In de moestuin

Zomer in de moestuin

Eindelijk! Alles groeit wat hoort te groeien. Ik dacht even dat alle oogst direct door de slakken zou worden opgegeten, maar nu het warm weer is schiet alles de grond uit! Tijd om te oogsten:

Dit jaar voor het eerst in de tuin: Oost-Indische kers (eetbaar!)

Tuinboontjes en erwtjes.

Aalbessen, kruisbessen en frambozen.

Pasta met tuinbootjes uit eigen tuin!

Lunch in de tuin, met verse aardbeien.

En de eerste jam van het seizoen!
De eerste jam van het seizoen werd gemaakt door mijn schoonvader (het exacte recept zal ik hem binnenkort nog ontfutselen). Gemaakt met rabarber, aardbeien en sinaasappel! Très bien! Hier een link naar een filmpje waarop je kunt zien hoe je je potten voor de jam kan steriliseren: http://www.jamieoliver.com/videos/how-to-sterilise-jars

Het echte recept volgt nog, maar ik heb hier wel een easy-to-make jamrecept van pruimen voor je:
Was en ontpit een aantal pruimen. Doe deze samen met een klein laagje water en wat suiker in een pan en breng aan de kook. Roer totdat de pruimen uiteenvallen en de kleur van de schil een mooie donkere kleur heeft afgegeven aan de jam. Voeg een paar lepels geleisuiker toe en kook nog een paar minuten door. Als je een druppel op een lepel iets laat afkoelen en hij ‘op droogt’ als jam is het geheel klaar en kun je de jam door een zeef (of juist niet) in een gesteriliseerde pot gieten. Deksel erop en even op zijn kop laten afkoelen. Et voilà: home-made jam! Kan met pruimen, maar net zo goed met aardbeien of ander rood zomerfruit!


.........................................................

Le potager

 
Mijn passie voor patisserie kan niet zonder alle gezonde groente & fruit uit mijn moestuin! Door het werken in de tuin heb ik mijn work-outs (bye-bye-sportschool) en weet ik welke groente ik in welk seizoen kan eten. Ik heb na vier jaar tuinieren eindelijk het idee dat ik een beetje snap hoe het allemaal werkt. Ik schreef hier al eerder over de beginnersfouten, maar nu gaat het de goede kant op. Schoonvader scoorde een briljant (en riant) wit tuinhuis, we hebben een heus tuinplan en alles is op tijd de grond in gegaan, dus dit jaar moet het lukken!

In Frankrijk wordt de moestuin ‘le potager’ genoemd, wat zoveel betekent als ‘tuin-grenzend-aan-je-huis-vol mooie-producten-die je-direct-de-keuken-in-kunt-dragen’. Gaat niet echt lukken in mijn postzegeltuin vol rondrijdende kids op steps en fietsjes. Mijn potager is er een op afstand. Eén waar ik heel blij mee ben. Terwijl mijn tuinier-pogingen er misschien kansloos uitzien (waarom groeit onkruid wel en wordt de rest opgegeten door slakken?), word ik er heel relaxed en gefocust van. Door het werken in de tuin raakt mijn hoofd leeg en krijg ik ruimte voor nieuwe ideeën. Aan te raden dus voor iedereen die wat meer Zen door het leven wil gaan!

Dit moestuin-seizoen zal ik laten zien wat er groeit, maar vooral wat je er mee kunt doen! Want daar draait het om: zelf aan de slag met seizoensgebonden producten! Als ik het kan... kan jij het zeker ook!

Mijn potager in juni 2013:

Kruisbessen, ons tuin-plan en de maïs komt al op!

Oost-Indische kers, bloemen en stokslabonen.

De aardbeien op de tuin en erwtjes in de maak!

Deze bij wordt blij van de tuinbonen, een deel van de tuin & werk aan de winkel!De kruisbessen groeien al goed, maar zijn nog niet klaar om te gebruiken. Maar met de aardbeien kun je al een mooie taart maken. Of wat dacht je van een recept met rabarber?! Volop verkrijgbaar op dit moment en superlekker (als je het maar niet doorkookt a-la-jaren-'70!). Veel plezier in de keuken!