woensdag 21 oktober 2015

Herfst 2015



Herfst. De verandering hangt in de lucht en dwarrelt blad voor blad naar beneden. Deze week rende ik even weg van het normale leven en dompelde mij onder in een zee van oker geel, fel rood, paars en bruin. Gewoon om mijn gedachten te verzetten en nieuwe plannen uit te werken. Herfst opsnuiven in Franse bossen, staren naar de schoorsteen, waar de laatste uil uit het nest nog elke avond om zijn moeder piept (die af en toe nog even langs vliegt om te laten zien hoe dat vliegen er nou uitziet....het uilskuiken snapt er nog niets van). Door wijntjes te drinken en zware chocoladetaart te eten. Met kweeperen-botercrème en walnoot. Deze herfst is mooi;-)




Recept: Chocoladecake met een topping van kweeperen-botercrème en walnoot

Ingrediënten voor de cake:
150 g zachte roomboter
200 g rietsuiker
2 eieren
200 ml yoghurt
300 g speltbloem
1 pakje bakpoeder
een halve theelepel zuiveringszout
30 g cacaopoeder

Voor de topping:
125 g roomboter
125 g kweeperenjam
30 g fijngemalen walnoot
20 g grof gehakte walnoot
20 g geschaafde pure chocolade

1. Verwarm de oven voor op 180º (160º hetelucht).
2. Maak het cakebeslag. Klop de boter en de suiker in een mengkom tot een romig geheel.
3. Klop de eieren er doorheen.
4. Voeg de yoghurt toe en mix alles goed oor elkaar.
5. Zeef daarna de speltbloem, het zuiveringszout, de cacao en het bakpoeder boven de kom en vouw het door het mengsel.
6. Schep het beslag in een beboterde bakvorm.
7. Bak de cake in ongeveer ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
8. Maak de botercrème door de zachte boter, de jam en de fijngemalen walnoot door elkaar te mengen met een mixer.
9. Smeer de botercrème uit over de afgekoelde bovenkant van de taart. Verdeel de geschaafde chocolade en gehakte walnoten over de botercrème.