vrijdag 6 december 2013

Uitwuiven
Guilty pleasure van deze week: worteltjestaart
De pot met koek- en speculaaskruiden is leeg, de baktaks kruidnootjes draaien is bereikt en het feest gevierd. Uitwuiven maar die Sint! Maar niet voordat ik dit recept voor worteltjestaart met jullie deel! Ik zag ‘m voorbij komen in het blad van de Jumbo. Makkelijk om te maken en lekker! Ik voegde nog gember toe aan het recept, omdat het daar net wat kruidiger van wordt. En als je de wortels van marsepein eraf laat, kan deze taart ook met gemak voor andere feestdagen worden gemaakt. Deze taart staat hier volgend jaar op pakjesavond vast weer op tafel! Samen met een kaarsje voor Mandela, want die zal vanaf nu ook altijd herinnerd worden op Sinterklaasavond. Dat wordt een bijzondere combinatie. Op mijn blog op vrouwonline heb ik geschreven hoe ik dat voor mij zie. Ik had gehoopt dat Mandela net zou oud zou worden als Sinterklaas. Ik hoop dat Mandela generatie op generatie herinnerd zal worden. Misschien vieren ze op 5 december 2114 dan een feest ter ere van de liefde en wijsheid van twee oude mannen, blank en bruin, die beiden veel gaven en er niets voor terug vroegen.


Recept: worteltjestaart
Ingrediënten
150 g roomboter, op kamertemperatuur
175 g donkere basterdsuiker
3 flinke lepels koek- en speculaaskruiden
3 eieren
300 g winterpeen
een stuk gember (ongeveer 2 cm)
2 pakjes roomkaas
2 el vanillesuiker

Voor de decoratie:
gehakte pistachenootjes
groene en oranje marsepein

Verder nodig: twee ingevette (spring)bakvormen van ø 20 cm.
1. Verwarm de oven voor op 175ºC (160º hetelucht).
2. Rasp de winterpeen grof en de rasp de gember met een fijne rasp (grote stukken gember in de taart is minder lekker).
3. Klop de boter met de suiker tot een zacht en romig mengsel.
4. Voeg een voor een de eieren toe en mix het geheel telkens goed door elkaar.
5. Voeg het zelfrijzend bakmeel en de koek- en speculaaskruiden toe. Mix weer even flink en voeg dan de wortelrasp en de fijne gember toe aan het beslag.
6. Schep het beslag in de twee ingevette bakvormen en bak de cakes in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar (check met een satéprikker of het midden goed gaar is).
Haal de cakes uit de oven en laat ze in de vorm afkoelen.
7. Meng ondertussen de roomkaas met de vanillesuiker en klop de suiker er goed doorheen.
8. Haal de cakes uit de vormen en smeer de helft van het roomkaasmengsel over de bovenkant van de onderste cake. Leg de bovenste cake er bovenop en besmeer de bovenkant van die cake en de zijkanten met de rest van de roomkaas.
9. Decoreer met gehakte pistachenootjes en wil je helemaal los: maak dan ook nog worteltjes van marsepein als decoratie!