maandag 4 februari 2013

'Zen' in de keuken



Regio 7: Haute-Garonne, Aveyron & Auvergne, deel 4: invloed uit Noord-Afrika
In dit deel van Frankrijk zijn relatief veel invloeden terug te vinden uit het noorden van Afrika, omdat veel migranten zich in dit gebied hebben gevestigd. Mooi, want daar komen ook hele lekkere (mierzoete) gebakjes vandaan. Bijvoorbeeld Makrout: een griesmeelkoekje met dadelvulling. Griesmeel als basis voor koekjesdeeg. Zo had ik griesmeel nog niet eerder bekeken (en ook niet gebruikt).

Deze maand doe ik mee aan een bijzonder project: de ‘Zen Drawing Challenge Game’. Een meditatieve vorm van tekenen. De gehele maand februari elke dag 15 minuten tekenen op een manier waarbij je probeert even niet te denken, stil te zijn en te kijken naar het object dat je tekent. Je kijkt als het ware met een nieuwe blik. Lees er meer over op de Zenteken website van Michelle Dujardin. Er doen nu al zo’n 150 mensen mee met de uitdaging, uit heel veel verschillende landen (van Zimbabwe tot aan Zweden en alles er tussenin). Iedereen kan meedoen. Aangezien ik een enorme focus kan hebben op alles wat eetbaar is en met koken te maken heeft, leek het mij handig om me daar op te richten tijdens het tekenen. Ik teken deze maand alles wat los & vast zit in mijn keuken!

Uit de regio Haute-Garonne, Aveyron & Auvergne: een delicatesse uit noord Afrika
Recept: Makrout



Het maken van de Makrout.
Makrout koekjes, mmm!
Zentekenen: dag 2. Citroen.
Zentekenen: dag 3. Notenkraker.
Zentekenen: dag 3. Basilicum.

Eerlijk gezegd zijn de hoeveelheden van dit recept afkomstig van een Franse website, waarbij gerekend werd in delen: drie en een half kopje met griesmeel, 1 kopje water, 1 kopje geklaarde boter (ghee). Ik heb het gerecht ook op deze manier gemaakt. De dadelvulling bleef naar mijn idee te vochtig, dus ik heb (vast tegen alle tradities in) 100 g gemalen hazelnoten toegevoegd om het geheel steviger van structuur te maken. Hieronder geef ik een benadering:

Ingrediënten voor het deeg:
350 g griesmeel (gemiddeld, of gemengd met fijn griesmeel)
125 gram boter, gesmolten en geklaard
snufje zout
4 eetlepels poedersuiker
1 kopje water

Ingrediënten voor de vulling:
200 gram gemalen dadels
100 g gemalen amandelen
100 g gemalen hazelnoten
2 eetlepels oranjebloesemwater
1 eetlepel kaneel
4 eetlepels poedersuiker
200 ml honing

1. Voeg de griesmeel, het zout en de poedersuiker in een kom en voeg de gesmolten boter toe. Meng het geheel met je handen tot een deeg ontstaat dat lijkt op los zand. Voeg het water toe in etappes en kneed het geheel tot een gelijkmatig deeg.
2. Meng in een ander kom de gemalen dadels, de kaneel, het oranjebloesemwater, de gemalen amandelen en hazelnoten. Als het goed is krijg je een stevige massa.Vorm er een bol van.
3. Verdeel het griesmeeldeeg in drie delen en rol ze uit tot lange slierten van zo’n 35 cm lang en druk ze plat zodat de sliert ongeveer 3 à 4 cm breed wordt.
4. Neem een deel van het dadelmengsel en rol er een smalle sliert van die je in het midden van de griesmeelsliert legt als vulling.
5. Vouw het griesmeeldeeg om de dadelsliert heen, zodat het dadelmengsel ingepakt wordt met het griesmeeldeeg.
6. Druk de griesmeelrollen met dadelvulling aan zodat ze wat platter worden.
7. Als je een speciale Makrout stempel kan bemachtigen, dan kun je die gebruiken om de bovenkant van de rol te versieren en te verdelen in gelijke stukjes. Als je niet zo’n stempel hebt kun je de rol met een vork voorzien van een mooi patroon door de vork er (plat) op aan te drukken. Hierna kun je de reep naar eigen inzicht opdelen in stukjes. Origineel zijn de Makrout koekjes ruitvormig.
8. Verwarm de oven voor op 180º C ( 160º hetelucht) en leg de ruitvormige koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in 10-20 minuten tot ze heel licht beginnen te verkleuren. Bak ze niet te lang, want dan worden ze te hard.
9. Haal ze uit de oven en bestrijk de koekjes met een mengsel van honing en oranjebloesemwater.