Regio 6: Roussillon-Languedoc-Les Cévennes, deel 2: zoet & gezond
In een aflevering van Jamie Olivers nieuwe '15 minute meals' laat Jamie een venkelknol zien. Het schijnt dat veel mensen met een grote boog om deze mooie groente heen lopen in de supermarkt, gewoonweg omdat ze niet weten wat je er allemaal mee kunt maken. De venkel is anijs-achtig van smaak en komt oorspronkelijk uit Azië. Via handelsroutes werd de venkel naar Europa vervoerd. In Zuid-Europa wordt de plant veel verbouwd en uit eigen ervaring weet ik dat je van het binnenhalen van een grote oogst heel creatief wordt. In Zuid-Frankrijk wordt de venkel dus ook op uiteenlopende manieren gebruikt.
Jamie Oliver geeft wat mooie suggesties als fijn geraspte venkelsalade of gegrilde venkel met vis. Ik gebruik venkel graag in een pasta Primavera (met groene erwtjes uit de tuin, groene asperges, ui, venkel en room). Maar nu ik weet wat ze in de buurt van Perpignan met venkel doen, zie ik nieuwe mogelijkheden. In dit gebied van Frankrijk maken ze graag gebruik van groente bij de bereiding van zoete taarten. Zo maken ze een appeltaart met aubergine en een biscuitrol met gekonfijte venkel. Door het koken van de venkel in de suikersiroop wordt de anijssmaak nog duidelijker en krijgen de stukjes venkel iets weg van sukade. De taart blijft ondanks dit supergezonde ingrediënt natuurlijk heerlijk slecht, want er gaat een hele lading suiker gemoeid met het konfijten van de venkel. Lekker zoet; de ideale manier om kennis te maken met deze groente!
Uit de regio Roussillon-Languedoc-Les Cévennes: venkel
Recept: Bras de Vénus, crème légère au fenouil confit (oftewel: een gerolde venkeltaart met crème en gekonfijte venkelstukjes)
De venkel in kleine blokjes. |
De gerolde venkeltaart met crème. |
Stukje zoet & gezond. |
De ideale manier om venkel te leren eten! |
Ingrediënten:
Voor de gekonfijte venkel:
5 dl water
350 g suiker
1 venkelknol, gesneden in kleine blokjes
Voor de venkelcrème:
2 blaadjes witte gelatine
1 venkelknol (voor het maken van 2 dl venkelsap)
50 ml melk
3 eierdooiers
60 g suiker
2 zakjes klop-fix
400 g geklopte slagroom
Voor het biscuitdeeg:
2 eierdooiers
2 eieren
100 g suiker
50 g bloem
poedersuiker
Verder nodig:
een sapmachine
1. Voor dit gerecht konfijtte ik eerst de venkelknol. Doe de suiker en het water in een pan met dikke bodem en breng het aan de kook. Voeg de blokjes venkel toe en kook de venkel zachtjes in 40 minuten mee. Verwijder de blokjes en laat uitlekken.
2. Laat de gelatine in koud water weken. Zet de sapmachine klaar en snijd de venkelknol in grove parten. Stop ze in de sapmachine, zodat je 2 dl venkelsap krijgt.
3. Kook het venkelsap en de melk in een pannetje.
4. Klop intussen de eierdooiers en de suiker luchtig en roer de twee zakjes 'klop-fix' door dit eiermengsel.
5. Voeg de gekookte venkelsap voorzichtig toe aan het eiermengsel. Roer het geheel door elkaar en giet in een schone pan. Verwarm het geheel.
6. Los de uitgeknepen gelatine in het (niet kokende) mengsel op. Giet het mengsel in een schaal en laat afkoelen.
7. Klop de slagroom met wat suiker flink stijf en voeg een eetlepel van de slagroom toe aan het venkelmengsel. Hierdoor mengt het venkelsap beter met de slagroom. Vouw vervolgens het venkelsapmengsel en de venkelblokjes voorzichtig door de slagroom. Zet de crème in de koelkast.
8. Verwarm de oven voor op 200º C (180º hetelucht).
9. Klop de eierdooiers, de hele eieren en de suiker met een mixer tot een schuimig geheel.
10. Zeef de bloem boven de kom en mix de bloem door het ei/suikermengsel.
11. Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort het deeg in een rechthoekige vorm op de bakplaat en bak het deeg in ongeveer 10 minuten gaar. Haal het biscuitgebak uit de oven en laat het iets afkoelen.
12. Bestrijk het biscuitgebak met de crème en maak er een rol van. Laat de rol eventueel nog even opstijven in de koelkast. Bestrooi de rol voor het opdienen met poedersuiker..
Als je crème overhoudt na het bestrijken van je biscuitrol, kun je deze crème in de vriezer zetten en omtoveren tot een semifreddo!