vrijdag 4 april 2014

Taartje van polenta

Taartje van manlief;-)

Guilty pleasure van deze week: polenta
Zoektocht in de super naar polenta bleek nog een hele klus. Omdat ik zelf ook niet heel goed had opgelet, klampte ik de eerste de beste winkelmedewerker aan en vroeg welk schap ik moest hebben voor polenta. Op vragen als ‘waar wordt het van gemaakt/is het een bakproduct/valt het in de zoete of de zoute categorie’ kon ik eigenlijk alleen maar aarzelend antwoorden, waarna de medewerker tot de conclusie kwam dat ze "zoiets vast niet zouden verkopen". Ik besloot nog een rondje op eigen kracht door de supermarkt en vond de polenta tussen de rijst en de couscous. In twee varianten: grof maïsmeel en fijn maïsmeel. Met in hele kleine lettertjes op de verpakking ‘polenta’. De aanhouder wint;-)

Eigenlijk was dit een soort experiment. Een taart gemaakt van polenta. Manlief was na zijn Italië-trip heel enthousiast over het Italiaanse eten, op de kwak polenta die hij voorgeschoteld had gekregen na. Een beetje een no-go-area dus die polenta. Maar het taartje stond al een tijdje op mijn lijstje.
Dit taartje wordt gemaakt met ricotta, pijnboompitjes, citroenrasp, gewelde rozijnen (in een flinke scheut Eau de Vie) en fijn polentameel. Zeker niet moeilijk om te maken. Maar het taartje moet wel behoorlijk lang in de oven. De structuur van de taart heeft wel iets weg van Franse flantaart, maar dan iets steviger. Als je de tijd hebt is het zeker het proberen waard. Enige nadeel is dat de taart na een dag iets droger en daardoor iets minder lekker is. Dooreten dus;-)

Manlief was against all odds helemaal weg van deze polentataart. En hij bedacht een variant die wel langer dan 1 dag houdbaar is: met kersen in plaats van rozijnen. Deze versie (zonder alcohol), bevat net iets meer vocht en blijft dus wat langer smeuïg. En misschien komt het doordat liefde van de vrouw stiekem ook wel een beetje door de maag gaat: deze door-manlief-gemaakte-versie vind ik nog lekkerder dan die met de 'dronken' rozijnen;-)

Puntje met kersen!


Versie met rozijnen.

Ook geen straf;-) Maar mijn voorkeur gaat uit naar de kersen!

Recept: Taart van Polenta met rozijnen (of met kersen!).
Ingrediënten:
45 g rozijnen
2 el Eau de Vie
225 g ricotta
250 g witte basterdsuiker
225 g fijn polentameel
een snufje nootmuskaat, geraspt
citroenrasp van een kwart citroen
een paar druppels vanille-extract
25 g koude boter, in blokjes
2 el pijnboompitten (ongeroosterd)
poedersuiker

Vervang voor de variant van manlief de rozijnen door kersen uit pot 350 g uitgelekt gewicht (680 g in pot) en laat de Eau de Vie achterwege.

1. Wel eerst de rozijnen door ze in een bakje te doen en te beprenkelen met de Eau de Vie. Laat het een half uur staan.
2. Verwarm de oven voor op 160º C.
3. Schep de ricotta in een kom en klop de ricotta los met 4,5 dl koud water. Voeg de suiker toe en kop alles goed met een garde of een mixer door elkaar.
4. Strooi de polenta in het mengsel en voeg de nootmuskaat, de citroenrasp, het vanille-extract en de gewelde rozijnen toe.
5. Schenk het (behoorlijk vloeibare) mengsel in een ingevette ovenschaal en verdeel de pijnboompitjes en de klontjes boter over de taart.
6. Bak de taart in anderhalf uur mooi goudbruin en gaar. Als je de variant met kersen maakt moet de taart nog ongeveer een kwartier tot een half uur langer in de oven om goed gaar te worden. Als de bovenkant van de taart dan al gebruind is kun je ‘m afdekken met een stuk aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet verbrand. Laat de taart helemaal afkoelen voor je hem serveert. Bestrooi de taart met poedersuiker.


Geen zin in polentacake? Kijk dan deze week op de leuke website Frankrijk.nl. Daar staan mijn Broyé du Poitou in de spotlights! Koekjes die wel iets weg hebben van boterkoek!