dinsdag 26 februari 2013

Nantais uit Nantes


Tarte taart An-poster: Nantes


Regio 8: Pays de Loire, Centre, deel 3: koekjesstad
In Nederland hebben we de koekjesbrug, in Frankrijk hebben ze een hele koekjesstad: Nantes. Deze stad, die aan het einde van de Loire ligt, is de stad van de LU koekjes. Sinds 1886 worden hier de bekende 'Petit Beurre'-koekjes gemaakt. In Nederland vooral bekend als ‘het scholiertje’, maar dan zonder chocoladelaagje. Louis Lefèvre-Utile (LU!) was zo enthousiast over zijn koekje dat hij de exacte samenstelling en afmetingen liet vastleggen bij het tribunal de commerce de Nantes (een soort Kamer van Koophandel). Tegenwoordig rollen er per jaar zo'n 41 miljoen pakken koek de fabriek uit. De 24 koekjes per pak (een koekje voor elk uur van de dag) zijn een ware succesformule.

Omdat Nantes dicht bij de kust ligt is het eeuwenlang de plek geweest waar handelswaren van overzee aan land kwamen. Zo ook rum uit de Franse Antillen. En daarmee maken ze in Nantes een heel lekker rum-taartje. Le gâteau Nantais wordt doordrenkt met donkere rum en afgewerkt met een glazuurlaag waar witte rum in zit. Een groot alcoholisch gebeuren dat taartje. Aangezien je in Frankrijk wel met een borrel op achter het stuur mag kruipen (ok niet echt, maar voor mijn gevoel doen ze daar toch wat laconieker), maar je daar in Nederland niet aan moet beginnen, heb ik het recept afgelopen weekend wat aangepast. Met een horde kinderen die taart wilden eten,  een autoritje en een kinderverjaardag voor de boeg, heb ik de rum vervangen door een siroop van bloedsinaasappel, bruine suiker en verdampte alcohol uit rum die ik heb laten meekoken. Ook donker van kleur, maar je blijft wat beter op je benen staan en iedereen kan mee eten. De structuur van de amandelcake leent zich perfect voor het opnemen van vloeistof, dus ik zal deze taart zeker nog eens maken met de aangegeven hoeveelheid rum. Een dubbele tong door het eten van een puntje taart: vast een bijzondere ervaring.

ps: wil je kans maken op deze door mijzelf gemaakte Tarte taart An poster (A3 formaat): share & like mij dan op Facebook en wie weet ben jij de gelukkige winnaar!

De taart uit Nantes: gâteau Nantais.


Puntje Nantais

Uit de regio Pays de Loire, Centre: een amandeltaartje
Recept: gâteau Nantais - een aangepaste versie


Ingrediënten:
150 g suiker
125 g zachte zoute boter
100 g gemalen amandelen
3 eieren
20 g bloem
poedersuiker
een klein flesje witte rum (miniatuur)
sap van een bloedsinaasappel
50 g bruine basterdsuiker

1. Verwarm de oven voor op 170º C (155º hetelucht) en vet een springvorm in. Bekleed de springvorm met bakpapier.
2. Klop de boter met de 150 g suiker tot een romig mengsel.
3. Voeg de gemalen amandelen toe en vervolgens één voor één de eieren en de bloem. Mix het geheel goed door en giet het in de springvorm.
4. Bak de cake in het midden van de oven, gedurende 30 minuten tot de bovenkant mooi bruin wordt en een satéprikker die je erin steekt er weer schoon uitkomt.
5. Terwijl de cake in de oven staat kun je de siroop maken. Giet het sap van de bloedsinaasappel in een steelpan en voeg de basterdsuiker en de helft van het miniatuurflesje witte rum toe. Breng het geheel aan de kook en laat het inkoken.
6. Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. Prik wat gaatjes in de bovenkant van de cake en giet de siroop over de cake. Laat intrekken en keer de cake door middel van een groot bord om en laat de cake verder afkoelen.
7. Maak de glazuurlaag door poedersuiker te mengen met wat druppels witte rum. Giet de vloeibare glazuur over de cake. Laat de glazuurlaag uitharden voordat je de taart aansnijdt.