vrijdag 4 juli 2014

Rabarber, wodka en cake! De zomer kan beginnen!


Guilty pleasure van deze week: rabarber & wodka
Omdat het eigenlijk al bijna niet meer kan: rabarber! Eigenlijk kun je rabarber slechts tot 21 juni oogsten, want daarna bevatten de rabarberstengels te veel oxaalzuur. Er ligt nog wel wat rabarber in de winkels, dus wees er snel bij! Ik kreeg de laatste lichting uit de tuin van een vriendin en besloot er rabarberwodka mee te maken, zodat we er nog wat langer van kunnen genieten. Het recept las ik jaren geleden in een column van Janneke Vreugdenhill in nrcnext. Elke zomer is het mijn favoriet! Het recept staat gelukkig nogsteeds online: http://www.nrcnext.nl/koken/2011/05/02/rabarberwodka

En met de rest van de rabarber maakte ik deze rabarbercakejes. Met biologische speltbloem, biologische rietsuiker, gewone pistachenootjes, biologische yoghurt, biologische eieren, biologische roomboter en biologische citroenschil. Man oh man...je zou bijna denken dat ze gezond zijn;-)







Na een week ziet de wodka er mooi roze uit!

Recept: Raberbercakejes voor bij de wodka;-)
Voor zo’n 20 stuks!

Ingrediënten voor de cake:
150 g zachte roomboter
200 g rietsuiker
2 eieren
rasp van een (biologische!) citroen
175 ml yoghurt
300 g speltbloem
14 g bakpoeder (bijna het volledige pakje bakpoeder)

Voor de topping:
3 stengels mooie rode rabarber
75 g rietsuiker
50 g pistachenootjes
4 eetlepels speltbloem
1 flinke snuf kaneel
50 g gesmolten roomboter

Verder:
Siliconen bakvormpjes

1. Maak eerst de topping, zodat je straks alles snel de oven in kan schuiven! Was de rabarber en snij de stengels in kleine blokjes. Zet de rabarberblokjes even opzij.
2. Meng de 75 g rietsuiker met de pistachenootjes, 4 eetlepels speltbloem, een snuf kaneel en 50 gram gesmolten roomboter. Zet dit mengsel ook even aan de kant.
3. Verwarm de oven voor op 180º (160º hetelucht).
4. Maak het cakebeslag. Klop de boter en de suiker in een mengkom tot een romig geheel.
5. Klop de eieren en het citroenschil er doorheen.
6. Voeg de yoghurt toe en mix alles goed oor elkaar.
7. Zeef daarna de speltbloem en het bakpoeder boven de kom en vouw het door het mengsel.
8. Schep het beslag in de vormpjes met behulp van twee lepels.
9. Leg op elk cakeje een paar stukjes rabarber en druk ze een klein beetje aan. Maak het af met wat van het suiker/pistache mengsel.
10. Bak ze in ongeveer 12-15 minuten goudbruin en gaar.