vrijdag 31 januari 2014

Homemade Jitterbuggs!


Guilty pleasure van deze week: meringue
Vorige week schreef ik al over een leuk Zweeds georiënteerd zaakje in Utrecht, waar ze heerlijk Scandinavisch gebak serveren (en hele lekkere koffie!). Geïnspireerd door de koekjes in Carla’s Conditorie, besloot ik uit te zoeken hoe je zelf Jiterbuggs zou kunnen maken. De Jitterbugg: een koekje gemaakt van zanddeeg en meringue. Dit koekje is geïnspireerd op de Jitterbug dans uit de jaren ‘40/’50! Hieronder het recept om zelf deze Scandinavische koekjes op tafel te toveren!

Op verschillende Zweedse websites vond ik recepten voor dit koekje met meringue, maar die recepten liepen behoorlijk uiteen. Zijn er verschillende manieren of lag dit misschien aan Google Translate? Meestal gaat dat wel goed, maar ik heb ooit geprobeerd om de Poolse vader van mijn buurvrouw te vragen of ik boodschappen voor hem mee kon nemen met de spraakfunctie van Google Translate. De beste man keek me met grote ogen en een verbaasde blik aan en ik weet tot op de dag van vandaag nog steeds niet wat ik precies aan hem heb gevraagd.

Met de verschillende recepten ben ik aan de slag gegaan. De eerste poging Jitterbuggs bakken mislukte totaal. Ik gebruikte koude boter en kreeg een soort kruimeldeeg, dat natuurlijk niet te rollen was. Probeerde het toch en kreeg een berg onooglijk uitziende koekjes (die ook niet lekker waren). Bij poging twee besloot ik zachte boter te gebruiken en er een zacht deeg van te maken, wat veel beter werkt. Ik gebruikte speltbloem en rietsuiker om nog een soort gezonde draai aan deze koekjes te geven. En ik voegde kaneel en kardemom toe voor de smaak! Hembakat är bra!, oftewel : homemade is lekkerder!

Weten hoe je zelf ronde spritsen kan maken? Kijk dan vanaf vanavond 19.00 uur op Vrouwonline en maak een berg koekjes! Poging 1: hoe het niet moet!

Poging twee: maak een zacht deeg dat makkelijk rolt.

Ik gebruikte deze speltbloem.

Yeah Jitterbuggs!

Tarte taart An pakket met recept, Jitterbugs, specerijen & speltbloem!


Recept: Jitterbuggs (voor ongeveer 15 stuks)
Ingrediënten:
150 g zachte roomboter (op kamertemperatuur)
80 g rietsuiker
225 g biologisch dynamisch speltbloem
1 eigeel (vang het eiwit op voor de meringue!)
1 tl kaneel
1 tl kardemom

Voor de meringuevulling:
2 eiwitten
snufje zout
100 g rietsuiker

1. Maak eerst het deeg. Meng de roomboter, 80 g rietsuiker, kaneel, kardemom en het speltbloem door elkaar in een kom. Voeg het eigeel toe en kneed alles tot een soepel deeg.
2. Rol het deeg op een stuk bakpapier uit tot een rechthoekige lap van ongeveer een centimeter dik (ongeveer 15 x 30 cm). Leg het deeg op een bord en zet het deeg een half uur in de koelkast om koud te worden.
3. Maak ondertussen de meringue door de twee eiwitten met een nufje zout stijf te kloppen. Dit kan met de hand (maar oh wat een werk is dat!) maar nog beter in je keukenmachine. Als het eiwit schuimig wordt voeg je in etappes 100 g rietsuiker toe.
4. Haal het deeg uit de koelkast en schep de meringue op het rechthoekige deeg. Houd twee cm van de kanten vrij.
5. Rol het deeg aan de langste zijde voorzichtig op (als een Swiss-roll) en zet de rol nog even 10 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 175º C.
6. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de rol uit de koelkast en snijd plakken van ongeveer 1 cm dik. Leg de plakken plat op het bakpapier (zodat je de gerolde meringue goed kan zien).
7. Bak de Jitterbuggs in 20-25 minuten gaar en heel licht goudbruin.