vrijdag 24 januari 2014

Bij Carla’s Conditorie




Deze week even geen guilty pleasure, maar een tripje naar de Utrechtse Dom. Niet om de never-ending hoeveelheid treden van de Dom nog eens te beklimmen, of om er onderdoor te lopen. Nee, ik loop er tegenwoordig met flinke vaart omheen, zodat ik zo snel mogelijk ‘Achter de Dom’ terecht kom. Op de hoek van deze straat ligt mijn nieuwe favoriete zaakje: Carla’s Conditorie. Door de etalage kun je de uitgestalde taartjes en koekjes al zien liggen (niet naar binnen gaan is dan echt geen optie meer!). Onder mooie stolpen en in stijlvolle vitrines liggen echte Scandinavische schatten. Kaneelbroodjes, walnootgebakjes & worteltjestaart om heel blij van te worden. Dus snel naar binnen om in de gezellige woonkamer (of in de tweede kamer) te gaan genieten van koffie met gebak!




Jaren geleden zocht ik vriendin Lisa op in Stockholm. Zij studeerde daar en had – naast hard studeren natuurlijk;-) – al een paar maanden kunnen genieten van alle gave restaurantjes en koffietentjes. Al op dag 1 zat ik aan de ‘Morotskaka’. Ik geef direct toe dat deze naam niet echt bepaald doet vermoeden dat je je tanden gaat zetten in iets heel lekkers. Maar het was volgens Lisa dé manier om worteltjestaart te bestellen en ze had gelijk. Nooit eerder had ik worteltjestaart gegeten, maar ik werd direct verliefd op de combinatie van wortel, specerijen, bloem, suiker en het laagje roomkaas er bovenop!


De Zweedse Conditorie van Carla treft precies het Zweedse gevoel dat ik in Stockholm ervaarde. Hip en knus, stoer en lief. Naast heerlijke zoete gebakjes (ik at natuurlijk een puntje worteltaart en proefde van de citroentaart), serveren ze ook Zweedse hartige gerechtjes en broodjes. Alles home made (of op zijn Zweeds
‘hemlagad’)! Je kan zelfs meegluren in de keuken. Het brood wordt gebakken met speltmeel en de producten in de zaak zijn biologisch en duurzaam. Als het even kan ook nog van dichtbij. Supermooi concept! De bediening is heel aardig en legt gerust van alles uit over de gerechten die je op de kaart tegenkomt. Bijvoorbeeld over de Jitterbugg: een koekje gemaakt van zanddeeg en meringue. Een van de medewerkers kon mij vertellen dat dit koekje geïnspireerd is op de Jitterbug dans uit de jaren ‘40/’50! De gedraaide vorm maakt dit een swingend koekje!


Kaneelbol, walnoottaartje en een Jitterbugg!

In gesprek met medeblogster Philippine van Liefde voor Lekkers en aan tafel met mijn zusje El!

Bij Carla’s Conditorie weten ze de jusite balans te vinden, zowel in de zaak zelf als in de gerechten. Het gebak is romig (citroentaart), fluweelzacht (worteltjestaart) en crunchy & sticky (walnoottaartjes), bereid met een fijne hoeveelheid suiker en specerijen. Met goede ingrediënten worden prachtige gebakjes gemaakt, die snel over de toonbank vliegen. Lang moeten ze ook niet staan, want ze worden zonder conserveringsmiddelen gemaakt. Eigenlijk net zoals je het thuis zou doen, maar dan met heel veel kunde! Als je me zoekt zit ik vast ‘Achter de Dom’!

Zin gekregen in een ‘Morotskaka’? Lees dan vrijdagavond mijn blog op Vrouwonline en maak dit weekend een worteltjestaart!

Carla’s Conditorie
Achter de Dom 6
3512 JP Utrecht
030 7 51 06 88
 

www.carlassmaak.nl
www.facebook.com/CarlasConditorie

Openingstijden:
• Maandag       08:00 – 17:00 uur
• Dinsdag        08:00 – 17:00 uur
• Woensdag     08:00 – 17:00 uur
• Donderdag    08:00 – 17:00 uur
• Vrijdag         08:00 – 17:00 uur
• Zaterdag       09:00 – 17:00 uur
• Zondag         10:00 – 17:00 uur