zondag 23 december 2012

Sneeuwwitte meringuesAangezien ik geen voorstander ben van lijnen, was het vooruitzicht op een paar weken leven op water en groentesapjes (of elk ander willekeurig crash-dieet) om toch in een feestelijke kerst-outfit te passen geen fijn idee. Maar bewuster omgaan met alles wat ik eet leek mij geen overbodige luxe. En daarom is het boek ‘de voedselzandloper’ van Kris Verburgh precies wat ik zocht. Kris Verburgh legt uit hoe voedsel in elkaar zit, wat het doet met je lichaam, waarom diëten niet goed voor je zijn (fijn om te horen!), waarom je transvetten beter kan vermijden en waarom suiker niet goed voor je is. Dit laatste is eigenlijk het laatste wat je wilt horen als je een blog over patisserie schrijft.

Maar als je even doorleest kom je erachter dat er zoveel suiker zit in producten waarvan je het niet verwacht. In je brood, in vruchtensapjes en in producten waar met grote letters op staat geschreven dat ze goed voor je zijn. Zo krijg je zonder dat je het in de gaten hebt meer suiker binnen dan je wilt (bovenop de wekelijkse taartenbak-sugar-rush). En in koekjes, cake en taart uit de supermarkt zit naast suiker ook nog eens een hele lading transvetten. Nu is dit blog niet echt de uitgelezen plek om te pleiten voor het bannen van suiker en dat ben ik ook niet van plan. Maar ik denk dat ik door het lezen van ‘de voedselzandloper’ wel inzicht heb gekregen in mijn eigen eetgewoonten en ik ben van mening dat dat voor iedereen interessant kan zijn. Als je weet wat je eet, kun je keuzes maken.

Ik kies er voor om mijn boodschappenkar vanaf nu vol te laden met verse producten en wil zo min mogelijk producten waar in onbegrijpelijke taal wordt omschreven dat er heel veel suiker en slechte stoffen in verwerkt zijn. En ik maak mijn koekjes en snoep vanaf nu liever zelf. Home-made!!! Misschien ook met suiker, maar zonder transvetten en e-nummers. Dat is de manier om het heft in eigen handen te nemen en te weten wat je binnen krijgt. En als je wat producten kunt vermijden die gewoon niet zo goed voor je zijn, krijg je minder slechte stoffen binnen. Het geeft je ruimte om extra te genieten van een stuk zelfgemaakte taart of meringue, omdat je precies weet wat er in zit.

Deze week een typisch Franse lekkernij, die niet specifiek in een bepaalde regio thuishoort, maar overal te vinden is: de meringue. Speciaal voor Kerst bedacht ik deze witte meringues met echte vanille (en geen vanille essence, wat een synthetisch bijproduct is van de papierindustrie!) en een (h)eerlijke vulling van cranberry-kardemom-mascarpone.Kerst in de keuken: sneeuwwitte meringues met vanille!

Mascarpone van Galbani voor het maken van de cranberry-kardemomvulling.

Kerstige schuimpjes met een heerlijke vulling: merry x-mas!

Ingrediënten voor de witte meringues (ongeveer 40 tot 50 stuks):
5 eiwitten
mespunt zout
150 g fijne kristalsuiker
150 g poedersuiker
1 vanillestokje

Ingrediënten voor de cranberry-kardemom-mascarpone-vulling:
100 g cranberries
sap van 1 sinaasappel
1 el suiker
1 theelepel kardemompoeder
1 bakje mascarpone (250 g)
poedersuiker

1. Maak eerst de meringues. Verwarm de oven voor op 180º C (165º hetelucht).
2. Klop de eiwitten stijf met het zout. Voeg de kristalsuiker beetje bij beetje toe en mix het eiwit gedurende tien minuten tot het in stijve pieken overeind blijft staan.
3. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg het toe aan het eiwitmengsel. Het eiwit kan eigenlijk niet goed tegen de olie die met de vanille meekomt, het is daarom raadzaam om het er in een paar slagen doorheen te spatelen, zodat het meringuemengsel luchtig blijft.
4. Spatel de poedersuiker er voorzichtig doorheen.
5. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
6. Zet de bakplaten met de toefjes in de oven en verlaag direct de temperatuur naar 120º C (110º hetelucht).
7. Bak de meringues drie kwartier in de oven. Zet de oven uit, maar laat de meringues op de bakplaat in de oven afkoelen (als je ze meteen uit de oven zou halen breken ze door het temperatuurverschil).

8. Maak de cranberry-kardemom-mascarpone vulling door de cranberries samen met het sap van een sinaasappel, de suiker en de kardemom in een pannetje aan de kook te brengen. Laat even door pruttelen, totdat het vocht van de sinaasappel is vervlogen en de besjes zijn opengesprongen. Laat het cranberry-mengsel afkoelen.
9. Klop de mascarpone los met een paar scheppen poedersuiker (zoet naar eigen inzicht).
10. Zeef het afgekoelde cranberry-mengsel boven de kom met mascarpone en plak 1 uur voor het opdienen de meringues tegen elkaar met de cranberry-kardemom-mascarpone.