vrijdag 10 januari 2014

Flap Jacks: gezonde start van 2014!




Guilty pleasure van deze week: havermout
Laat dit nou eens een recept zijn waar we ons niet zo schuldig over hoeven te voelen! Ik heb het over de bijna gezonde Engelse snack: Flap Jacks! Gemaakt van havermout en honing, dus best verantwoord;-) Ok, er gaat ook nog wat suiker bij en ik raad je niet aan om dit als de ultieme nieuwe tussendoor snack te zien waar je kilo’s van kunt eten (want dat wil je, geloof me), maar misschien is dit wel de ultieme manier om aan havermout te wennen.

Een vriendin maakte afgelopen weekend Flap Jacks voor de Engelse high tea die we hadden georganiseerd. Superlekker en wat een grappig stukje Engelse taal. De Engelsen gebruiken de term Flap Jacks al sinds het begin van de 17e eeuw. Toen werd het gebruikt als naam voor een platte taart of cake, maar sinds 1935 wordt deze term gebruikt voor koekjes die gemaakt zijn van havermout.

Flap Jacks!

Dit Engelse uitstapje leent zich om jullie aan een leuke Engelse blogger voor te stellen (voor wie haar nog niet kent). Meet my friend Anne from Anne’s Kitchen! Anne komt uit Luxemburg, woont in Londen en gaat bakkend & bloggend door het leven. Ik ontmoette haar in Berlijn en volgde een workshop foodstyling & fotografie bij haar! Sinds vorig jaar heeft ze een eigen kookboek en een kookrubriek over de Engelse keuken op de Luxemburgse televisie (over leuke taal gesproken: de Luxemburgse taal is een grote verrassing!). De afleveringen zijn nu voorzien van Engelse ondertiteling, yeah! Ze spreekt ook Nederlands, dus wie weet komt de Nederlandse vertaling er ook ooit nog! Ik vind het geweldig om haar door de wijken van London te zien wandelen. Altijd op zoek naar leuke eettentjes en naar nieuwe recepten om uit te proberen. In leuke Engelse outfits en met een aanstekelijk enthousiasme. En dit jaar mag ze jureren in de Luxemburgse ‘Master Cook’! Gaaf!
You go girl!


Anne & An;-) (foto door www.annekruitfotografie.nl)

Tijdens de workshop van Anne's Kitchen.

Meer zin in een sugar-rush? Kijk dan deze week op Vrouwonline en maak mijn blondies (vanavond online)!

Recept: Flap Jacks
Ingrediënten:
250 g havermout
125 g boter
50 g bruine basterdsuiker
2 el honing
1 el Golden syrup

1. Verwarm de oven voor op 190°C.
2. Smelt de boter in een grote pan en voeg de honing, suiker, Golden syrup en basterdsuiker toe en roer alles goed door elkaar. Voeg de havermout toe en schep alles flink door elkaar.
3. Vet een ovenschaal (20 x 30 cm) in met wat boter en bekleed met bakpapier.
4. Schep het havermoutmengsel in de ovenschaal en druk het geheel iets aan.
5. Zet de Flap Jacks in 25-30 minuten in de oven, totdat de bovenkant net een beetje goudbruin begint te kleuren (niet te lang, want anders breek je er je tanden op!).
6. Laat de flapjacks helemaal afkoelen voordat je ‘m in stukken snijdt (anders brokkelt hij nog teveel).