dinsdag 19 september 2017

Cake video!

"For me, the cinema is not a slice of life, but a piece of cake. " 

- Alfred Hitchcock


Ok, dit is een poging. Een poging om vast te leggen hoe ik een taartje bak in mijn eigen keuken. Geen studio, geen cameraplan, geen belichting, niets van dit alles. Gewoon de werkelijkheid;) Niet helemaal natuurlijk. Want bakken is een ding, maar bakken en filmen is echt een ding;) Ik had me er een beetje op verkeken. Ik film vaker, maar dan vooral chefs die in de weer zijn in de keuken. Ik weet wat voor beelden ik wil, maar met bloem of boter aan je handen ben je minder geneigd om te zoomen met de lens of het statief te verplaatsen. Sterker; zodra ik aan het bakken ben, ben ik aan het bakken (en als ik film zie ik echt alleen wat er gebeurt door het kleine schermpje, dus dan ben ik aan het filmen). Ik ben nog niet helemaal uit over de combinatie. Maar het monteren was leuk! Dat is toch eigenlijk net koken; het bij elkaar zoeken van de juiste beelden (ingrediënten) en ze in de juiste volgorde monteren tot een film (roeren in de pan)!
 En dan hier nog even het uitgeschreven recept voor een Tartelette aux Myrtilles:

Ingrediënten voor de zanddeegbodem:
250 g bloem
50 g poedersuiker
125 g gezouten boter, in blokjes gesneden
Rasp van een biologische citroen
1 groot ei
scheutje melk

Ingrediënten voor de vulling:
400 g. bosbessen (vers of bevroren)
400 ml. crème fraîche (waarvan 100 ml topping/ 300 ml vulling)
200 g poedersuiker (waarvan 70 g voor bij de bosbessen/130 g voor door de crème fraîche)
1 ei

1. Maak eerst de zanddeegbodem: zeef de bloem en de poedersuiker boven een kom. Voeg de koude boter toe in blokjes en kneed het er doorheen tot het lijkt op broodkruim.
2. Voeg de citroenrasp toe (neem echt biologische, want in de schil van een niet-biologische sinaasappels en citroenen zitten veel slechte stoffen die je gewoon niet in je taart wil hebben!). Mix het goed door het mengsel heen.
3. Voeg het ei en een klein scheutje melk toe en kneed het tot een mooi deeg. Kneed niet te lang, want dan wordt het een taai deeg zonder de brosheid van een zanddeegbodem.
4. Maak een platte schijf van het deeg van een paar centimeter dik en wikkel het in plastic folie. Leg het deeg minimaal een half uur weg in de koelkast (als je echt tijd te kort hebt kun je het deeg ook een kwartier in de vriezer leggen).
5. Als het deeg genoeg gekoeld is, rol het dan uit op een met bloem bestoven werkblad. Rol het snel en krachtig uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter. Rol het deeg om de deegroller en bedek de (ingevette) taartvorm met de lap. Maak een opstaand randje door het deeg iets omhoog te drukken. En maak, als je nog wat deeg over hebt, een versiering voor de bovenkant van de cake.
6.Verwarm de oven voor tot 180 ° C (160º hetelucht). Prik met een vork gaatjes in de bodem van de taart en bedek de taartbodem met bakpapier. Leg er steunvulling (rijst of bakbonen) in en bak de bodem blind in 10 minuten. Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier en bak nog eens 10 minuten tot de bodem licht begint te kleuren.
7. Terwijl de bodem in de oven staat kun je de bosbessen samen met 70 g poedersuiker in een pannetje opwarmen.
8. Klop in een kom de 400 ml crème fraîche en 130 g poedersuiker door elkaar. Schenk ongeveer 100 ml van dit mengsel in een kannetje en zet weg in de koelkast. Je kunt dit later gebruiken als extra topping voor over een puntje taart (om het nog slechter te maken!). Klop door de overige 300 ml crème fraîche het ei met een mixer tot een luchtig mengsel.
9. Haal de taartbodem uit de oven.Verdeel driekwart van de bosbessen over de bodem en giet het crème fraîche/ei mengsel er over heen. Bak de taart 30-45 minuten in de oven totdat de bovenkant wat stevig aanvoelt.
10. Haal de taart uit de oven en verdeel de achtergehouden bosbessen over de bovenkant van de taart.
11. Serveer met een extra dot crème fraîche topping.