woensdag 17 maart 2021

Deeg, room & Wodka
Ik weet niet eens meer precies wanneer ik voor het eerst een recept las van Olia Hercules, maar haar kookboeken vol Oekraïense recepten deden mij meteen de keuken in snellen! Haar recepten en verhalen over het land van haar jeugd, haar moeder, haar oma's; ze nemen je als het ware mee op reis. En dat is precies wat op dit moment zo welkom is. Kunnen wegdromen in een ander verhaal. De Oekraïense keuken is een keuken naar mijn hart! Deeg, room & Wodka... wat wil een mens nog meer?
Aan het begin van de zomer lag haar 'Mamoesjka' op mijn deurmat. Dat kookboek ging mee in de koffer naar Frankrijk. En in de winter kreeg ik haar 'Summer kitchens'; een kookboek waarin ze op zoek gaat naar de Oekraïense traditie van speciale zomerkeukens (kleine huisjes, meestal losstaand van het gewone huis) waar de hele zomer gerechten worden bereid, groenten en fruit worden geweckt en gedroogd. 

In haar Mamoesjka kookboek staat een recept voor Piroshki: Oekraïense gevulde broodjes. Piroshki! Daar had ik al over gefantaseerd sinds de eerste keer dat ik die term hoorde, zo'n 20 jaar geleden. Ik volgde toen een taalcursus Iwriet (Hebreeuws), zodat ik in Israël (waar ik dat jaar heen wilde gaan) mij in ieder geval een beetje zou kunnen redden. In mijn stuk over Krantz cake schreef ik daar al eens eerder over. Ergens helemaal de taal niet kunnen spreken lijkt mij heel ingewikkeld en ik hou van talen, dus daar duik ik graag in! In een van de eerste lessen werd er gesproken over 'Piroshki we Wodka'. De Russische emigranten die naar Israël waren geëmigreerd, hadden veel van hun tradities meegenomen naar hun nieuwe land. Zo ook de gevulde broodjes (een soort pasteitjes) die ze aten bij een glas Wodka. Ik kon alleen nog maar aan die broodjes denken en sloeg de rest van de les niks meer op! Ook toen was ik al een foodie avant la lettre:) 

Die broodjes kon ik nu eindelijk eens uitproberen! Ze worden gemaakt met een mooi gistdeeg en kunnen eigenlijk gevuld worden met van alles. Ik vulde ze met de traditionele vulling zoals Olia Hercules ze het liefst eet. Eén variant met een vulling van ei, lente-ui en dille. En een andere variant met een vulling van aardappelpuree en gebakken sjalotjes. De gevulde deegpakketjes bak je in zeer hete zonnebloemolie. Ze zetten uit in de pan, dus na het bakken had ik een mooie stapel Piroshki! 
Wij aten de Piroshki tijdens een borrel. Dit jaar borrelen we bijna elke vrijdag. Gewoon met z'n vieren op dit moment, omdat er niet veel anders kan. Qualitytime, het liefst zonder telefoons en met heel veel lekker eten! Een van de lievelingsmomenten van de week! Maar als we weer eens kunnen borrelen met een groep familie en vrienden zijn deze broodjes ook ideaal om op tafel te toveren! 

Onze Oekraïens/Russische borrel bestond verder uit: gevulde eieren, blini's met zalm & radijs, een zelfgemaakt knoflookbrood (ook naar een recept van Olia Hercules) en natuurlijk... Wodka! Voor de recepten verwijs ik deze keer naar de mooie boeken van Olia Hercules! Mijn eigen super makkelijke Roze Wodka-cocktail deel ik hieronder met jullie! Vnash zdrov'yne! Proost!Recept: Zoete roze Wodka-cocktail (alleen voor de volwassenen natuurlijk!)
Ingrediënten:
Wodka (flink gekoeld, dan wordt de drank fijn stroperig)
Bietensap (bijvoorbeeld bietensap van het merk 'Puur')
Cassis siroop (gewoon zoete aanmaak siroop)
Mooie glazen
Eventueel: ijsblokjes

1. Vul de glazen voor 1/3e met bietensap.
2. Schenk er een klein scheutje cassis siroop in.
3. Daarbovenop ongeveer 2/3e wodka.
4. Eventueel kun je ijsblokjes toevoegen.

Dit recept gaat zoals je hierboven ziet vooral op gevoel: wil je 'm zoeter en minder sterk: voeg dan meer bietensap en siroop toe!