Over Tarte taart AnWelkom op mijn weblog over taart en alles daar omheen. April 2011 ben ik begonnen met het schrijven over taart. In het dagelijks leven run ik mijn eigen bedrijf (Roubos Koring Design) in grafische vormgeving en webdesign en daarnaast probeer ik ook nog ons gezin met twee jonge kinderen op de rit te houden. Om mijn hectische bestaan nog iets drukker te maken heb ik mijzelf de uitdaging opgelegd elke week een aanleiding te vinden om een taart te bakken, die te fotograferen en er over te schrijven op dit blog. Na een jaar vol taart, 52 recepten, verhalen & wat kilo’s rijker ben ik in juni 2012 gestart met het tweede blogjaar: een jaar vol Franse patisserie en in augustus 2013 met het derde blogjaar: elke week een guilty pleasure op het gebied van taart & patisserie.

Ik hoop mijn passie voor patisserie te kunnen delen met mensen die ook geïnteresseerd zijn in de wereld van deeg, eindeloos geroer in potten&pannen, chocolade en suiker. De recepten die ik gebruik om mijn taarten te maken komen meestal uit de berg kookboeken die hier in huis rondslingeren. Ik laat me graag inspireren door te kijken naar de kookprogramma's van de BBC. Rachel Allen, Lorraine Pascale, Jamie Oliver en Nigella Lawson laten daar geregeld zien hoe het echt moet. Net als mijn favoriete kookduo 'The hairy bikers'. Nu wij onze eigen Nederlandse kookzender 24Kitchen hebben kan ik 24 uur per dag mijn lol op met diverse kookprogramma's van Annabel Langbein, Anthony Bourdain, Rudolph's Bakery en natuurlijk Bill Granger!
Verder gebruik ik graag de recepten uit mijn Franse kookboeken om de wereld van de Franse patisserie te ontrafelen. Naast al deze bestaande recepten fröbel ik ook geregeld zelf een taart in elkaar zonder gebruik te maken van een recept, geïnspireerd door de taarten die ik op mijn trips naar La douce France heb gegeten.

Ik hoop dat mijn recepten inspireren om zelf aan de slag te gaan. De wereld van de patisserie staat er om bekend ingewikkeld te zijn. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Maar in de recepten die ik maak komt het vooral neer op exacte getallen op de weegschaal (zowel de keukenweegschaal als die pijnlijke andere waar ik eens in de zoveel tijd toch maar weer op ga staan om te zien of het bakken van al die taartjes niet al te veel uit de hand loopt) en een beetje lef.
Met lekkere ingrediënten kom je een heel eind. Misschien dat de resultaten er in het begin niet direct perfect uitzien, maar oefening baart kunst weet ik ondertussen uit ervaring. Ik sta natuurlijk niet in voor de gevolgen van het gebruik van bedorven eieren of het verkeerd uitpakken van een recept uitgeprobeerd door derden (don't mention my name). Als je aan de slag gaat, zorg dan dat je de beste en verste ingrediënten klaar hebt staan die je je kunt veroorloven (en snoep niet teveel van deeg waar rauw ei in zit, hoe moeilijk ook). Mocht je wel een prima resultaat boeken aan de hand van dit blog: spread the 'Tarte taart An' word!

Het fijne aan patisserie en taart is het gegeven dat het zich graag laat uitdelen. Dit levert veel leuke momenten op met uiteenlopende gezelschappen. Van een horde gillende, over-enthousiaste kinderen op een kinderfeestje, tot een romantische passievruchten taart voor een vrijgezel. En het levert altijd wel een glimlach op (in ieder geval op mijn gezicht).

-x- Tarte taart An
(of gewoon Anja voor intimi!)

Foto: Anne Kruit Fotografie


Omdat ik vaak vragen krijg over mijn blog, mijn recepten, mijn eten en over alles daaromheen heb ik besloten een paar van deze vragen hier op mijn blog te beantwoorden. Een kijkje in de keuken;-)
Ook een vraag? Neem gerust contact met mij op via het formulier op dit blog!


Hoe lang ben je blogger?
Ik ben in april 2011 begonnen met mijn blog. Door een cursus column schrijven bij Aaf Brandt Corstius ben ik op het idee gekomen om mijzelf een uitdaging op te leggen: een jaar lang elke week een stuk schrijven. Na het eerste blogjaar (elke week een excuus voor taart), heb ik in mei 2012 besloten om door te gaan met bloggen over eten. Het tweede blogjaar stond in het teken van de Franse patisserie en in het derde deel in mijn guilty pleasures op het gebied van taart & patisserie!

Ik schrijf over de dingen die ik bak, maar het verhaal gaat vaak ook over totaal andere dingen die op mijn pad komen. Ik omschrijf het zelf het liefst als een foodblog met columns. Dit doe ik naast mijn gewone werk als vormgever. Het bakken is een hobby, het schrijven en delen van mijn verhalen en foto's is mijn passie!

Waarom schrijf je over taart en Franse patisserie?
Om wekelijks een stuk te kunnen bloggen vind ik het leuk om te schrijven over zaken waar ik blij van word. Ik hou ontzettend van eten en heb een zwak voor alles waar suiker in zit. Ik vind het heel fijn om in de keuken bezig te zijn en mooie dingen te koken/bakken. Ik heb het schrijven over het bakken van taarten en Franse patisserie als uitgangspunt genomen omdat het een manier is om de liefde voor koken met mensen te delen. Ik hoop mensen aan te sporen om zelf het keukenschort aan te trekken: go give it a try!


En werken in de moestuin.. daar kan geen sportschool work-out tegenop!

Home-made pizza • kip voor in de oven • quiche met geitenkaas en spinazie

Veel fruit, zelfgemaakt brood en oven-gedroogde tomaten maken mij blij!

Je maakt elke week een taart: (hoe) blijf je op gewicht?!
Ik denk dat het de truc is om een balans te vinden. Dit geldt eigenlijk voor alles wat je doet in het leven. Als ik op vrijdagavond laat in de keuken beland en daar een heerlijke key-lime pie of chocoladetaart maak, kan ik het echt niet laten om de ingrediënten te proeven of om regelmatig een en ander te 'testen'. In het weekend kan de taart dan (liefst met zoveel mogelijk mensen want hoe meer zielen hoe meer vreugd) zonder schuldgevoel opgegeten worden. Ik ben er van overtuigd dat taarten die je zelf maakt, met eerlijke ingrediënten en een hoop liefde, niet per se slecht voor je zijn. Ik compenseer natuurlijk wel door de rest van de week de nadruk te leggen op gezond eten en sleep geen ladingen voorverpakte koekjes en snoep mee uit de supermarkt. Dat is pure winst!

Je zegt dat je compenseert door gezond te eten. Haal je daar net zoveel voldoening uit?
Veel mensen zien alleen mijn zoete kant, maar ik kook juist erg gezond. Ik vind het heerlijk om met de seizoenen mee te koken. We hebben een moestuin, dus alles wat daar groeit aan groente en fruit belandt supervers op ons bord! Ik kook graag gerechten met veel groente, eet weinig vlees (als ik het wel koop, dan het liefst biologisch of van een lokale slager die mij precies kan vertellen waar hij zijn vlees vandaan haalt), veel vis en heel veel fruit. Ik bak graag zelf mijn pizza's (from scratch) en maak zelf pastadeeg & brood als ik er tijd voor heb. Ik ben afgestapt van het koken met pakjes, omdat het veel leuker is om een maaltijd te maken zonder toevoegingen die je niet kan uitspreken. Ik vind het belangrijk om niet teveel stoffen binnen te krijgen als conserveringsmiddelen, E-nummers, antioxidanten, zout en suiker (wie had dat gedacht;-)). Voor het koken van de doordeweekse maaltijd haal ik veel inspiratie uit kookboeken en bladen. Het kost misschien een klein beetje meer tijd om verschillende dingen uit te proberen, maar het levert veel voldoening op. Ik heb geluk met twee kinderen die alles lusten en het zelf leuk vinden om mee te helpen in de keuken. Jong geleerd is oud gedaan;-) Ik laat ze altijd alles proeven en heb gemerkt dat het blijven aanbieden van nieuwe smaken werkt. Ze leren de smaken kennen en eten na verloop van tijd met plezier mee. Ik leer ze graag hoe lekker gezond eten kan zijn...en hoe waanzinnig leuk het is om daarnaast te genieten van (zelfgemaakte) taart.

De foto's die je op je blog gebruikt, maak je die zelf?
Ja (tenzij anders, dan vermeld ik wie de foto heeft gemaakt). Alles wat ik bak leg ik vast. Dit tot grote frustratie van iedereen om mij heen. Mijn camera sleep ik overal mee naar toe en ligt binnen handbereik als ik aan het koken ben.

Welke camera gebruik je?
Momenteel gebruik ik een Canon 50D. Ik ben een echte Canon fan. Terwijl voedselfotografie best moeilijk kan zijn (eten ziet er soms verschrikkelijk onsmakelijk uit wanneer het verkeerd gefotografeerd is),  laat mijn Canon mij niet in de steek! Door mijn werk als vormgever heb ik gelukkig ook de nodige ervaring in het 'oplappen' van een foto, dus bewerk ik mijn foto's nog wat na in Photoshop. Naast mijn Canon ben ik een echte Instagram-gebruiker. Heerlijk om de wereld om mij heen mee vast te leggen!

Waar haal je de tijd vandaan?
Ha! Dat is wel een issue;-) Het bakken gebeurt meestal op vrijdagavond laat. Het komt geregeld voor dat ik pas na middernacht de oven aanzet. Of anders in het weekend. Het is een leuke bezigheid en we hebben een open keuken; fijn, want dan zie ik mijn familie ook nog terwijl ik kook;-) De foto's maak ik meestal een dag later, want ik hou van het fotograferen met daglicht.

Dan is er nog het schrijven van de stukken zelf. Ik probeer op vrijdag te posten voor mijn eigen blog en voor mijn blog op Vrouwonline. De inspiratie komt gelukkig redelijk vanzelf, dus ik weet halverwege de week meestal al wel welke richting ik het verhaal op wil laten gaan!

Wie wil je met je blog bereiken?
Iedereen die van lekker eten houdt! Of je nu mijn blog gebruikt ter inspiratie, voor het opzoeken van een recept of gewoon om eens in de week mee te kijken in mijn blogger-leven, ik ben met elke lezer blij! Toen ik hier mee begon had ik niet kunnen denken dat er zoveel mensen geïnteresseerd zouden zijn. Ik zou al blij geweest zijn met twee lezers (manlief & mijn moeder), maar het blog is een eigen leven aan het leiden en er komen steeds meer lezers bij. Dat maakt mij blij! Ik vind het schrijven zo leuk, het liefst maak ik van het bloggen mijn werk!