dinsdag 30 augustus 2011

Tarte taart An op terras van Makeblijde

Om eens wat meer aandacht aan de wereld in mijn directe omgeving te schenken, ben ik vorige week langs de tuinen van Makeblijde in Houten gegaan. Niet geheel zonder missie. Ik had gelezen dat er taart wordt geserveerd en daar wilde ik het ‘fijne van weten’. Zelf taart maken is iets wat ik inmiddels als een niet-meer-weg-te-denken onderdeel van het weekend beschouw. Maar ergens aanschuiven voor taart doe ik natuurlijk ook graag! En dat kan in het paviljoen van Makeblijde. Mijn oog was al eens gevallen op het roze bord dat vanaf de Rondweg van Houten te zien is (maar bij het lezen van die naam zak ik meestal direct weg in herinneringen aan mijn middelbare schooltijd op het Makeblijde College). Sinds er op ons ‘hi-tech-bij-binnenkomst-in-Houten'-digitale informatiebord wordt meegedeeld dat ‘tuin en terras van Makeblijde op zondag open’ zijn, moest ik wel gaan kijken wat er achter die hoge haag die het terrein scheidt van de Rondweg, allemaal gebeurt.
Makeblijde is eigenlijk een ruim opgezet park, met daarbinnen verschillende aangelegde tuinen. Bij het paviljoen, een mooi gebouw van glas en staal, kun je een map met een route en uitleg over de verschillende tuinen meekrijgen. De knalrode terrasstoeltjes stonden uitnodigend uitgestald op het ruime terras. Met manlief en de dametjes als dekmantel (het was tegen lunchtijd en die kinderen ‘moeten’ toch echt ‘iets’ eten) bestelde ik vorig weekend, na een uitgebreide uitleg over het assortiment, twee punten bosbessentaart en een passievruchtentaart. Overigens hebben ze ook een kaart met heerlijke broodjes en van alles voor bij de borrel.

Taartpunten waren groot en heerlijk. De taarten bij Makeblijde worden gemaakt door Chocolaterie Zuccotto uit IJsselstein. Allebei de taarten waren gemaakt van een bavarois-achtige mousse. Onder de bosbessenvariant zat een laagje kruidenkoek en door de passievruchtentaart een laagje chocolade.
Na ons taart-moment nog druk door alle tuinen heen gelopen, kikkers gezocht met de dametjes, de dametjes gezocht met manlief (in een bamboe doolhof) en ons verbaasd over zo’n leuke plek op tien minuten afstand van huis!

Het verwerken van fruit in taart inspireerde meteen voor het taartbak-gebeuren van dit weekend. Om niet alles alleen op te moeten eten nam ik een berg van mijn citroencarrés mee naar mijn ouders, waar mijn moeder ons opwachtte met... taart!

Makeblijde in Houten
Chocolaterie Zuccotto in IJsselstein

Excuus van de week: Fruit en taart
Recept: Citroencarrés


Ingrediënten voor ongeveer 25 carrés
130 g ongezouten boter
80 g fijne kristalsuiker
160 g bloem, gezeefd

Voor de bovenlaag van de taart:
4 losgeklopte eieren
250 g fijne kristalsuiker
60 ml citroensap
1 tl geraspte citroenschil
30 g bloem
een halve tl bakpoeder
poedersuiker om te bestuiven.

1. Verwarm de oven voor op 180º C (160º hetelucht). Vet een bakvorm in (20 x 30 cm) en bekleed de vorm met bakpapier. Laat het papier aan twee kanten iets over de rand heen hangen, dan kun je de taart er makkelijk uit ‘tillen’.
2. Klop met een mixer boter en suiker tot een romig mengsel. Schep met een metalen lepel de bloem erdoor. Schep het beslag in de bakvorm, druk het iets aan en bak de bodem in de oven in 20 min. goudgeel en stevig.
3. Klop voor de bovenlaag met de mixer de eieren en de suiker in twee minuten tot een luchtig en romig mengsel. Roer het citroensap en de citroenschil erdoor. Meng de bloem met het bakpoeder en zeef het geheel boven het citroenmengsel. Klop het erdoorheen.
4. Schep alles op de wat afgekoelde bodem van de taart en bak het geheel in 25 minuten net stevig. Laat de taart afkoelen in de vorm.
5. Bestuif met poedersuiker en snijd er carrés van.


Bosbessentaart met appelsap.

Passievruchtentaart met koffie.
Het paviljoen en terras van Makeblijde, Houten.

Een wijnrank in een van de tuinen.

Pompoenen.

Citroencarrés met citroenlimonade.

Stapeltje carrés!
Taart van 'Tarte taart Mam';-)