dinsdag 24 mei 2011

Aardbeien

Voor mijn gevoel is het pas zomer als de kersentuin in de buurt open gaat. Compleet met witte plastic stoeltjes en tafeltjes, bruine papieren zakken vol kersen en een met de hand geschilderd bord waarop in rode letters ‘kersen’ staat (waarbij de 's' verkeerd om staat, waar ik me elk jaar weer over verwonder). Sinds vorig jaar is de houten keet van waaruit ze de verkoop organiseerden, vervangen door een professioneel huisje met puntdak en verkopen ze ook aardbeien. Toen ik er deze week langs reed en de Nederlandse vlag zag wapperen, wist ik dat de zomer voor de deur staat. En terwijl de kersen nog aan de bomen hangen zijn de Hollandse aardbeien al wel eetbaar.

Het bezoek aan de kersentuin stel ik nog even uit, maar op die Hollandse aardbeien heb ik wel mijn zinnen gezet. Deze kan ik gelukkig volop verkrijgen op onze plaatselijke moestuin. Uit deze tuin komen al een paar jaar ladingen rabarber, vele aardbeien en een 'over-your-head-hoeveelheid' courgettes. Deze moestuin, ooit gestart vanuit een idee van volledige inzet door tutti familie (mijzelf incluis), wordt in de praktijk vooral gerund door mijn schoonvader, voor wie alle credits. Wij oogsten graag mee. Nu mijn kinderen hun eigen stukje grond hebben gekregen in de tuin en daar al welgeteld één bonenplantje en een aantal Dalia’s op hebben gepland, proberen we wekelijks te gaan kijken naar de vorderingen van hun planten. Ik ben benieuwd hoe lang deze plantjes zullen overleven met deze twee overijverige 3- & 4 jarige beheerders. Gewapend met schepjes en schoffels (“Nee, niet het bonenplantje weg schoffelen, dan doet hij het niet meer.”) bestieren we eens per week de ‘Hoes-tuin’. De aardbeien staan gelukkig afgeschermd onder een netje.

Na aardbeien met slagroom en aardbeien met witbrood (met suiker en kaneel) staat er vanaf nu ook een nieuwe favoriet op mijn lijstje: taart met amandelroom en aardbeien. Amandelroom (frangipane) wordt vooral in Frankrijk gebruikt als vulling voor diverse taartjes. Het wordt gemaakt van amandelpoeder en kan worden gecombineerd met veel verschillende soorten fruit: zo kom je met gemak aan die twee stuks fruit per dag...

Excuus van de week: zomerseizoen inluiden
Recept: aardbeientaart met frangipane (amandelroom)


Ingrediënten:
Voor de bodem (700 gram zoet briseerdeeg):

350 g bloem
klein snufje zout
150 g boter
100 g poedersuiker

2 eieren, geklutst

Voor de frangipane (400 gram):
125 g boter, zacht gemaakt

125 g poedersuiker
125 g gemalen amandelen
20 g bloem
2 grote eieren

Voor de bovenkant:
500 g Hollandse aardbeien 

1 zakje Taartina (Dr. Oetker)
2 eetlepels poedersuiker

1. Beboter een bakvorm (24 cm).
2. Voeg de boter toe aan de gezeefde bloem en wrijf hem met de vingers zacht. Voeg de suiker toe en meng goed. Voeg hierna de eieren toe en meng opnieuw. Kneed het deeg totdat het zacht is. Rol het deeg tot een bal, pak in in plastic folie en laat een uur rusten in de koelkast.
3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bedek de bakvorm. Snijd het teveel aan deeg weg en plaats de vorm tien minuten in de koelkast staan.
4. Maak ondertussen de frangipane. Klop de boter tot hij heel zacht is. Voeg de poedersuiker, de gemalen amandelen en de bloem toe en meng goed. Voeg de eieren er een voor een aan toe en blijf kloppen totdat ze volledig zijn opgenomen in het mengsel.

5. Giet het mengsel in de taartvorm.
6. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht).
7. Plaats de taart in het midden van de oven en bak in ongeveer 30 minuten (totdat de bovenkant van de frangipane licht verkleurt). Laat afkoelen.
8. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd in schijfjes. Verdeel ze dakpansgewijs over de taart.
9. Meng de Taartina met twee eetlepels poedersuiker. Roer er 250 ml water door en breng het al roerend aan de kook. Laat het mengsel iets afkoelen en verdeel het over de aardbeien voor een glanzend resultaat.
 


Aardbeientaart uit de 'Hoes-tuin'

3 opmerkingen:

  1. Hai An, Vandaag deze taart gemaakt voor de verjaardag van mijn zoontje morgen, ik had alles keer 2 gedaan voor 2 taarten alleen had ik nu wel deeg voor 3 vormen, kan dat kloppen? ook de frangipane was denk ik goed voor 3 taarten. Hoe dik moet die laag frangipane en de laag deeg zijn voor het bakken? En leg je de aarbeiden er al op als hij net warm uit de oven komt, zodat ze er nog een beetje ingedrukt kunnen worden, ik heb m nu eerst wat laten afkoelen maar daardoor was de frangipane al wat harder en nu liggen de aardbeien er wel heel los op.... ik heb m al een stukje geproefd en hij is wel erg lekker!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Renske! Wat leuk dat je deze taart maakt voor de verjaardag van je zoontje! Het is al een tijdje geleden dat ik deze aardbeientaart maakte. Ik rol het deeg meestal uit tot het ongeveer een halve centimeter dik is. Als je echt veel deeg over houdt, kun je het in plasticfolie verpakken en invriezen voor een volgende keer. Mijn taartvorm was zo'n 3 cm hoog. De frangipanelaag zal zo'n twee en een halve centimeter dik zijn geweest en ik heb de frangipane laag eerst laten afkoelen voordat ik de aardbeien erop deed. Door de Tartina blijven de aardbeien wat beter liggen. Hoop dat ik je hier een beetje mee heb geholpen? Heel veel plezier morgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. dankjewel voor de snelle reactie, ik denk dat ik wel ongeveer dezelfde hoeveelheden heb aangehouden, dus het zal wel goed zijn. mijn supermarkt had geen taartina, dus ik heb iets met gelatine gedaan maar vrij dun dus misschien dat dat scheelt. ik zal eens op zoek gaan naar taartine voor een volgende keer

    BeantwoordenVerwijderen