maandag 7 september 2015

Tarte taart An bij Bag&Buy
Afgelopen vrijdag spraken vriendin M en ik af in Utrecht. Om een nieuwe verpakkingsvrije foodstore van dichtbij te gaan bekijken. Bag&Buy in de Twijnstraat. We wisten niet dat de winkel, uitgerekend op deze dag, feestelijk zou worden geopend. Met je neus in de boter vallen zeg maar. We werden enthousiast verwelkomd, snoepten van chocolaatjes die gezoet zijn met stevia (lekker!), dansten een dansje op muziek van een leuke liveband en keken onze ogen uit. Mooie producten die je op een leuke manier (in potten, papieren zakjes of zelf meegebrachte potjes) mee naar huis kunt nemen. Ik ben erg blij met deze nieuwe winkel. Ben ook enthousiast over het assortiment. Veel van de producten zijn biologisch en het zelf bepalen van je hoeveelheden zorgt voor een nieuwe manier van winkelen!

In een poging mijn footprint wat kleiner te maken, let ik tegenwoordig op wat ik koop. Om het systeem van zakjes en tasjes heen laveren is nog best een klus. Want al kook ik al jaren niet meer uit pakjes, bepaalde dingen zitten toch in een verpakking. Bij Bag&Buy kun je nu terecht voor diverse soorten meel, bloem, suiker, kruiden, snoep, gedroogde vruchten, pasta’s, olie, wijn en honing (en nog veel meer) zonder dat er een verpakking omheen zit. Mooi! Mijn voorgeprogrammeerde systeem ging wel meteen haperen bij het zien van de diverse soorten rijst en pasta’s. Nu had ik geen verpakking meer waarop staat hoe lang het geheel moet worden gekookt! Maar gek eigenlijk dat je je daar zo door kunt laten leiden. We zijn ons gevoel voor logica kwijt geraakt met de komst van verpakkingsmateriaal. Dus gewoon koken en na een aantal minuten even testen of de pasta gaar is. Is natuurlijk ook gewoon een optie. Terug naar gevoel & met een gerust hart, want ook al lijkt het maar een kleine bijdrage... alle beetjes helpen! 

Benieuwd? Ook 'samen minder afval' maken? Kijk op: bagandbuy.nl
Of kijk hier naar de uitzending van RLT over de opening van Bag&Buy (voor de oplettende kijker... het achterhoofd van vriendin M & mijn hand met een potje kokosbloesemsuiker komen ook nog even in beeld! Almost famous;-))Recept: Pakjesloze thee met honing en salie-snoepjes
Deze week geen taart, geen baksels, maar een mooi zero-waste moment om van te genieten!

Ingrediënten:
Een paar takjes munt uit eigen tuin
Wat bloemenhoning (Bag&Buy)
Gekookt water
Salie-snoepjes

1. Kook wat water en giet het in een mooie theekop met daarin de takjes munt.

2. Zoet met honing en serveer met een berg salie-snoepjes;-)