woensdag 18 september 2013

Krantz cake met chocolade



‘Guilty pleasure’ van deze week: Chocolade;-)
Deze week kwam ik een Israëlische moeder tegen met haar twee zoontjes. De jongens waren meegekomen om te winkelen en mochten van haar een puntzak met snoep vullen. De jongste kon net gluren in de onderste bakken met snoepjes als hij op zijn tenen ging staan. Hij kon haast niet kiezen en ging steeds harder (en hoger) praten. In het Hebreeuws. Nu heb ik een blauwe maandag geprobeerd om die taal onder de knie te krijgen. Ik wilde naar Israël en het leek me handig als ik zelf mijn brood zou kunnen bestellen of de weg zou kunnen vragen als ik verdwaald zou zijn. De taal is net een puzzel waar je helemaal niets van snapt! Het leek wel wiskunde in het begin. De vreemde tekens, de uitspraak en het lezen van rechts naar links. En omdat je deze taal nou niet bepaald dagelijks gebruikt of hoort, was het ook nog eens erg moeilijk om eigen te maken. Gelukkig had ik een lieve lerares en leuke medeleerlingen. De nadruk van de les ging na verloop van tijd steeds meer liggen op gezellig socializen en genieten van meegebracht (home-made) gebak i.p.v. grammatica!
Het is alweer een paar jaar geleden, maar toen ik de oudste jongen zag scheppen in de bakken vol met dropjes kwamen er weer wat woorden en zinnen bovendrijven. Gek genoeg zijn vooral de woorden bijven hangen die te maken hebben met eten;-)

(Fonetisch:) “Ani ohev chocolat weh ougaht kinah. Ani ohew mitz weh sakiot im dwariem toviem!”
(Ik hou van chocolade en taart. Ik hou van sap en zakken vol met snoep;-))

Terugdenkend aan de lessen vol met taart, wilde ik deze week iets Israëlisch maken. En wel een Krantz cake. Een project, want deze cake is een klus om te maken. In het Jeruzalem-kookboek van Ottolenghi & Tamimi staat goed omschreven hoe je deze traditionele cake maakt. De cake heeft iets weg van brioche-deeg, of suikerbrood en is werkelijk onweerstaanbaar! De wat bittere chocolade aan de buitenkant en de zoete vulling  met pecannoten aan de binnenkant maken de cake bijzonder. Dit is mijn nieuwe verslaving;-) Ani ohev ougaht Krantz;-)

Benieuwd naar mijn Engelse high-tea scones van deze week? Klik dan hier om mijn blog van deze week op vrouwonline te lezen.



Rollen, smeren , met pecannoten bestrooien, weer rollen, doorsnijden en ingenieus in elkaar draaien!





Recept: Chocolade Krantz cake
Ingrediënten voor 1 cake:
265 g bloem (en nog wat bloem om je werkblad mee te bestuiven)
50 g kristalsuiker
1 tl instant gist
rasp van een halve citroen
2 middelgrote eieren
60 ml water
een snufje zout
75 g roomboter (ongezout, in stukjes en op kamertemperatuur)
zonnebloemolie (om mee in te vetten)

Voor de vulling:
25 g poedersuiker
65 g donkere chocolade van goede kwaliteit (72% cacao), gesmolten
15 g cacaopoeder
60 g roomboter (ongezout en gesmolten)
50 g pecannoten
1 tl kristalsuiker

Voor de siroop:
130 g kristalsuiker
80 ml water

1.Begin het liefst een avond van te voren met het maken van het deeg, zodat het een nacht in de koelkast kan rusten.
2. Voeg de bloem, de suiker, het gist en de citroenzest in een kom en mix het met een lepel door elkaar.
3. Voeg één voor één de eieren toe en het water en mix alles met een mixer door elkaar tot een samenhangend deeg ontstaat.
4. Voeg terwijl je door blijft mixen de stukjes boter toe en zorg dat de boter steeds goed in het deeg wordt opgenomen.
5. Mix het geheel nog zo’n 10 minuten door tot het een mooi en glad deeg is geworden. Als het te sticky blijft kun je nog wat bloem toevoegen. Je moet het deeg in je handen nog even kunnen doorkneden (zonder dat het aan je handen vast blijft kleven).
6. Vet een kom in met zonnebloemolie, leg het deeg erin en dek af met huishoudfolie. Plaats in de koelkast en laat het liefst een nacht staan.

7. Vet een cakeblik in met zonnebloemolie en leg een stuk bakpapier op de bodem. Laat het bakpapier iets uitsteken aan de twee korte kanten van het bakblik, zodat je de cake er straks gemakkelijker uit kan tillen.
8. Maak de vulling van de cake door de poedersuiker, de suiker, het cacaopoeder, de gesmolten chocolade en de gesmolten boter in een kom door elkaar te mengen. Je krijgt een soort choco-pasta achtige substantie.
9. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol je deeg voorzichtig uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 40 x 25 cm. Het deeg zal iets minder dan een cm dik zijn. De randen kun je voorzichtig bijwerken met een mes, zodat de deeglap mooi recht is.
10. Smeer het chocolademengsel over het deeg uit, maar zorg dat je twee cm van de randen wegblijft.
11. Hak de pecannoten grof en verdeel ze over de laag chocolade.
12. Smeer één van de lange kanten van het deeg in met wat water (met een kwastje of met je vingers). Pak de andere lange zijde van het deeg op en rol het op tot een sigaar. Druk de bewaterde kant voorzichtig aan, zodat de rol dicht wordt geplakt.
13. Halveer de sigaar in de lengte met een mes (zie foto).
14. Vouw de twee helften om elkaar heen en leg ze in het cakeblik.
15. Leg er een schone theedoek overheen en laat het deeg anderhalf uur op een warme, niet tochtige plek rijzen.
16. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 C (170º hetelucht).
17. Bak de Krantz cake in ongeveer 30 minuten in de hete oven gaar en goudbruin (of totdat een satéprikker die je in het deeg prikt om te checken of het deeg gaar is, er schoon uitkomt. Dit is een beetje moeilijk te controleren bij deze cake, want er zit ook nog vloeibare chocolade in, maar je kunt het wel voelen. De prikker moet een beetje weerstand krijgen aan de onderkant, dan is het deeg gaar).
18. Maak de siroop door de suiker samen met het water te smelten in een steelpan. Als de suikerkorrels zijn opgelost haal je de pan van het vuur. Laat iets afkoelen en besprenkel over de nog hete cake. Giet het er in etappes overheen en laat het deeg de siroop opnemen.
19. Je kan de cake een paar dagen bewaren als je hem goed luchtdicht bewaart, maar hier was de cake snel op!