maandag 16 juli 2012

Madeleines met citroenvulling


Madeleines de Commercy.Regio 2: Elzas/Lorraine/Champagne - deel 2: invloed van buitenaf
De Madeleine-bakblikken mogen weer uit de volgestouwde lade met keukenspullen. Deze regio van Frankrijk vraagt om een baksessie Madeleines-koekjes. Bakvormen en bakblikken, kookspullen en keukengerei. Ik heb er een dagtaak aan om nieuwe plaatsen in de keuken te vinden waar ik aangeschafte spullen weg kan stoppen. En met een zomer vol brocantes en vide-greniers voor de boeg zullen er vast nog wel wat juweeltjes bij komen.

Madeleines zijn per toeval ontstaan na een ruzie tijdens de voorbereiding van een belangrijk diner voor de Poolse koning Stanislaw Leszczynski. Deze koning had een oorlog verloren van de Russen, maar kreeg als troostprijs het hertogdom Lotharingen toegewezen. Zijn patissier was boos weggelopen tijdens de voorbereiding van het diner en de gasten moesten toch een zoete afsluiter van hun diner krijgen. Een van de hulpjes bakte koekjes naar het recept van haar grootmoeder. De gasten (en Stanislaw) waren blij. Het hulpje heette Madeleine en ze kwam uit Commercy en de naam van de koekjes was een feit: Madeleines de Commercy.

Ik maakte al eerder Madeleines, dus wilde ik er deze keer een nieuwe draai aan geven en vulde ze met citroencrème. Had Stanislaw vast goed gevonden...

Uit de regio Champagne/Lorraine/Elzas: gebak door Stanislaw Leszczynski
Recept: Madeleines met citroenvulling


In het Madeleine bakblik, net eitjes.

Gevulde Madeleines.

Très bien!

Ingrediënten voor ongeveer 24 stuks:
3 eieren
100 g suiker
150 g bloem
100 g boter, gesmolten
geraspte schil van een citroen
poedersuiker
Lemoncurd (zelfgemaakt of uit een potje)
een Madeleine bakblik

1. Verwarm de oven voor op 200º graden (180 hetelucht). Smelt de boter in een pannetje en kwast het bakblik in met wat gesmolten boter. Bestrooi het blik met wat bloem en tik het teveel aan bloem er van af.
2. Klop de eieren en de suiker tot een dik en bleek mengsel. Blijf kloppen tot er een spoor van het kloppen achterblijft. Klop er voorzichtig de bloem, boter, en geraspte citroen- en/of sinaasappelschil door. Schep het deeg in de vormpjes (niet te vol, want ze zullen nog rijzen). Laat twaalf minuten bakken, of totdat ze lichtbruin zijn. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een taartrooster. Bestrooi met wat poedersuiker.