donderdag 9 mei 2013

Tarte taart An & Les Journées Gourmandes
Hemelvaartsdag in Frankrijk: een vrije dag die, na alle religieuze verplichtingen, vooral in het teken staat van snuffelen op de eerste rommelmarktjes van het jaar en het bezoeken van diverse eetfestijnen. Als er kan worden gegeten, komt de Franse bevolking er massaal op af. Les Journées Gourmandes - een eet & drink beurs waarbij lokale bedrijfjes hun waren aan het publiek kunnen tonen- is een grote aaneenschakeling van tentjes met honing, geitenkaasjes, kookdemonstraties, wijntjes uit de regio, taartjes en chocolade. Wat wil een mens nog meer?

Ik dook meteen de hoek in met standjes vol zoete producten. Bergen macarons, prachtige taartjes, gekonfijte vruchten en heerlijke chocolade. Ik werd vooral blij van de perenmarmelade met vanille, kruidnagel en peper van Marmelure & Confitade. Dominique Laforce maakt hele bijzondere marmelades van vers fruit. Niet-voor-de-hand-liggende smaakcombinaties die perfect samen blijken te gaan. Zonder ingewikkelde toevoegingen, maar vol liefde en dat proef je!

En ik kon niet voorbij gaan aan de stand van Philosophie Gourmande: een ambachtelijke bakker die het land door reist om taartjes uit de Auvergne te verkopen. Naast de biscuits d'Auvergne lagen grote schalen vol douceurs: gebakjes die wel wat weg hebben van macarons (maar dan langwerpig!).

Tussen het kopen en proeven van alle uitgestalde producten door, gluurde ik ook nog even stiekem naar het toegestroomde publiek. Grote families (inclusief stokoude oma's en vermoeide kleuters) met volgestouwde tasjes vol lekkers, lopen uitgelaten tussen de eettentjes door. Op zoek naar mooie producten, maar ook naar bekenden. Het eet- en drink gebeuren is namelijk ook nog eens een groot sociaal gebeuren. Zien en gezien worden. Tussen het nemen van een slok wijn en het eten van een stukje pain d'epice door wordt heel wat af gezoend en gebabbeld. Als je het mij vraagt de perfecte manier om je vrije dag door te brengen!

Dominique Laforce van Marmelure & Confitade

Ik nam peer, peper, vanille en kruidnagel. Mmm!

Op Frans stokbrood... net taart!

De stand van Philosophie Gourmande.

Met doosjes vol taart!


De douceurs met framboos- en chocolade vulling.

Hemelvaartsdag... of op z'n Frans: l'ascension.
Voor wie volgende week tijdens het Pinksterweekend nog tijd over heeft, geef ik hier nog mijn recept voor roze macarons. Mooi roze, net als in de stand van Philosophie Gourmande, met een heerlijke frambozenvulling!

Ingrediënten:
3 eiwitten
55 g fijne kristalsuiker
eetbare roze kleurstof
240 g poedersuiker
120 g amandelpoeder
1 eetlepel coulis (zeef 6 frambozen door een fijne zeef)
1 extra eetlepel poedersuiker
60 ml gecondenseerde melk
150 g witte chocolade in stukken
1 eetlepel warme, gezeefde frambozenjam

1. Bekleed twee ovenplaten met bakpapier.
2. Klop de eiwitten met een elektrische mixer tot het eiwit in pieken omhoog blijft staan. Voeg de kristalsuiker toe en enkele druppels kleurstof en blijf kloppen tot de suiker is opgenomen door de eiwitten.
Vouw voorzichtig de gezeefde poedersuiker, het amandelpoeder en de frambozencoulis door de eiwitten. Meng niet te veel, dan verliest de macaron structuur en zullen de meesten barsten in de oven.
3. Stop het mengsel in een spuitzak en vorm rondjes van ongeveer 4 cm op de bakplaat. Bepoeder de macaronschijfjes met de extra poedersuiker en laat 30 minuten rusten.
4. Verwarm de oven voor op 150 graden (135 graden voor een heteluchtoven).
5. Plaats de ovenplaten in de oven en bak de macarons in circa 20 minuten. Zet de oven uit en laat de macarons afkoelen op de platen in de oven, met de ovendeur op een kier (als je de macarons direct uit de oven haalt 'schrikken' ze van het temperatuurverschil en breken ze sneller).
6. Verwarm de gecondenseerde melk en voeg de chocolade en de jam toe en eventueel nog enkele druppels kleurstof. Laat afkoelen.
7. Smeer de vulling op de ene helft en plaats de andere helft ertegenaan en als er niets breekt is daar de macaron!