vrijdag 3 januari 2014

Muskaatperen


Guilty pleasure van deze week: chique
Ik zit nog een beetje in de 'terugblikfase'. Het nieuwe jaar is begonnen, maar ik kan met terugwerkende kracht nog blij worden van alle fijne momenten en het lekkere eten. Twee kerstdiners en een bring-your-own-kerstbrunch (iedereen neemt iets lekkers mee, georganiseerd door Denisekookt!)! Met heel veel familie, cocktails, feestcrackers, mistletoe, gerolde broodjes en uitgelaten kinderen. I’m blessed & ben er dankbaar voor! Voor een van de desserts maakte ik chique muskaatperen. Ze stonden al een tijdje op mijn verlanglijstje en de fles dessertwijn die er voor was meegesleept uit la douce France had het gered (als in: was in de tussentijd door niemand opengetrokken). Niet moeilijk om te maken en erg lekker in combinatie met vanille-ijs, home-made druivengelei di mama, room en muskaatsiroop.Niet zoet, wel net taartjes!

Gerolde frambozenbroodjes voor het kerstontbijt.

En als dessert: de muskaatperen!

2013 was voor mij een bijzonder jaar, waarin veel gebeurde. Op Tarte taart An gebied komt het vooral neer op hoogtepunten als de afsluiting van het blogjaar over zoet Frankrijk, de start van een jaar vol guilty pleasures, schrijven voor Sanoma’s Vrouwonline, een meedraaidag bij Hidde de Brabander (Dreams of Magnolia), de Paasfood-fotoshoot, auditie voor Heel Holland Bakt, het Jamiefoodbloggersevent, borrellen in de Haarlemmerbuurt en zo veel nieuwe recepten! Ben benieuwd wat 2014 zal brengen!

{Gelukkig nieuw jaar iedereen!}

Geen zin in peren? Deze week maakte ik appelbollen voor Vrouwonline (vanavond online)!

Recept: muskaatperen
Ingrediënten
5 middelgrote stevige handperen
1 vanillestokje
1 fles witte (zoete) dessertwijn (muskaatwijn)
1 kaneelstokje
5 of 6 steranijs
2 kruidnagels
200 g kristalsuiker
een paar sliertjes saffraan

De peren die ik kocht voor dit dessert waren nog vrij stevig toen ik ze op eerste kerstdag wilde klaarmaken. Ik heb er voor gekozen om ze zachtjes mee te laten koken, waardoor ze zachter werden. Als jij peren gebruikt die al zacht/rijp zijn adviseer ik je om het vuur na stap 3 uit te zetten en de peren in de siroop te laten trekken voor 20-30 minuten zonder dat de pan op het vuur staat.

1. Schil de peren, maar laat er de steeltjes aan zitten.
2. Schenk de wijn in een ruime pan en voeg het merg van het vanillestokje, het kaneelstokje, de steranijs, de kruidnagels, de saffraan en de suiker toe.
3. Beng de siroop op laag vuur aan de kook en roer totdat de suiker goed in de wijn is opgenomen.
4. Leg de peren in de siroop en kook ze 20-30 minuten mee op laag vuur.
5. Check na 20 minuten of de peren al zacht genoeg zijn door met een satéprikker in de dikste peer te prikken. Als je er zonder al te veel weerstand doorheen kunt prikken zijn de peren goed.
6. Neem de peren uit de siroop en leg ze in een schaal. Kook de siroop nog even flink in tot je ongeveer de helft van het vocht overhoudt. De siroop wordt zo wat dikker.
7. Giet de siroop over de peren en laat het geheel afkoelen.
8. Maak een bordje op met ijs, slagroom, druivengelei, of met dat waar je zelf blij van wordt. Leg er een peertje naast en giet wat van de siroop over de peer. Garneer met een klein blaadje munt. Voilà chique!