maandag 12 oktober 2015

Frisse blik


Noem het een nazomerse dip, of een overload aan prikkels. Cocoonen en opladen maar! Want wat krijg je een hoop informatie binnen. Mooie en minder fijne berichten, 'hoofdvervuiling' en inspirerende mededelingen. Vooral gewoon erg veel. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik dat allemaal prima aankan;-) Even niet dus, maar na een mini-time-out ben ik weer in de running. 

Het mooie aan zo’n pas op de plaats is het ontdekken en terugvinden van dat waar je blij van wordt. Bij mij is dat toch echt het bijzonder maken van de gewone momenten. Door feestelijke taartjes op doordeweekse dagen, door dansjes in de keuken met mijn meiden tijdens het koken, door het vastleggen van alles wat vergankelijk is en herinneringen maken. En daar ga ik voorlopig mee door! Een zoektocht. De poëzie tussen de regels zoeken, het geluk vinden tussen alledaagse voorwerpen en dat geluk op een voetstuk plaatsen. Er is veel om blij mee te zijn als je het kan zien, veel om geraakt door te worden. Ik maakte tekeningen om te kijken of ik vast kan leggen wat ik mooi vind. Het oude station van Houten, de bloemen van de Agapanthus, of het kanten gordijn achter een vervallen deur in een Frans straatje.De komende tijd wil ik me meer dan ooit richten op die zoektocht. Ik wil vastleggen wat mij raakt en in beeld brengen hoe anderen geluk proberen te vatten en hoop dat te kunnen delen. Er bestaat geen formule, maar misschien kunnen we wel wat van elkaar leren? Over hoe wij betekenis geven aan de brei aan informatie die ons dagelijks wordt voorgeschoteld. Wat haal je eruit, wat raakt je? Over de manier waarop we tegen de dingen aan kunnen kijken. Om te vatten wat bijzonder is of bijzonder maken wat voor lief wordt genomen. Om geraakt te worden en echt te zien waar we aan voorbij razen.

Recept: Een (makkelijk) feestelijk taartje voor een doordeweekse dag - clafoutis met frambozen

Ingrediënten:
1 kant en klaar pak bladerdeeg (bijvoorbeeld van Tante Fanny)
1 blik met halve perziken
150 ml slagroom
1 vanillestokje
1 ei
1 eierdooier
40 gr fijne suiker
1 bakje mooie frambozen (vers of ontdooid uit de vriezer)
een handvol blauwe bessen

Ook nodig: steunvulling (bijvoorbeeld rijst of bakbonen)

1. Verwarm de oven voor op 180º C. Beboter een taartvorm en bekleed met bakpapier. Plaats het bladerdeeg in de taartvorm, prik eventueel nog wat gaatjes in de bodem van de taartbodem zodat deze straks niet omhoog komt en leg daar weer een vel bakpapier bovenop. Vul de vorm met de steunvulling en plaats de taartvorm in de oven. Bak het deeg ‘blind’ in tien minuten. Haal de vorm uit de oven, verwijder de steunvulling (voorzichtig) en de bovenste laag bakpapier. Je hebt nu een mooie taartvorm die al iets is voorgebakken. 
2. Laat de vorm afkoelen, terwijl je de de room met het merg van het vanillestokje samen met de leeggeschraapte vanillestokjes in een pannetje opwarmt tot net tegen het kookpunt. Draai het vuur uit en laat het geheel 30 minuten staan trekken. Verwijder dan het vanillestokje uit de room. 
3. Klop het ei, de eierdooier en de suiker door elkaar in een kom. Klop het warme slagroom/vanillemengsel door het ei/suikermengsel.
4. Verdeel de halve perziken over de bodem van de taart. Strooi nonchalant met de blauwe bessen en de helft van de frambozen, zodat de bodem van de taart mooi bedekt is met het fruit. 
5. Giet het ei/roommengsel over de vruchten.
6. Bak de taart in 35-40 minuten in de oven. Laat de taart wel even afkoelen voordat je ‘m serveert. Strooi er nog wat frambozen over en eventueel wat poedersuiker. Heerlijk op een saaie maandag;-)