maandag 21 januari 2013

Kapla & FenetraRegio 7: Haute-Garonne, Aveyron & Auvergne, deel 2: uit de omgeving van Toulouse
Mijn ouders woonden vroeger bij een hospita in. 'Op kamers' in het herenhuis begon hun leven samen. De hospita had veel van de wereld gezien, wist veel en had naast haar huis in Den Haag ook nog een huis in Frankrijk. De liefde voor het Franse eten en de Franse cultuur hebben zij voor een groot deel van haar meegekregen. Mijn moeder leerde koken op een Franse manier en mijn vader raakte bevriend met haar zoon (die qua uiterlijk wel zijn broer had kunnen zijn). Er ontstond een mooie band, die zelfs na verhuizing naar hun eigen huis, bleef bestaan. Mijn ouders bezochten hun oude hospita in haar huis aan de Tarn en werden door haar meegenomen naar stadjes (Albi, Cordes, Toulouse), restaurants en marktjes in de regio. Bij haar aten ze voor het eerst stinkende Franse kaasjes en zagen ze echte slangen voorbijkomen in de – op een steile helling gelegen – moestuin. Toen ik klein was ging ik graag mee naar ‘oma Maatje’. Er waren zevenslapers (een soort muizen met enorme ogen en grote oren), een boom met walnoten, haardvuur en een muur vol aalbessen waar je de hele dag van mocht eten. De zoon van de hospita bouwde eigenhandig een kasteel in de buurt van het Franse huisje. Ik vond het geweldig als we er gingen kijken. Je kon je goed verstoppen in de vele kamers en ik speelde graag met de kleinkinderen van de hospita, die net zo oud zijn als ik. Omdat het kasteel nog in aanbouw was, waren er altijd nieuwe dingen te ontdekken.

De zoon van de hospita is Tom van der Bruggen. Hij heeft zich na het bouwen van het kasteel gestort op het ontwikkelen van het perfecte speelgoed voor jong & oud. Speelgoed waarmee je kan bouwen. Houten blokjes met de perfecte afmeting: Kapla. Ik kan zijn enthousiasme nog bijna voelen als ik terug denk aan de keren dat hij vanuit Frankrijk naar Nederland kwam en bij ons thuis de prototypen liet zien en liet uitproberen. Samen met mijn vader maakte hij de tekeningen voor op de eerste Kapla dozen en altijd als hij geweest was liet hij wel een of twee dozen Kapla achter. Ik had het geluk om als een van de eerste kinderen in Nederland te kunnen spelen met Kapla. Nu, meer dan 25 jaar later, is Kapla een enorm succes, wereldwijd.

Het kasteel werd verkocht en de oude hospita overleed een paar jaar geleden op hoge leeftijd. Ik mis de tijd die we samen doorbrachten, maar ben blij dat mijn dochters met net zoveel plezier als ik zelf had, genieten van het omkeren van een doos Kapla-blokjes.

Kapla!

Uit de regio Haute-Garonne, Aveyron & Auvergne: een taartje uit Toulouse
Recept: Le Fenetra; zanddeegtaartje met een vulling van abrikozencompote en een bovenkant van meringue.

Dit taartje is afkomstig uit Toulouse en werd daar al in de tijd van de Romeinen gegeten. Tegenwoordig vind je dit taartje bij de traditionele banketbakkers in de stad. De taart wordt traditioneel gedecoreerd met ‘Violettes de Toulouse’: paarse gesuikerde viooltjes uit Toulouse.


Zanddeegbodem met de abrikozenjam met appel.

 'Violettes de Toulouse', of snoep met viooltjes smaak.

Fenetra.

Klaar voor een stukje?!

Zanddeegbodem, abrikozenjam met appel en meringue.

Bekijk hier een filmpje over Kapla:
 


Ingrediënten voor de zanddeegbodem:
125 g bloem
70 g suiker
70 g gezouten boter
Citroenrasp van een kwart citroen
1 eidooier

Ingrediënten voor de vulling:
200 g abrikozenjam
1 grote appel, geschild en in blokjes gesneden
Citroenrasp en sap van een halve citroen

Ingrediënten voor de bovenkant van de taart:
40 g amandelen
25 g bloem

70 g suiker
2 eiwitten (ongeveer 75 g)
poedersuiker

1. Maak eerst de bodem van de taart. Meng de bloem, suiker, boter, citroenrasp en de eierdooier door elkaar tot een kruimig deeg ontstaat. Maak een bal van het deeg, wikkel er folie omheen en leg de bal 30 minuten weg in de koelkast.
2. Maak in de tussentijd de vulling door de appel, jam en de citroenrasp en het citoensap in een pannetje aan de kook te brengen. Laat het geheel koken tot de appels wat zachter worden en het mengsel iets is ingedikt.
3. Verwarm de oven voor op 180° C (165° hetelucht).
4. De bovenkant van de taart bestaat uit meringue. Mix de eiwitten met een snufje zout tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de suiker toe en blijf mixen tot de suiker is opgenomen. Spatel voorzichtig de bloem en de gemalen amandelen door het eiwit (niet te veel roeren, want dan verliest de meringue zijn luchtigheid).
5. Spatel de meringue in een spuitzak (tip: als je alleen werkt is het handig om de spuitzak in een kan te plaatsen, zodat je twee handen over hebt om het eiwitmengsel uit de kom in de zak te gieten).
6. Haal het deeg uit de koelkast en druk het in een springvorm van 20 cm uit over de bodem. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
7. Giet het abrikozen/appelmengsel bovenop de bodem.
8. Bedek de bovenkant van de taart met de meringue. Ik vormde een cirkel vanuit het midden naar de randen toe.
9. Bak de taart in de oven gedurende 20 minuten. Let op de kleur van de taart (niet te bruin laten worden!). Laat de taart volledig afkoelen voor je de springvorm verwijderd.
10. Decoreer met ‘Violettes de Toulouse’ (paarse gesuikerde viooltjes uit Toulouse).