maandag 19 augustus 2013

Karamel-appel-chocolade ‘Guilty pleasure’ van deze week: karamel
Bij een klassieke kinder-verjaardagstaart verwacht je grote hoeveelheden kleurstof, marsepein, mierzoete vulling en afbeeldingen van prinsessen (of voor alle buur-t-jongens spiderman of piraten). Ik had me dus al een beetje schrap gezet toen ik mijn bijna zevenjarige vroeg wat voor taart ze wilde eten op haar verjaardag. Misschien kwam het door het moment waarop ik het vroeg (ze zette net haar tanden in een stuk ‘pomme-caramel’ muffin), of misschien draait de wereld als je 7 jaar bent ineens niet meer om knalroze en glitter? Ze wilde een taart, net als de muffin. Of ik iets kon verzinnen wat er op leek. Karamel... past wel in mijn rijtje van guilty pleasures, dus de appel valt niet ver van de boom. Omdat ik deze zomer een ‘to-die-for’ pot met vloeibare karamel met gekonfijte sinaasappel meenam bij mijn favoriete Franse chocolatier, was het een ‘piece of cake’ om deze verjaardagstaart in elkaar te zetten. Een karamel-appel-cake. Mocht je nu geen vloeibare karamel vinden, maak dan mijn toffeesausrecept dat ik eerder op dit blog maakte. Om de verjaardagstaart nog wat feestelijker te maken verzonnen we er witte chocolade, slagroom en lievelingsfruit bij. Dametje blij... en ik ook;-)

Klik hier voor nog meer karamel en mijn blog van deze week op vrouwonline.


Karamel van Quarré de Chocolat

Dametje wordt 7!
Met vers fruit.
Lang zal ze leven!

Recept: Karamel-appel-chocoladecake
Ingrediënten voor de taart:
225 g zelfrijzend bakmeel
3 eieren
1 kopje crème fraiche (of volle yoghurt)
een half kopje olie (ik gebruikte olijfolie)
150 g kristalsuiker
rasp van 1 (biologische) citroen
1 appel in stukjes
80 g witte chocolade in stukjes

Voor de decoratie:
vloeibare karamel (of klik hier voor toffeesaus)
slagroom
vers fruit naar eigen voorkeur
20 g witte chocolade, geschaafd in krullen

1. Verwarm de oven voor op 200 ° C (180 ° hetelucht), vet een bakvorm in met boter en bekleed met bakpapier.
2. Mix alle ingrediënten goed door elkaar en giet het mengsel in de bakvorm. Bak de cake ongeveer een uur in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
3. Prik gaatjes in de taart en overgiet met karamel.
4. Decoreer verder met slagroom, chocoladekrullen en vers fruit.