maandag 30 mei 2011

Banoffee Pie

Vriendin Michelle is net terug van een Engels tripje en dient een verzoek in. Of er deze week een Banoffee Pie op het menu mag staan. Zo’n taart waarvoor je de oversteek naar Engeland desnoods zwemmend zou doen. Misschien geen slecht idee in het kader van een goede work-out per taart. Ingrediënten bestaan vooral uit veel karamel en slagroom. Of ik er dus een draai aan kan geven.
Eerst maar eens op internet opgezocht wat mij te wachten staat en of er nog smeuïge historische feiten over deze taart te vinden zijn. De eerste keer dat de combinatie van banaan en toffee samen werd gebracht in de vorm van een heerlijke taart, was in 1972 in het restaurant The Hungry Monk (dicht bij Eastbourne en Brighton in het zuiden van Engeland). Het recept werd opgetekend door Ian Dowding en Nigel Mackenzie en werd vaak gemaakt door chef Lucy Baldwin. Tegenwoordig staat de Banoffee Pie daar nog steeds op de menukaart. Gelukkig is op de site van The Hungry Monk ook het originele recept te vinden.

De moeilijkheidsgraad van deze taart ligt hem vooral in het niet laten exploderen van het blikje gecondenseerde melk. De inhoud van dit blikje moet gedurende twee uur in een pan met kokend water veranderen in karamel. Sommige recepten vermelden vier uur kooktijd, maar twee uur levert echt een mooi resultaat op. Om eerlijk te zijn namen mijn zenuwen over de waarschuwingen over droogkokende pannen en ontploffende blikjes (met inhoud tot op het plafond) na twee uur gewoon de overhand en heb ik het blikje er met een hele lange tang uit laten halen door manlief...

Op internet staan tal van filmpjes en recepten voor de Banoffee Pie. Zo vond ik ook een variant van Jamie Oliver, waarbij de nervwrecking droogkookmethode wordt omzeild door gewoon karamel te maken van suiker in de pan en daarna gepureerde bananen toe te voegen. Een variant die in 30 minuten klaar is. Mijn taart nam wat meer tijd in beslag om te maken. Samen met Michelle, mannen, kinderen en een hele sloot Engelse thee hebben we de taart dan wel weer binnen 30 minuten op gekregen!

Excuus van de week: request-taart
Recept: Banoffee Pie


Ingrediënten:
1 blikje gecondenseerde melk
150 g digestive biscuits
75 g gesmolten roomboter
3 bananen
350 ml slagroom
theelepel gemalen koffie
eetlepel suiker
1 reep donkere chocolade

1. Beboter een bakvorm (24 cm).
2. Verkruimel de biscuits in de keukenmachine tot een fijne structuur.
3. Voeg de gesmolten boter toe en stort het mengsel in de springvorm. Druk aan met de achterkant van een lepel en plaats in de koelkast.
4. Vul een grote pan met water, plaats het blik gecondenseerde melk erin en breng aan de kook. Laat dit minimaal twee uur koken. Check regelmatig of er nog genoeg water in de pan zit. Het blikje moet onder het wateroppervlakte blijven anders kan het ontploffen.
5. Verwijder het blik uit de pan en laat helemaal afkoelen.
6. Giet dit karamelmengsel op de bodem van biscuits.
7. Snijd 3 bananen in schuine plakjes en plaats deze op de karamel.
8. Klop de slagroom lobbig met een eetlepel suiker en de koffie. Dit mengsel gaat bovenop de bananen.
9. Schaaf met een scherp mes chocolade krullen van een stuk chocola (mes in een hoek van 45 graden op de chocola plaatsen en naar je toe schaven). Decoreer de taart en laat nog even opstijven in de koelkast. Geen oven aan te pas gekomen, het is vooral het samenbrengen van ingrediënten. Maar de combinatie van smaken is geweldig!


De request taart: Banoffee Pie

Banoffee Pie - in Engelse stijl, samen met veel thee.

'Puntje-Pie'