Over Tarte taart An


Welkom op mijn stukje internet! Wat begonnen is als een blog over patisserie, is steeds meer geworden tot de plek waar ik mijn gedachten en vooral mijn hart laat spreken. Met woorden probeer ik mensen aan te zetten tot denken, mensen te laten voelen en ook nog te laten handelen (hup, trek aan dat keukenschort en ga aan de slag met potten, pannen en een hoop liefde!). Ik wil laten zien dat je meer kunt dan je zelf denkt.

Het fijne aan patisserie en taart is het gegeven dat het zich graag laat uitdelen. Dit levert veel leuke momenten op met uiteenlopende gezelschappen. Van een horde gillende, over-enthousiaste kinderen op een kinderfeestje, tot een romantische passievruchten taart voor een vrijgezel. En het levert altijd wel een glimlach op (in ieder geval op mijn gezicht). Het delen is onderdeel geworden van wie ik ben. Delen van eten, het delen van sfeer en het delen van de verwondering over alle bijzondere dingen die op ons pad komen. De kleinste dingen zijn bijzonder en maken het leven mooi, als je ze echt ziet.

Liefde telt en daarom hou ik van de momenten waarop ik, met heel mijn hart kan bijdragen aan het beleven van de momenten die we samen ervaren. Liefde en aandacht die je stopt in het eten dat je maakt, liefde in je echte aanwezigheid op de momenten dat je samen bent. In een pak koekjes uit de supermarkt vind je veel ingrediënten, maar geen liefde. Maak daarom zelf je eigen baksels en deel ze met de mensen waar jij om geeft. Dit hele blog staat vol met taarten en gebakjes die jij ook kunt maken. Wil je je geliefde niet meteen een taart voor 12 personen voorzetten, maak dan de helft van het recept. Genoeg om iemand blij mee te maken en van te genieten! Zonder schuldgevoel natuurlijk;-) Sta stil bij dit moment en vier de stukjes van je leven. Celebrate life... let’s eat cake!

-x- Tarte taart An
(of gewoon An voor intimi!)



Voor als je nog veel meer wilt weten:
Omdat ik vaak vragen krijg over mijn blog, mijn recepten, mijn eten en over alles daaromheen heb ik besloten een paar van deze vragen hier op mijn blog te beantwoorden. Een kijkje in de keuken;-)


Hoe lang ben je blogger?
Ik ben in april 2011 begonnen met mijn blog. Door een cursus column schrijven bij Aaf Brandt Corstius ben ik op het idee gekomen om mijzelf een uitdaging op te leggen: een jaar lang elke week een stuk schrijven. Na het eerste blogjaar (elke week een excuus voor taart), heb ik in mei 2012 besloten om door te gaan met bloggen over eten. Het tweede blogjaar stond in het teken van de Franse patisserie, het derde deel in mijn guilty pleasures op het gebied van taart & patisserie en in dit vierde blogjaar wil ik wat dieper gaan. Het bakken is een hobby, het schrijven en delen van mijn verhalen en foto's is mijn passie! Ik deel verhalen die mij bezighouden en wil mensen inspireren om zelf aan de slag te gaan, mensen wijzen op de mooie dingen van het leven en laten zien dat je veel voldoening kunt halen uit homebaking! In het dagelijks leven run ik mijn eigen bedrijf (Roubos Koring Design) in grafische vormgeving en webdesign. Ik ontwerp en typ de wereld om mij heen en probeer zo vorm te geven, mooie stukjes achter te laten. Ik fotografeer, schrijf (web)teksten en vind het het allerleukste wanneer ik een totaalconcept neer mag zetten. Daarnaast probeer ik samen met 'manlief' ons gezin met twee jonge kinderen op de rit te houden.

Het bakken is een hobby, het schrijven en delen van mijn verhalen en foto's is mijn passie!

Wie wil je met je blog bereiken?
Mensen die opzoek zijn naar manieren om het leven meer betekenis te geven, ook via dagelijkse zaken als eten. Mijn boodschap is gebaseerd op het delen van liefde en patisserie leent zich daar goed voor. Thuisbakken kan heel meditatief werken en met het delen van je baksels draag je bij aan mooie momenten. Of je nu mijn blog gebruikt ter inspiratie, voor het opzoeken van een recept of gewoon om eens in de week mee te kijken in mijn blogger-leven, ik ben met elke lezer blij! Toen ik hier mee begon had ik niet kunnen denken dat er zoveel mensen geïnteresseerd zouden zijn. Ik zou al blij geweest zijn met twee lezers (manlief & mijn moeder), maar het blog is een eigen leven aan het leiden en er komen steeds meer lezers bij. Dat maakt mij blij! Ik vind het schrijven zo leuk, ik ben blij dat ik het bloggen heb kunnen integreren in mijn werk en mijn bestaan!

Ik hoop dat mijn recepten inspireren om zelf aan de slag te gaan. De wereld van de patisserie staat er om bekend ingewikkeld te zijn. Maar je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. In de recepten die ik maak komt het vooral neer op exacte getallen op de weegschaal (zowel de keukenweegschaal als die pijnlijke andere waar ik eens in de zoveel tijd toch maar weer op ga staan om te zien of het bakken van al die taartjes niet al te veel uit de hand loopt), aandacht en een beetje lef.

Met lekkere ingrediënten kom je een heel eind. Misschien dat het resultaat er in het begin niet direct perfect uitziet, maar oefening baart kunst weet ik ondertussen uit ervaring. Als je aan de slag gaat, zorg dan dat je de beste en verste ingrediënten klaar hebt staan die je je kunt veroorloven (en snoep niet teveel van deeg waar rauw ei in zit, hoe moeilijk ook). En als je een prima resultaat boekt aan de hand van dit blog... spread the word: ‘Tarte taart An’!

Waarom schrijf je over taart en Franse patisserie?
France... je t'aime! Ik ben een mega Francofiel, dus als het even kan weet ik een blogartikel te doorspekken met mijn liefde voor Frankrijk. En als je het hebt over patisserie, dan kun je gewoon niet om de Franse eclairs, soezen, macarons en tartelettes au chocolat heen;-)


En werken in de moestuin.. daar kan geen sportschool work-out tegenop!

Home-made pizza • kip voor in de oven • quiche met geitenkaas en spinazie

Veel fruit, zelfgemaakt brood en oven-gedroogde tomaten maken mij blij!

Je maakt elke week een taart: (hoe) blijf je op gewicht?!
Ik denk dat het de truc is om een balans te vinden. Dit geldt eigenlijk voor alles wat je doet in het leven. Als ik op vrijdagavond laat in de keuken beland en daar een heerlijke key-lime pie of chocoladetaart maak, kan ik het echt niet laten om de ingrediënten te proeven of om regelmatig een en ander te 'testen'. In het weekend kan de taart dan (liefst met zoveel mogelijk mensen want hoe meer zielen hoe meer vreugd) zonder schuldgevoel opgegeten worden. Ik ben er van overtuigd dat taarten die je zelf maakt, met eerlijke ingrediënten en een hoop liefde, niet per se slecht voor je zijn. Ik compenseer natuurlijk wel door de rest van de week de nadruk te leggen op gezond eten en sleep geen ladingen voorverpakte koekjes en snoep mee uit de supermarkt. Dat is pure winst!

Je zegt dat je compenseert door gezond te eten. Haal je daar net zoveel voldoening uit?
Veel mensen zien alleen mijn zoete kant, maar ik kook juist erg gezond. Ik vind het heerlijk om met de seizoenen mee te koken. We hebben een moestuin, dus alles wat daar groeit aan groente en fruit belandt supervers op ons bord! Ik kook graag gerechten met veel groente, eet weinig vlees (als ik het wel koop, dan het liefst biologisch of van een lokale slager die mij precies kan vertellen waar hij zijn vlees vandaan haalt), veel vis en heel veel fruit. Ik bak graag zelf mijn pizza's (from scratch) en maak zelf pastadeeg & brood als ik er tijd voor heb. Ik ben afgestapt van het koken met pakjes, omdat het veel leuker is om een maaltijd te maken zonder toevoegingen die je niet kan uitspreken. Ik vind het belangrijk om niet teveel stoffen binnen te krijgen als conserveringsmiddelen, E-nummers, antioxidanten, zout en suiker (wie had dat gedacht;-)). Voor het koken van de doordeweekse maaltijd haal ik veel inspiratie uit kookboeken en bladen. Het kost misschien een klein beetje meer tijd om verschillende dingen uit te proberen, maar het levert veel voldoening op. Ik heb geluk met twee kinderen die alles lusten en het zelf leuk vinden om mee te helpen in de keuken. Jong geleerd is oud gedaan;-) Ik laat ze altijd alles proeven en heb gemerkt dat het blijven aanbieden van nieuwe smaken werkt. Ze leren de smaken kennen en eten na verloop van tijd met plezier mee. Ik leer ze graag hoe lekker gezond eten kan zijn...en hoe waanzinnig leuk het is om daarnaast te genieten van (zelfgemaakte) taart.

Waardoor word je geïnspireerd?
De recepten die ik gebruik om mijn taarten te maken komen meestal uit de berg kookboeken die hier in huis rondslingeren. Ik laat me graag inspireren door te kijken naar de kookprogramma’s van de BBC. Rachel Allen, Lorraine Pascale, Jamie Oliver en Nigella Lawson laten daar geregeld zien hoe het echt moet. Net als mijn favoriete kookduo ‘The hairy bikers’. Nu wij onze eigen Nederlandse kookzender 24Kitchen hebben kan ik 24 uur per dag mijn lol op met diverse kookprogramma’s van Annabel Langbein, Anthony Bourdain, Rudolph’s Bakery en natuurlijk Bill Granger!
Verder gebruik ik graag de recepten uit mijn Franse kookboeken om de wereld van de Franse patisserie te ontrafelen. Naast al deze bestaande recepten fröbel ik ook geregeld zelf een taart in elkaar zonder gebruik te maken van een recept, geïnspireerd door de taarten die ik op mijn trips naar La douce France heb gegeten.

De foto's die je op je blog gebruikt, maak je die zelf?
Ja (tenzij anders, dan vermeld ik wie de foto heeft gemaakt). Alles wat ik bak leg ik vast. Dit tot grote frustratie van iedereen om mij heen. Mijn camera sleep ik overal mee naar toe en ligt binnen handbereik als ik aan het koken ben.

Welke camera gebruik je?
Momenteel gebruik ik een Canon 50D. Ik ben een echte Canon fan. Terwijl voedselfotografie best moeilijk kan zijn (eten ziet er soms verschrikkelijk onsmakelijk uit wanneer het verkeerd gefotografeerd is),  laat mijn Canon mij niet in de steek! Door mijn werk als vormgever heb ik gelukkig ook de nodige ervaring in het 'oplappen' van een foto, dus bewerk ik mijn foto's nog wat na in Photoshop. Naast mijn Canon ben ik een echte Instagram-gebruiker. Heerlijk om de wereld om mij heen mee vast te leggen!

Waar haal je de tijd vandaan?
Ha! Dat is wel een issue;-) Het bakken gebeurt meestal op vrijdagavond laat. Het komt geregeld voor dat ik pas na middernacht de oven aanzet. Of anders in het weekend. Het is een leuke bezigheid en we hebben een open keuken; fijn, want dan zie ik mijn familie ook nog terwijl ik kook;-) De foto's maak ik meestal een dag later, want ik hou van het fotograferen met daglicht. Met Tarte taart An kan ik de wereld nog iets verder vormgeven, dus is het inmiddels een verlengde geworden van mijn werk. Wat begon als een hobby is steeds meer mijn missie geworden. Mensen aanzetten om zelf aan de slag te gaan. Maak in jouw wereld mensen blij met jouw aandacht, liefde & zelfgemaakte patisserie!

Wat begon als een hobby, is steeds meer mijn missie geworden. Mensen aanzetten om zelf aan de slag te gaan. Maak in jouw wereld mensen blij met jouw aandacht, liefde & zelfgemaakte patisserie!