maandag 2 mei 2011

Wonderbakker

Een week in La Douce France, zonder oven. Geen probleem want weelderige boulangerieën en pâtisserieën in de buurt. Hoe doen die Fransen dat toch? Om vier uur ‘s nachts opstaan om de meest bijzondere creaties in elkaar te zetten. En zullen ze alles wat ze zelf maken ook proeven en eten? Als ik de kans zou krijgen zou ik zo een jaar intern willen bij zo’n echte Franse bakker. Met (het laten) vallen en opstaan goed leren hoe ze die perfecte gebakjes maken. Van Figues (gebak met een lichtgroene laag marsepein) en eclairs (heerlijke soezen, gevuld met chocolade- of koffieroom), tot Millefeuille en complete taarten. In de buurt van onze plek in Frankrijk ligt een klein dorp, waar zo’n wonderbakker werkt. Ondanks het feit dat het zo’n 250 kilometer van Parijs af ligt, trekken de Parijzenaars er speciaal op uit om in de weekenden aan te sluiten in de rij bij deze bakker. De meesten komen voor de wafels die speciaal in het weekend worden gebakken in een provisorisch ogende outside-wafelijzer-stand. Ik geeft echter de voorkeur aan het ‘gewone’ gebak. Naast heerlijk brood bestel ik er altijd wel een aantal ‘chocolatines’ (uit de kluiten gewassen croissants met room en chocolade) en ‘croissants aux amandes’. Ondertussen vergaap ik me aan de uitgestalde taarten. Kleurige exemplaren met verse vruchten, witte chocoladetaarten met sinaasappel en ladingen meringues en macarons.

Deze keer had ik een mooi excuus om zo’n echte taart aan te schaffen. Voor de verjaardag van mijn driejarige chocolade-addict kocht ik een donkere chocoladetaart met een vulling van chocolademousse, chocolade bolletjes (crisps), een zachte mintlaag en een rand van cake die gedrenkt was in knalgroene ‘sirop des Sapins’ (zoete siroop van scheuten van dennen) met verse frambozen en aalbessen. Uiterst merkwaardige kindertaart, maar succesvol. Volgende week vieren we haar verjaardag in Nederland. Vast en zeker weer van top tot (kinder)teen onder de chocola.

Excuus van de week: taart voor een jarige chocolade addict
Recept: chocoladetaart... een interpretatie


Ingrediënten:
225 g pure chocola van goede kwaliteit
200 g melkchocolade
70 g boter, in blokjes gesneden
2 grote eieren
550 ml slagroom
150 g suiker
1 (blanke)cake
chocolade crisps
1/2 lepel munt extract
groene kleurstof


1. Vet een (spring)vorm van 24 cm in met boter en bekleed de vorm met dunne plakjes cake (kleur optioneel groen met sirop des Sapins, mocht dat toevallig nog ergens in een keukenkastje staan).
2. Klop 250 ml slagroom samen met 100 gram suiker lobbig (nog niet stijf).
3. Smelt de pure chocolade en de boter au bain marie. Laat iets afkoelen.
4. Klop in een andere kom de eieren los tot een luchtig mengsel en spatel er voorzichtig de gesmolten chocola en de lobbige slagroom erdoor.
5. Giet het mengsel dan op de taartbodem en zet minstens 3 uur afgedekt in de koelkast.
6. Bedek de taart met een laag chocolade crisps.
7. Klop 100 ml slagroom met 50 gram suiker lobbig en voeg het munt extract en een druppeltje groene kleurstof toe. Giet dit groene mengsel op de chocolademousse vulling en zet weer minstens 3 uur afgedekt in de koelkast.
8. Smelt de melkchocolade au bain marie en voeg 200 ml room toe.
9. Verwijder de springvorm en giet het melkchocolademengsel over de taart. Laat het wederom minstens drie uur in de koelkast opstijven alvorens te serveren. Decoreer met rode vruchten en stukken chocola (daar hadden we nog niet zoveel van gebruikt).