zaterdag 17 oktober 2015

Over Sara Kroos & taart!Afgelopen week verscheen het boek ‘Als ik het niet kan, kun jij het ook’. Een boek vol komische en persoonlijke verhalen van Sara Kroos, met recepten van Francis van Arkel. Een mooi kookboek met fijne recepten voor taartjes die thuis goed te maken zijn. Het boek staat vol prachtige foto’s en ligt nu in de winkels! Ik mocht bij de feestelijke boeklancering aanwezig zijn, taartjes eten en met Sara praten over een gedeelde passie: liefde voor taartjes!

Eerlijkheid. Daar draait dit boek om. Volgens Sara is ze zelfs misschien wel een beetje te eerlijk geweest bij het maken van dit boek. Maar dat maakt het juist zo heerlijk! Het is alsof je aanschuift bij een vriendin die openhartig haar hart lucht over haar strijd tegen de kilo’s, maar gelukkig wel op de humoristische manier die Sara Kroos zo eigen maakt. Aan de keukentafel schotelt ze je taartjes voor die je niet zal kunnen weerstaan. Goedbedoeld, want ze wil je graag verwennen en geeft je grote punten zelfgemaakte taart of, nog beter, een speciaal gelegenheidstaartje omdat ze gewoon heel goed is in het vertalen van het dagelijks leven in mooie zoete gebakjes. Taartjes met een symbolische lading, speciaal voor liefdesverdriet, ontslag, een burn-out of een afscheid. Eigenlijk leent elk moment zich wel voor taart;-) Sara geeft waar ze zelf blij van wordt, in de hoop dat het (stiekem) bij zal dragen aan andermans geluk, of in ieder geval aan het maken van een memorabel moment. Taart kan dat, zeker als het gemaakt is door iemand die het met liefde klaar maakt. Het boek gaat over Sara’s eigen kijk op de manier waarop ze zich al jaren gelukkig probeert te voelen. Maar als je goed luistert naar haar verhaal snap je de overeenkomst tussen het gelukkig zijn met afvallen aan de ene kant en het eten van heerlijke taartjes aan de andere kant. Het zit hem in haar kracht geraakt te worden en te raken. Als je je zo openstelt komt de wereld bij vlagen hard binnen (en is het tijd voor taart, gewoon omdat de dingen soms vervelend of soms heel fijn zijn) of kun je de wereld juist krachtig aan en is het tijd om taart uit te delen aan anderen. Ik denk dat het schommelen van haar gewicht meer laat zien dan haar liefde voor eten alleen. Het laat zien dat ze lief is en stoer & krachtig.  
Francis van Arkel & Sara Kroos tijdens de presentatie van het kookboek!


Deze week bakte ik de Bourgondiër uit het boek van Sara, speciaal voor mijn eigen jarige Bourgondiër. Een appeltaartje met amandelspijs, kaneel en speculaaskruiden. Als je het mij vraag, het perfecte taartje voor deze tijd van het jaar!