maandag 13 juni 2011

Roze gerolde frambozentaart

Dit Pinksterweekend een uitgelezen kans om een mooie taart te maken. Na wat speurwerk het recept voor een gerolde taart van Rachel Allen gevonden. Zij is een Ierse tv-kok, die geregeld voorbij komt in het Engelse ‘BBC’s Saturday Kitchen’. Door de BBC wordt ze omschreven als ‘Ierse keukenprinses’, die zich vooral richt op eten dat gemakkelijk kan worden klaargemaakt en ideaal is om voor te schotelen aan vrienden en familie. Ze roert vol liefde in pastelkleurige pannen en snoept tussendoor altijd van alles wat ze aan het bakken is. Daarnaast kookt ze in een van haar kookprogramma’s samen met gezinnen, waarbij ze de kinderen (met gevaar voor het totale gezin) messen en keukenmachines laat bedienen. Mevrouw Allen heeft zichtbaar veel vertrouwen in de volgende generatie (terwijl hun ouders met knikkende knieën staan toe te kijken).

De taart die in haar kookboek ‘Bake’ (of de Nederlandse versie ‘Uit de oven’) staat, wordt gemaakt van meringue en een vulling van lemmon curd, slagroom en frambozen. Terwijl heel Nederland door de weeks na het avondeten aan een saaie bak vla zit,  maakt Rachel Allen deze rol als ‘simple dessert’. Dat krijg je, als je geregeld super ingewikkelde taarten in elkaar draait met de leerlingen van de Ballymaloe Cookery School. Voor deze gerolde taart draait zij haar hand niet om. Zoals ik al eerder vermeldde heeft ze een voorkeur voor extreme hoeveelheden suiker. Deze taart is dan ook een echte smaaksensatie. De superzoete meringue, de romige lemoncurd en de licht zure frambozen doen een aanslag op het incasseringsvermogen van je smaakpapillen.

Om aan te sluiten bij de Pinkpopsfeer van dit weekend, moest de taart natuurlijk roze worden. Nu stond ik, verdiept in het kookboek van Rachel Allen, netjes volgens het recept het meringuemengsel in de bakvorm te scheppen. Toen ik het spierwitte resultaat van de eiwitten en kokos glad stond te strijken kon ik nog net optijd de roze kleurstof toevoegen (met dank aan mijn oplettende kleine nichtje; "Waarom noem je het eigenlijk een roze taart tante An?"). Taart heerlijk opgegeten met een hoop familieleden. Niet echt rock & roll, maar wel Pink!

Excuus van de week: Pinktaart voor Pinkpopweekend
Recept: Kokos-schuimrol met citroenroom en frambozen


Ingrediënten voor de bodem (schuimgebak):
4 eiwitten
225 g fijne kristalsuiker
50 g gedroogde, geraspte kokos

Voor de vulling:

1,5 dl slagroom
150 g citroen- of limoenpasta ( lemon curd of lime curd)
300 g verse of diepvries frambozen

Opleuken met:
poedersuiker, om te bestuiven
verse frambozen

Verder:
een rechthoekige bakvorm van 23x33 cm

1. Verwarm de oven op 180º (hetelucht 160º). Bekleed de vorm met aluminiumfolie, vouw de randen omhoog zodat een 4 cm hoge rand ontstaat. Vet de folie dun in met plantaardige olie.
2. Doe de eiwitten in een vetvrije mengkom of keukenmachine en mix het eiwit tot zachte pieken ontstaan.
3. Voeg de suiker in porties toe en klop steeds goed door. Klop het schuim tot het in stijve pieken blijft staan. Vouw het kokos en een paar druppels roze kleurstof (als je er aan denkt) met een metalen lepel luchtig en snel door het schuim.
4. Verdeel het schuimdeeg op de bodem van de bakvorm en strijk het met een paletmes glad. Bak het 15 tot 20 minuten in de oven tot het schuim stevig aanvoelt als je er op drukt.
5. Laat het schuimgebak (meringue) afkoelen. Stort het daarna op een groot stuk aluminiumfolie. Keer het gebak met de folie rustig om. Trek de folie er voorzichtig af en laat de bodem volledig afkoelen.
6. Meng voor de vulling de slagroom en citroenpasta door elkaar en klop totdat het een lobbige structuur heeft. Strijk het mengsel op het schuimgebak. Laat aan een lange kant 4 cm brede strook onbesmeerd. Verdeel de frambozen over de roomlaag. Ik had even niet goed opgelet en ben begonnen met rollen aan de korte kant. Ik vond het al een ingewikkeld proces met die breekbare schuimlaag, maar snap nu dat het ook soepeler kan!
7. Houd de folie vast (van de lange zijde) en rol het gevulde gebak van je af op. Laat het verpakt in de folie totdat het wordt opgediend.
8. Bestuif vlak voor het opdienen met poedersuiker en garneer met frambozen.De gerolde frambozentaart.

Rommelig maar erg lekker.


De visitekaartjes zijn vers van de pers!