zaterdag 17 januari 2015

PerduPain perdu. Frans voor ‘verloren brood’. Of beter, dat wat je kunt maken van brood dat je iets te lang hebt laten liggen, brood dat je bent vergeten. Niets verloren, maar... wentelteefjes! Ideaal comfortfood. Het enige dat ik nog nodig lijk te hebben deze vreemde eerste maand van het jaar. Gek dat bepaalde gerechten zoveel warmte kunnen brengen. Wentelteefjes brengen mij terug naar de keukentafel in mijn ouderlijk huis. Naar mijn moeder die in de schoolpauzes een ‘all-you-can-eat-avant-la-lettre’ hoeveelheid naar kaneel geurende broodjes in de pan bleef omdraaien. Tijdens die pauzes leek de tijd stil te staan. De wereld bestond alleen nog uit de keuken, mijn moeder, mijn zusje en onze berg wentelteefjes. Een moment van magie wanneer eten je terug kan brengen naar een vergeten stukje van je jeugd en je daarmee troost en liefde biedt. In een poging mijn wereld weer terug te brengen naar de afmeting van de keuken, familie en liefde maakte ik deze week een bescheiden stapeltje pain perdu.

Le Pain Quotidien

Gewone wentelteefjes worden gemaakt met melk, ei, suiker en kaneel, maar in het het kookboek ‘Le Pain Quotidien’ vond ik een mooi alternatief. Deze wentelteefjes zijn een tikje gezonder dan de gewone wentelteefjes. Het recept gebruikt kokosmelk en limoen. Ik maakte ze nog iets gezonder door speltbrood en rietsuiker te gebruiken. ‘Le Pain Quotidien’ staat vol met mooie recepten waarmee je zelf je eigen brood kunt bakken en waarmee je de lekkerste lunches kunt bereiden. Misschien maak ik zo, zonder dat ik het weet, een onvergetelijke pauze voor mijn dochtertjes.


Recept: Pain perdu op een bijzondere manier voor 2 personen
1 ei
2 dl kokosmelk
1 tl geraspte limoenschil
1 el rietsuiker
4 sneetjes speltbrood
1 el boter
eventueel: poedersuiker

1. Voeg het ei, de kokosmelk, de geraspte limoenschil en de rietsuiker in een ondiepe (oven)schaal. Kluts het ei en leg de sneetjes speltbrood in de schaal. Laat ze weken in het mengsel en keer ze af en toe om.
2. Smelt de boter in de pan en bak de plakken brood in de pan en bak ze twee minuten aan elke kant tot ze mooi goudbruin zijn.
3. Bestrooi de sneetjes pain perdu eventueel met wat poedersuiker en extra limoenrasp.