtueel. Vanaf nu ben ik dus weer te vinden in de keuken om elke week een van die Franse schatten te maken, de recepten te ontrafelen en een stukje Frankrijk naar Nederland te halen.





Regio 1: Parijs - het hart van Frankrijk
Zoals Parijs het kloppend hart van Frankrijk is, heeft het centrum van Parijs zelf ook lange tijd een kloppend hart gehad in de vorm van Les Halles: de grootste overdekte markt van Frankrijk. De markt bestond al op deze plek vanaf 1183, toen koning Philippe Auguste de plek aanwees als marktplaats. In de 19e eeuw werden tien grote paviljoens gebouwd en werd de markt overdekt. Vanuit alle streken van Frankrijk werden de beste producten naar les Halles gebracht. Marktkramen met groenten, gevogelte, verse vis, zuivelproducten en Frans rundvlees; de hallen werden de buik van Frankrijk genoemd. Van de prachtige paviljoens van glas en ijzer is er nu nog slechts een exemplaar over die dient als museum. De echte markt is in 1970 verplaatst naar een plek buiten het centrum, omdat de markt uit zijn voegen barstte. Ten zuiden van Parijs, in Rungis werden nieuwe hallen uit de grond gestampt en die plek is tot op de dag van vandaag de grootste markt van Europa. Veel Nederlandse leveranciers en restaurants kopen hun producten op de markt van Rungis, dus de kans is groot dat die Franse kaas in de koelkast uit Parijs vandaan komt!

Lijkt me een mooie plek om rond te lopen en dat kan ook. In Rungis worden rondleidingen georganiseerd voor foodies die willen zien hoe het er daar aan toe gaat. Je moet wel vroeg uit de veren;-)
Je kunt voor verse producten natuurlijk ook dichter bij huis terecht bij verschillende veilinghuizen. Zo kreeg ik afgelopen week de lekkerste aardbeien van de veiling van Zaltbommel. Goed moment om eens een echte Millefeuille te maken; een soort tompouce. Een Millefeuille bestaat uit drie paneeltjes gelaagd bladerdeeg (duizend laagjes!), met daartussen crème patissière en vers fruit. Een ode aan het verse van Les Halles en Rungis!

Uit de regio Parijs: verse aardbeien
Recept: Millefeuille met aardbeien


Ingrediënten (voor 6 personen):
650 g bladerdeeg
5 el suiker voor de siroop
4 el suiker voor de slagroom
125 ml slagroom
300 g aardbeien, in vieren gesneden
poedersuiker

Voor de crème pâtissière:
3 eierdooiers
60 g fijne suiker
15 g maïzena
5 g bloem
275 ml melk
een half vanillestokje
7 g boter

1. Maak eerst de crème pâtissière, zodat deze kan afkoelen. Klop de eierdooiers met de helft van de suiker tot een bleke, romige massa.
2. Zeef de bloem en de maïzena erboven en meng het geheel door elkaar.
3. Doe de melk, de rest van de suiker en het merg van het vanillestokje in een pan. Breng het mengsel aan de kook en giet het over het eiermengsel.
4. Giet de massa in een schone pan en breng het al roerend aan de kook. Laat het twee minuten koken, roer de boter erdoor en laat de crème pâtissière afkoelen in een schone kom. Dek de kom af met plasticfolie om te voorkomen dat er een vel wordt gevormd.

5. Ga verder met de Millefeuille. Verwarm de oven voor op 180ºC (160º hetelucht). Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestoven oppervlak. Snijdt rechthoeken van het bladerdeeg en leg ze op een met bakpapier bekleede bakplaat. Prik er met een vork gaatjes in. Dek deze laag af met bakpapier en leg er een andere bakplaat bovenop om te voorkomen dat het deeg niet gelijkmatig rijst. Bak het bladerdeeg 6 minuten.
6. Zet ondertussen een pan op het vuur voor het maken va de siroop. Doe 185 ml water in een steelpan en voeg de suiker toe. Laat 5 minuten koken.
7. Bestrijk het deeg met de siroop en laat nog 6-8 minuten bakken tot het goudbruin is. Laat het deeg afkoelen.
8. Klop de slagroom stijf met wat suiker. Meng dit door de crème pâtissière.
9. Verdeel dit mengsel over de onderste laag bladerdeeg van de Millefeuille. Verdeel wat aardbeien over de room. Plaats een tweede laag bladerdeeg en herhaal deze stap. Strooi wat poedersuiker over de bovenste laag bladerdeeg.


Verse aardbeien in de siroop om extra zoet te worden.

Mmmm Millefeuille!