vrijdag 29 november 2013

Speculaasijs met gevulde speculaasGuilty pleasure van deze week: koek- en speculaaskruiden.
Afgelopen zomer vond ik een zak met ‘bijna-over-de-datum’-kruidnootjes. Die hebben we, puffend van de hitte, op zitten eten onder de parasol in de tuin. Lekker, maar totaal misplaatst. Bizar dat koek- en speculaaskruiden zo samenhangen met deze tijd van het jaar en dat het gehele systeem op hol slaat als je de biologische klok in de war brengt. Dit jaar probeer ik zoveel mogelijk zelf te maken en die home-made-varianten zonder conserveringsmiddelen moeten snel op (heerlijk argument om schaamteloos door te knagen). Ik verwacht daarom volgend jaar zomer geen overgebleven zak meer in de voorraadkast!

Die koek-en speculaaskruiden moeten in mijn geval dus wel in rap tempo worden gebruikt. Pak ‘m beet zo tussen half november en eind december. Op mijn blog op Vrouwonline beschrijf ik deze week waar ik ze zoal in gebruik. Om de biologische klok nog wat extra in de war te sturen trok manlief deze week de ijsmachine uit de kast. In het kader van ‘ijs kan toch anytime’ maakte hij ijs van bananen, room, speculaaskruiden en (op verzoek van zijn tegen de verwarming geplakte vrouw)... stukjes gevulde speculaas. Waanzinnig lekker en zeker voor herhaling vatbaar deze komende decembermaand!

Het ‘tafelkleed’ dat ik gebruikte tijdens de ‘werk-snel-door-het-is-ijs!’-fotosessie komt uit het Papierboek. Een uitgave van Uitgeverij Snor en en Studio Boot. Superleuk boek als je houdt van gefröbel met mooie papiertjes! Het boek staat vol leuke ideeën waar je creatief mee aan de slag kunt. Tijdens de lancering van het boek leerde ik hoe je een mini kraanvogel kan vouwen. Met de hele grote vellen papier die achterin het boek zijn bijgevoegd kun je hele grote varianten maken (en je dochters nieuwe kamer opleuken). Of je gebruikt het papier als tafelkleedjes. Niet morsen (jongste dochter wil ook nog een kraanvogel)!

Op mijn blog op vrouwonline.nl bak ik deze week een koek vol winterse smaken! En het kan nog steeds! Tot 4 december kun je mee doen met onze WINacties en win mooie prijzen!
In het kader van het grote sinterklaas-gebeuren zijn er tot 4 december hele leuke WINacies! Mijn vrouwonline-medebloggers en ik mogen mooie dingen weggeven! Wil je een taartenpakket winnen? Klik dan hier om mijn blog op vrouwonline te lezen en te zien hoe je kans maakt op een Winter Wonder taartenpakket (of om door te klikken op de andere winacties van Margje, Esther, Susanne, Pipfoods of DeniseM!

Speculaasijs met stukjes gevulde speculaas!


Gaaf papier uit het Papierboek.Creatief met Snor;-)

Ook in november: tijd voor ijs!


De kraanvogel van papier uit het Papierboek.


Bij de lancering van het Papierboek!

Recept: speculaasijs met stukjes gevulde speculaas
Ingrediënten
100 ml slagroom
3 bananen, geschild en in stukjes
110 suiker
2 el citroensap
250 ml volle melk
1 tl koek- en speculaaskruiden
ongeveer 100 g gevulde speculaas, in kleine blokjes gesneden

Voor het maken van het ijs maakte ik gebruik van een ijsmachine van Krups. De houder van de ijsmachine moet een tijd in de vriezer staan voor gebruik. Bij ons staat de houder permanent in de vriezer, zodat we (welke tijd van het jaar het ook is) direct ijs kunnen draaien.

1. Doe de bananen, de koek- en speculaaskruiden, het citroensap en de suiker in een kom en pureer het geheel met een staafmixer tot een fijne massa (of gooi het geheel in een blender).
2. Klop de slagroom (zonder suiker) stijf in een schone kom.
3. Meng de bananenpuree met de melk en voeg de geklopte slagroom toe.
4. Zet de ijsmachine aan. Laat het mengsel in de ijsmachine draaien en voeg op het laatst (als het ijs al wat dikker van structuur begint te worden) de stukjes gevulde speculaas toe.