Jaren geleden zocht ik vriendin Lisa op in Stockholm. Zij studeerde daar en had – naast hard studeren natuurlijk;-) – al een paar maanden kunnen genieten van alle gave restaurantjes en koffietentjes. Al op dag 1 zat ik aan de ‘Morotskaka’. Ik geef direct toe dat deze naam niet echt bepaald doet vermoeden dat je je tanden gaat zetten in iets heel lekkers. Maar het was volgens Lisa dé manier om worteltjestaart te bestellen en ze had gelijk. Nooit eerder had ik worteltjestaart gegeten, maar ik werd direct verliefd op de combinatie van wortel, specerijen, bloem, suiker en het laagje roomkaas er bovenop!
De Zweedse Conditorie van Carla treft precies het Zweedse gevoel dat ik in Stockholm ervaarde. Hip en knus, stoer en lief. Naast heerlijke zoete gebakjes (ik at natuurlijk een puntje worteltaart en proefde van de citroentaart), serveren ze ook Zweedse hartige gerechtjes en broodjes. Alles home made (of op zijn Zweeds
‘hemlagad’)! Je kan zelfs meegluren in de keuken. Het brood wordt gebakken met speltmeel en de producten in de zaak zijn biologisch en duurzaam. Als het even kan ook nog van dichtbij. Supermooi concept! De bediening is heel aardig en legt gerust van alles uit over de gerechten die je op de kaart tegenkomt. Bijvoorbeeld over de Jitterbugg: een koekje gemaakt van zanddeeg en meringue. Een van de medewerkers kon mij vertellen dat dit koekje geïnspireerd is op de Jitterbug dans uit de jaren ‘40/’50! De gedraaide vorm maakt dit een swingend koekje!
Kaneelbol, walnoottaartje en een Jitterbugg! |
In gesprek met medeblogster Philippine van Liefde voor Lekkers en aan tafel met mijn zusje El! |
Bij Carla’s Conditorie weten ze de jusite balans te vinden, zowel in de zaak zelf als in de gerechten. Het gebak is romig (citroentaart), fluweelzacht (worteltjestaart) en crunchy & sticky (walnoottaartjes), bereid met een fijne hoeveelheid suiker en specerijen. Met goede ingrediënten worden prachtige gebakjes gemaakt, die snel over de toonbank vliegen. Lang moeten ze ook niet staan, want ze worden zonder conserveringsmiddelen gemaakt. Eigenlijk net zoals je het thuis zou doen, maar dan met heel veel kunde! Als je me zoekt zit ik vast ‘Achter de Dom’!
Zin gekregen in een ‘Morotskaka’? Lees dan vrijdagavond mijn blog op Vrouwonline en maak dit weekend een worteltjestaart!
Carla’s Conditorie
Achter de Dom 6
3512 JP Utrecht
030 7 51 06 88
www.carlassmaak.nl
www.facebook.com/CarlasConditorie
Openingstijden:
• Maandag 08:00 – 17:00 uur
• Dinsdag 08:00 – 17:00 uur
• Woensdag 08:00 – 17:00 uur
• Donderdag 08:00 – 17:00 uur
• Vrijdag 08:00 – 17:00 uur
• Zaterdag 09:00 – 17:00 uur
• Zondag 10:00 – 17:00 uur