Over Tarte taart An


Als reflectie van de manier waarop bezig zijn met koken en bakken invloed heeft op alles!

Welkom op mijn stukje internet! Wat begonnen is als een blog over patisserie, is steeds meer geworden tot de plek waar ik mijn gedachten en vooral mijn hart laat spreken. Toen ik hier mee begon had ik niet kunnen denken dat er zoveel mensen geïnteresseerd zouden zijn. Ik zou al blij geweest zijn met twee lezers (manlief & mijn moeder), maar het blog is een eigen leven aan het leiden en er komen steeds meer lezers bij. Dat maakt mij blij! Ik vind het schrijven zo leuk! Het is een paar jaar stil geweest op dit blog, maar ik ben nooit gestopt met het delen van verhalen. Ik deelde ze alleen op andere plekken. Nu ik weer meer ruimte heb om te bloggen zal ik hier weer vaker posten. Niet alleen meer om recepten te delen, maar meer als reflectie van de manier waarop bezig zijn met koken en bakken invloed heeft op alles! Op de tijd, op je gevoel, op de manier waarop je kunt kiezen om met aandacht en plezier 'te zijn'. 

Het fijne aan patisserie en taart is het gegeven dat het zich graag laat uitdelen. Dit levert veel leuke momenten op met uiteenlopende gezelschappen. Van een horde gillende, over-enthousiaste kinderen op een kinderfeestje, tot een romantische passievruchten taart voor een vrijgezel. En het levert altijd wel een glimlach op (in ieder geval op mijn gezicht). Het delen is onderdeel geworden van wie ik ben. Delen van eten, het delen van sfeer en het delen van de verwondering over alle bijzondere dingen die op ons pad komen. De kleinste dingen zijn bijzonder en maken het leven mooi, als je ze echt ziet.

In een pak koekjes uit de supermarkt vind je veel ingrediënten, maar geen liefde. Maak daarom zelf je eigen baksels (met liefde) en deel ze met de mensen waar jij om geeft. Dit hele blog staat vol met taarten en gebakjes die jij ook kunt maken. Celebrate life... let’s eat cake!

-x- Tarte taart An
(of gewoon An voor intimi!)
Voor als je nog veel meer wilt weten:
Omdat ik soms vragen krijg over mijn blog, mijn recepten, mijn eten en over alles daaromheen heb ik besloten een paar van deze vragen hier op mijn blog te beantwoorden. Een kijkje in de keuken;-)


Hoe lang ben je blogger?
Ik ben in april 2011 begonnen met mijn blog. Door een cursus column schrijven bij Aaf Brandt Corstius ben ik op het idee gekomen om mijzelf een uitdaging op te leggen: een jaar lang elke week een stuk schrijven. Na het eerste blogjaar (elke week een excuus voor taart), heb ik in mei 2012 besloten om door te gaan met bloggen over eten. Het tweede blogjaar stond in het teken van de Franse patisserie, het derde deel in mijn guilty pleasures op het gebied van taart & patisserie en in dit vierde blogjaar wil ik wat dieper gaan. Het bakken is een hobby, het schrijven en delen van mijn verhalen en foto's is mijn passie! 

Het bakken is een hobby, het schrijven en delen van mijn verhalen en foto's is mijn passie!


Waarom schrijf je over taart en Franse patisserie?
France... je t'aime! Ik ben een mega Francofiel, dus als het even kan weet ik een blogartikel te doorspekken met mijn liefde voor Frankrijk. En als je het hebt over patisserie, dan kun je gewoon niet om de Franse eclairs, soezen, macarons en tartelettes au chocolat heen;-)


En werken in de moestuin.. daar kan geen sportschool work-out tegenop!

Home-made pizza • kip voor in de oven • quiche met geitenkaas en spinazie

Veel fruit, zelfgemaakt brood en oven-gedroogde tomaten maken mij blij!


Zoet en gezond?
Veel mensen zien alleen mijn zoete kant, maar ik kook juist erg gezond. Ik vind het heerlijk om met de seizoenen mee te koken. Ik bak graag zelf mijn pizza's (from scratch) en maak zelf pastadeeg & brood als ik er tijd voor heb. Ik ben afgestapt van het koken met pakjes, omdat het veel leuker is om een maaltijd te maken zonder toevoegingen die je niet kan uitspreken. Ik vind het belangrijk om niet teveel stoffen binnen te krijgen als conserveringsmiddelen, E-nummers, antioxidanten, zout en suiker (wie had dat gedacht;-)). Voor het koken van de doordeweekse maaltijd haal ik veel inspiratie uit kookboeken en bladen. Het kost misschien een klein beetje meer tijd om verschillende dingen uit te proberen, maar het levert veel voldoening op. Ik heb geluk met twee kinderen die vanaf dag 1 alles lusten en het zelf leuk vinden om in de keuken te staan. Jong geleerd is oud gedaan;-) 

Waardoor word je geïnspireerd?
De recepten die ik gebruik om mijn taarten te maken komen meestal uit de berg kookboeken die hier in huis rondslingeren. De boeken van Mimi Thorisson, Marjorie Taylor & Kendall Smith Franchini (The Cooks Atelier), Yotam Ottolenghi en Olia Hercules liggen altijd binnen handbereik! Ik laat me graag inspireren door te kijken naar de kookprogramma’s van de BBC. Rachel Allen, Lorraine Pascale, Jamie Oliver en Nigella Lawson laten daar geregeld zien hoe het echt moet. Net als mijn favoriete kookduo ‘The hairy bikers’. Nu wij onze eigen Nederlandse kookzender 24Kitchen hebben kan ik 24 uur per dag mijn lol op met diverse kookprogramma’s van Annabel Langbein, Anthony Bourdain, Rudolph’s Bakery en Bill Granger!
Verder gebruik ik graag de recepten uit mijn Franse kookboeken om de wereld van de Franse patisserie te ontrafelen. Naast al deze bestaande recepten fröbel ik ook geregeld zelf een taart in elkaar zonder gebruik te maken van een recept, geïnspireerd door de taarten die ik op mijn trips naar La douce France heb gegeten.

De foto's die je op je blog gebruikt, maak je die zelf?
Ja (tenzij anders, dan vermeld ik wie de foto heeft gemaakt). Alles wat ik bak leg ik vast. Dit tot grote frustratie van iedereen om mij heen. Mijn camera sleep ik overal mee naar toe en ligt binnen handbereik als ik aan het koken ben.

Welke camera gebruik je?
Momenteel gebruik ik een Canon 50D. Ik ben een echte Canon fan. Terwijl voedselfotografie best moeilijk kan zijn (eten ziet er soms verschrikkelijk onsmakelijk uit wanneer het verkeerd gefotografeerd is),  laat mijn Canon mij niet in de steek! Door mijn werk als vormgever heb ik gelukkig ook de nodige ervaring in het 'oplappen' van een foto, dus bewerk ik mijn foto's nog wat na in Photoshop. Naast mijn Canon ben ik een echte Instagram-gebruiker. Heerlijk om de wereld om mij heen mee vast te leggen!

Waar haal je de tijd vandaan?
Voor 'gewoon' koken ben ik in de afgelopen jaren steeds meer tijd gaan vrij maken! Vooral omdat ik het gewoon heel erg leuk vind. Ik hoef niet perse een gerecht klaar te hebben in een kwartier. Een uur in de keuken op een doordeweekse avond werkt voor mij juist heel fijn! En het eten is er lekkerder door geworden, al zeg ik het zelf:) Alles wat je aandacht geeft groeit, ook skills in de keuken! Het bakken gebeurt meestal op vrijdagavond laat. Het komt geregeld voor dat ik pas na middernacht de oven aanzet. Of anders in het weekend. De foto's maak ik meestal een dag later, want ik hou van het fotograferen met daglicht. 

Alles wat je aandacht geeft groeit, ook skills in de keuken!