maandag 16 juli 2012

Madeleines met citroenvulling


Madeleines de Commercy.



Regio 2: Elzas/Lorraine/Champagne - deel 2: invloed van buitenaf
De Madeleine-bakblikken mogen weer uit de volgestouwde lade met keukenspullen. Deze regio van Frankrijk vraagt om een baksessie Madeleines-koekjes. Bakvormen en bakblikken, kookspullen en keukengerei. Ik heb er een dagtaak aan om nieuwe plaatsen in de keuken te vinden waar ik aangeschafte spullen weg kan stoppen. En met een zomer vol brocantes en vide-greniers voor de boeg zullen er vast nog wel wat juweeltjes bij komen.

Madeleines zijn per toeval ontstaan na een ruzie tijdens de voorbereiding van een belangrijk diner voor de Poolse koning Stanislaw Leszczynski. Deze koning had een oorlog verloren van de Russen, maar kreeg als troostprijs het hertogdom Lotharingen toegewezen. Zijn patissier was boos weggelopen tijdens de voorbereiding van het diner en de gasten moesten toch een zoete afsluiter van hun diner krijgen. Een van de hulpjes bakte koekjes naar het recept van haar grootmoeder. De gasten (en Stanislaw) waren blij. Het hulpje heette Madeleine en ze kwam uit Commercy en de naam van de koekjes was een feit: Madeleines de Commercy.

Ik maakte al eerder Madeleines, dus wilde ik er deze keer een nieuwe draai aan geven en vulde ze met citroencrème. Had Stanislaw vast goed gevonden...

Uit de regio Champagne/Lorraine/Elzas: gebak door Stanislaw Leszczynski
Recept: Madeleines met citroenvulling


In het Madeleine bakblik, net eitjes.

Gevulde Madeleines.

Très bien!

Ingrediënten voor ongeveer 24 stuks:
3 eieren
100 g suiker
150 g bloem
100 g boter, gesmolten
geraspte schil van een citroen
poedersuiker
Lemoncurd (zelfgemaakt of uit een potje)
een Madeleine bakblik

1. Verwarm de oven voor op 200º graden (180 hetelucht). Smelt de boter in een pannetje en kwast het bakblik in met wat gesmolten boter. Bestrooi het blik met wat bloem en tik het teveel aan bloem er van af.
2. Klop de eieren en de suiker tot een dik en bleek mengsel. Blijf kloppen tot er een spoor van het kloppen achterblijft. Klop er voorzichtig de bloem, boter, en geraspte citroen- en/of sinaasappelschil door. Schep het deeg in de vormpjes (niet te vol, want ze zullen nog rijzen). Laat twaalf minuten bakken, of totdat ze lichtbruin zijn. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een taartrooster. Bestrooi met wat poedersuiker.

7 opmerkingen:

  1. Ah Madeleines: sweet memories! Chanteloup 2005..maar toen gewoon nog zakken vol van de fabrieksvariant van het toepasselijke merk 'Kerr An'!
    Veel plezier op de brocantes en tijdens de rest van de vakantie.
    An

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha an,

    eindelijk uitgevonden hoe ik een reactie kan plaatsen! Wat een leuke recepeten zijn dit, ik ga gelijk mijn madeleinebakblik uit de kast halen (heb ik toevallig van mijn nichtje gehad :) ). Het is toch geen weer om in de tuin te zitten.

    kus Nies

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha! Ben nooit zo gek op madeleines, maar met citroen klinkt het wel heeeel aantrekkelijk!
    Ziet er in ieder geval mooi uit!

    Michelle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Merci Michelle! Snel namaken die citroen-variant!!

      Verwijderen
  4. Hmmm heerlijk verse Madeleines! Zoveel beter dan alle voorverpakte varianten die hier te koop zijn. Ik vraag me wel altijd af hoe ze toch altijd zo'n bol buikje krijgen die madeleines. Als je ze zelf bakt zijn ze meestal gewoon plat... Enig idee?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Judith! Ja lekker he die Madeleines! Goede vraag; ik heb die bolle bovenkant wel eens per ongeluk voor elkaar gekregen toen ik eigenlijk teveel deeg in de vormpjes had gedaan, maar meestal heb ik ook de platte varianten. Ze zijn zo snel op dat niemand dat in de gaten heeft;-) Ik heb net het boek 'La Madeleine de tante Leonie' van Marcel Proust en Philippe Conticini aangeschaft: ik hoop dat daar de grote oplossing in te vinden in. Zodra ik het weet laat ik het je weten!

      Verwijderen
  5. http://zoetezonde1.blogspot.be/2011/03/madeleine-koekjes.html

    ik gebruik dit receptje altijd en ze staan altijd bol ;-)

    GRIETjes

    BeantwoordenVerwijderen