woensdag 10 april 2013

Galettes de BretagneRegio 9: Normandië-Bretagne, deel 4: galettes & karamel
Van de stranden van Normandië naar de kust van Bretagne. Als kind vond ik de vakanties in Bretagne fantastisch. De enorme keien langs de kust, de menhirstenen bij Carnac, schiereiland Quiberon, witte stranden en zilte zeelucht. Mijn vader liep de halve vakantie rond met een enorme (zware) camera-tas, om onze Franse avonturen vast te leggen. Iets wat ik zelf veel vaker zou moeten doen. Door zijn toewijding zijn veel van mijn herinneringen te toetsen en daar ben ik heel blij om! Ik kwam pas een oud filmpje tegen waarop ik heroïsch boven op de top van een van de menhirstenen sta. Als je mij kent weet je dat ik na het film-moment waarschijnlijk door geklungel van de steen ben afgevallen, of minimaal mijn knieën aan de steen heb opengehaald.
Het veld met menhirstenen is mysterieus; het is nooit helemaal duidelijk geworden waarom de stenen er neer zijn gezet. Waarschijnlijk om de zon en de maan te eren vanuit een of ander religieus idee. De stenen zijn groot en staan in een patroon van rijen. De vraag is hoe ze de stenen op hun plek hebben gekregen zonder bulldozers en hijskranen. Terwijl ik bovenop de eeuwenoude steen sta te balanceren zijn er in de achtergrond Fransen, Japanners en Amerikanen te zien die proberen om a: met grote groepen mensen tegelijk op een steen te staan, b: in bizarre poses voor de stenen gefotografeerd te worden, c: stukjes menhirsteen als souvenir proberen mee te krijgen. Het gebied is tegenwoordig gesloten voor publiek en tot monument verklaard. Iets zegt me dat dat best een slimme move is geweest.

Wat me culinair gezien aan Bretagne doet denken is natuurlijk verbonden met de talloze restaurants waar we zomer in zomer uit naar binnen zijn gelopen. Meestal in kleine vissersdorpjes, vaak gelegen aan de boulevard met uitzicht op zee. Vis en schaaldieren zo vers dat ze bijna van je bord hadden kunnen lopen. Het 'gepiel' met tangen en speciale vorkjes liet ik meestal over aan mijn ouders. Ik herinner mij vooral de desserts met karamel en de galettes (hartige pannenkoeken). Ik vond recent een pot vol goud: crème de caramel au beure salle. Heerlijk op stokbrood of ‘stiekem-stiekem’ een volle lepel als niemand kijkt...


Pot met goud;-)
Kan niks tegenop!
Mijn eigen galette!

Afgelopen week keek ik 'le Prénom'; een Franse film waarbij in hoog Frans tempo (taalkundig gezien, want hoewel er razendsnel in het Frans wordt gerateld is de film bijna in zijn geheel op een locatie opgenomen) over een ingrijpend onderdeel van het leven gebekvecht: de naam die je je kroost meegeeft. Vermakelijk en een fijne manier om je Frans weer eens op te halen... probeer de gesprekken maar eens te volgen zonder ondertiteling;-) Aanrader!


Afgelopen zomer: aankondiging van een superfilm!Uit de regio Normandië-Bretagne: boekweitmeel
Recept: galettes


In het boek ‘Culinaria - Frankrijk’ (Könemann) vond ik dit recept voor galettes, gemaakt met boekweitmeel. En dit blijkt gewoon bij mijn lokale Jumbo te krijgen! Vanaf nu bak ik mijn eigen galettes!

Ingrediënten voor 9-12 galettes:
250 g boekweitmeel
1 ei
5 dl water
1 el grof zeezout
2 el gesmolten vet (dit heb ik shame-on-me achter wegen gelaten)
boter om in te bakken
kaas en ham om te beleggen
eieren om te bakken als spiegelei

1. Zeef het meel in een kom, maak er een kuiltje in en breek er het ei in. Voeg het zout en het water toe en mix het geheel goed door elkaar.
2. Zet het beslag ten minste twee uur in de koelkast (maar liever een hele nacht). Roer het daarna door en voeg wat gesmolten vet toe.
3. Verhit een klontje boter in de pan en bak de galettes net als pannenkoeken.
4. Bak in een andere pan een spiegelei.
5. Leg de gatelle op een bord, beleg de galette met kaas/eventueel ham en het spiegelei.
6. Vouw de randen van de galette om tot een vierkant ontstaat (zie foto) en serveer de galette warm.