maandag 6 augustus 2012

Snoep
Regio 3: Bourgogne/Franche-Comté - deel 1: snoep
Op visite gaan bij Franse vrienden; er gaat een heel scala aan gewoonten mee gepaard. Ongeschreven regels die bepalen hoeveel kussen er worden uitgedeeld, hoeveel handen er worden geschud en hoe groot de rondleiding is door het huis. Meestal zie je alleen de woonkamer en zijn de rest van alle vertrekken een no-go-area (Fransen die in Nederland een rondleiding door het gehele huis krijgen weten dan ook niet hoe ze het hebben als de heer des huize de badkamer en ‘master-bedroom’ laat zien). Hoewel het tijdstip van aanvang lijkt te impliceren dat er een heel diner gaat worden genuttigd, hoeft dat niet het geval te zijn. Als je rond zeven uur in de avond wordt gevraagd langs te komen, blijft het vaak bij wijn en wat kleine hapjes (borreltijd).

Fransen zijn erg kieskeurig wat betreft wijn, dus mocht je een fles meenemen, zorg dan ook voor een goed verhaal zodat je ze kunt overtuigen deze fles ook daadwerkelijk te openen en te proberen. Bloemen zijn leuk, maar in Frankrijk betaal je je scheel voor een normale bos. Maar gelukkig is er snoepgoed. Een blikje met bonbons au Miel of een doosje Berlingots doet wonderen. Misschien omdat het Franse snoepgoed zo lekker is, dat elke gastheer of gastvrouw er wel van moet houden.

Afgelopen zomer, op een markt in de Bourgogne, stond een kraam vol snoepgoed uit Saint-Brisson. Aan de zijkant van de kraam hing een groot bord met ietwat knullige foto’s van het bereidingsproces. De snoepjes werden gemaakt van eerlijke ingrediënten en met natuurlijke kleurstoffen (spinazie, bieten en aardbei). Ladingen suiker werden omgetoverd in harde snoepjes met uiteenlopende smaken als viooltjes, drop en honing. Het enthousiasme van de maker/verkoper werkte en ik vertrok met een zak vol. 
Nog voor het einde van de vakantie waren de snoepjes op. Niet weggegeven aan Franse vrienden, maar opgesnoept door de twee grootste zoetekauwen van Europa: mijn dametjes.


Uit de regio Bourgogne/Franche-Comté: snoepgoed
Recept: aardbeiensnoepjes (een poging)

Thuis deed ik een poging zelf snoepgoed te maken. Hieronder het recept van mijn poging. Voor de volgende keer schaf ik een suikerthermometer aan en een mooie marmere plaat om de suiker op te storten. Dit is een typisch geval van oefening baart kunst...

Snoep uit Saint-Brisson op de markt.

Pâte des fruits uit Saulieu: zachte snoepjes van puur fruit.
Snoep met aardbeienmilkshakes...mmm
Home-made candy: aardbeiensnoepjes.

Ingrediënten:
300 g suiker
scheutje water
5 grote aardbeien

1. Pureer de aardbeien tot een gladde massa.
2. Verwarm de suiker met het water in een pan met dikke bodem. Zet het vuur hoger als alle suiker is opgelost. Roer niet in de pan, anders krijg je kristallen in de karamel.
3. Verwarm de suiker tot 160º C zodat de suiker bruiner wordt van kleur.
4. Vet een grote plaat marmer in en stort de suiker erop (pas op met de hete suiker!). 
5. Roer de aardbeiencoulis erdoorheen en schep het geheel om. 
6. Trek draden van het suikergoed en knip met een stevige schaar in stukjes.Ik merkte dat het handig is als het geheel nog wat warm blijft, want zodra de suiker afkoelt is het bewerken een ingewikkelde klus.
7. Laat afkoelen op bakpapier.