vrijdag 30 januari 2015

Draai er niet omheen!


Doe wat je leuk vindt. Doe waar je hart sneller van gaat kloppen! Doe er alles aan om dat te doen en alles zal beter gaan. Waar? Ik ben er van overtuigd dat het leven te kort is om dingen te doen waar je je niet goed bij voelt. Ik ben een groot voorstander van leven vanuit je hart. Maar of alles dan zomaar ineens op zijn plaats zal vallen, of alles ineens beter zal gaan? Ik blog met heel mijn hart, maar levert dat mij duizenden lezers per dag? Nee. Ik ben al heel blij met de paar honderd lezers die hier dagelijks een kijkje komen nemen, maar hoe bereik ik de rest van de wereld?!

Fake
Ik hoorde dat je FaceBook likes kunt kopen en op Instagram word ik benaderd door de meest vreemde accounts die mij, wanneer ik ze terug zou volgen, bergen met nieuwe volgers beloven. Wat fake! Daar hou je toch jezelf mee voor de gek? Zijn er andere bloggers die dat wel doen? Zijn er mensen die alles doen voor de statistieken? Daar kan ik niet tegenop en wil dat ook niet. Als het niet meer echt is, telt het voor mij niet.

Ik geef er een andere draai aan!
Ik heb eens goed mijn eigen vraag tegen het licht gehouden en kwam tot de conclusie dat ik helemaal niet de rest van de wereld hoef te bereiken, niet op die manier. Ik ben dankbaar dat jij er bent en de moeite neemt mijn woorden te lezen! Thanx! Gelukkig zijn er genoeg mensen opzoek naar een recept om thuis mee aan de slag te gaan. Terwijl de trend de laatste jaren gericht is op 'zonder suiker' en healthy, zijn er nog genoeg mensen die net als ik inzien dat genieten van zelfgemaakte koekjes en taartjes helemaal niet zo verkeerd is (je weet precies wat er in zit, hoeveel moeite het kost om het te bakken en het delen van alles dat homemade is levert zoveel plezier op).

Ik ben blij met de manier waarop ik dit stukje van het internet kan inrichten. Ik dacht even dat mijn hart sneller ging kloppen van hits, stats en likes, maar dat is slechts bijzaak. Het echte mooie moment zit ‘m in het drukken op het knopje ‘publiceer’, dat ik indruk zodra ik helemaal blij ben met mijn eigen blogartikel!


Het recept dat daar bij past
Om een beetje in het thema 'draaien' te blijven: deze week bakte ik stapels gedraaide koekjes. ‘Jitterbugg’ om precies te zijn. Koekjes uit Scandinavië, om koude tijden te doorstaan! Kruidige koekjes met meringue. Ik probeerde deze week wat verschillende varianten uit, die ik binnenkort graag met jullie deel. Eerst nog even testbakken en tot die tijd geef ik hier nog een keer het originele recept voor deze lekkere koekjes.Testbakken... couldn't have done this without my Macknife!

Originele Jitterbugg met kaneel en kardemom.

Een nieuwe variant... Even uitproberen;-)


Recept: Jitterbugg (voor ongeveer 15 stuks)
Ingrediënten:
150 g zachte roomboter (op kamertemperatuur)
80 g rietsuiker
225 g biologisch dynamisch speltbloem
1 eigeel (vang het eiwit op voor de meringue!)
1 tl kaneel
1 tl kardemom

Voor de meringuevulling:
2 eiwitten
snufje zout
100 g rietsuiker

1. Maak eerst het deeg. Meng de roomboter, 80 g rietsuiker, kaneel, kardemom en het speltbloem door elkaar in een kom. Voeg het eigeel toe en kneed alles tot een soepel deeg.
2. Rol het deeg op een stuk bakpapier uit tot een rechthoekige lap van ongeveer een centimeter dik (ongeveer 15 x 30 cm). Leg het deeg op een bord en zet het deeg een half uur in de koelkast om koud te worden.
3. Maak ondertussen de meringue door de twee eiwitten met een nufje zout stijf te kloppen. Dit kan met de hand (maar oh wat een werk is dat!) maar nog beter in je keukenmachine. Als het eiwit schuimig wordt voeg je in etappes 100 g rietsuiker toe.
4. Haal het deeg uit de koelkast en schep de meringue op het rechthoekige deeg. Houd twee cm van de kanten vrij.
5. Rol het deeg aan de langste zijde voorzichtig op (als een Swiss-roll) en zet de rol nog even 10 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 175º C.
6. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de rol uit de koelkast en snijd plakken van ongeveer 1 cm dik. Leg de plakken plat op het bakpapier (zodat je de gerolde meringue goed kan zien).
7. Bak de Jitterbugg in 20-25 minuten gaar en heel licht goudbruin.