maandag 1 oktober 2012

Chocoladefeest


De truffels en amandelspijs-bonbons!

Regio 4: Lyon/Rhône-Alpes - deel 3: chocola
Terwijl ik mij de stad Lyon vooral herinner om de oneindige zoektocht naar het centrum (kan te maken hebben gehad met mijn kaartlees-kunsten van voor het TomTom-tijdperk), of om de files in de zwarte tunnels op doortocht naar het zuiden van het land (eveneens te danken aan mijn kaartlees-kunsten), moet ik toegeven dat de stad mij, nu ik weet hoe gek ze er zijn op chocola, toch wel weer trekt. Terug naar Lyon. Tot die tijd fröbel ik hier gewoon nog even verder met chocola en amandel...

Misschien kwam het door het licht? Door de scherpe schaduwen die aan het eind van de middag verraden dat het einde van het jaar langzaam dichterbij komt? Misschien waren het de verlanglijstjes die zondagochtend ineens in elkaar gezet werden door de dametjes? Misschien waren het de begeleidende Sinterklaas-liedjes die tijdens het maken van de verlanglijstjes 'geneuried' werden? Op de een of andere manier hing er een pré-Sinterklaas sfeer in huis afgelopen weekend. Wel wat vroeg... En het heeft invloed gehad op de chocolade-port-truffels die ik maakte. Het resultaat heeft veel weg van marsepeinen aardappeltjes en de amandelspijs-bonbons zien er ook uit als marsepein. Was nog niet de bedoeling.

Lyon (hoofdstad van de regio Rhône-Alpes) staat bekend om haar diverse specialiteiten die gemaakt zijn van chocolade. Zo is er de Coussin de Lyon; een soort kussentjes van chocola, omhuld met turquoise amandelspijs. Er zijn Quenelles de Lyon: gemaakt van amandel, suiker en witte chocolade. Veel van deze specialiteiten zijn terug te vinden bij chocolatier Voisin. Léon Voisin opende na de Eerste Wereldoorlog zijn eerste fabriek waar cacao en koffie werden gemaakt. Na een succesvolle start opende hij diverse boutiques in de stad en verkocht er zijn specialiteiten. Tegenwoordig zijn er ook vestigingen van Voisin te vinden in o.a. Nice en Bergerac.
Naast de delicatessen van Voisin zijn ook vele andere chocolatiers gevestigd in Lyon. Wellicht komt dit doordat er veel verschillende opleidingsinstituten zijn in de stad, bijvoorbeeld École Valrhona; école du Grand Chocolat. De interesse in chocola wordt sinds 2011 gevierd in november tijdens de ‘Salon de Chocolat’; een internationaal chocoladefeest dat wereldwijd plaatsvindt in diverse steden. Tijdens die week wordt er in Lyon volop geproefd, worden recepten uitgewisseld en kun je je vergapen aan de verschillende modecreaties die op de catwalk tentoongesteld worden. Deze outfits worden gemaakt van – hoe kan het ook anders tijdens zo’n week –... chocola. In het kader van beetje vreemd, wel lekker.

De amandelspijs-bonbons...
En de truffels in de cacao.

Mooi licht in de tuin: de perfecte photoshoot-plek!

Uit de regio Lyon/Rhône-Alpes: heel veel passie
Recept: Chocolade truffels met likeur


Ingrediënten voor 10-15 truffels:
60 ml room
170 g donkere (bittere) chocola, in kleine stukjes (verdeeld in 100 g chocola voor de ganache en 70 g om de bolletjes ganache te omhullen)
25 g ongezoute roomboter
cacaopoeder
25 ml likeur (bijvoorbeeld Port, Grand Marnier of Madeira)

1. Breng de slagroom in een pannetje net aan de kook. Laat iets afkoelen en voeg dan de 100 g chocolade toe. Roer de chocolade er rustig doorheen zodat de chocolade smelt.
2. Voeg de boter en de likeur toe en meng het geheel door elkaar.
3. Giet deze ganache in een bakje en laat minimaal 3 uur afkoelen in de koelkast.
4. Schep met een theelepel de ganache uit het bakje en vorm er bolletjes van. Plaats de bolletjes op een schaal en koel nog 30 minuten in de koelkast.
5. Zet een bakje klaar met de cacao.
6. Smelt de overige 70 g chocolade 'au bain-marie' en laat iets afkoelen.
7. Haal de bolletjes met behulp van twee lepels snel door de vloeibare chocolade en laat ze in het bakje met cacao vallen. Schud de bolletjes door de cacao, klop het teveel aan cacao eraf en leg de truffels op een bord. Als ze niet in een keer op gaan kun je ze in een doosje in de koelkast nog een week  bewaren (is vast niet nodig;-))