zaterdag 6 oktober 2012

Tarte taart An over het blad 'Taarten decoreren'Een verzoek: of ik het blad ‘Taarten decoreren’ eens zou willen bekijken. Dit blad ligt sinds oktober in de winkels en er wordt op internet en op televisie druk mee geadverteerd. Grote kans dat je het blad dus al ergens voorbij hebt zien komen. Ik ben normaal gesproken niet zo van de decoratie, maar aangezien dit weekend de Taart & Trends-beurs in Apeldoorn wordt gehouden en heel bakkend Nederland zich dus een slag in de rondte staat te decoreren, leek het mij een geschikt moment om deze kant van de wereld van patisserie eens serieus uit te proberen.

Het blad ‘Taarten decoreren’ ziet er fris en vrolijk uit en legt stap voor stap uit hoe je bepaalde decoratieve uitdagingen aan kunt gaan. Terwijl de nadruk ligt op het decoreren van koekjes en taarten, worden er naast uitleg over bepaalde technieken ook  basisrecepten voor koekjes en taart gegeven. Zo heb je alle informatie overzichtelijk bij elkaar. Soms is het wel wat heen en weer bladeren omdat bepaalde onderdelen voor meerdere recepten kunnen worden gebruikt. Maar er staat wel telkens duidelijk vermeld waar je wat kunt vinden.
Met het tijdschrift in de aanslag heb ik mij gestort op het maken van de vlinderkoekjes met eiwitglazuur.
Bij deel één van het blad zitten twee vlindervormige-uitsteekvormpjes, glitterdecoratie* en een etagère voor cupcakes bijgevoegd. En als ik het goed heb zullen de volgende nummers van ‘Taarten decoreren’ ook vergezeld gaan van leuke taart-bak-gadgets. Als je je helemaal wilt storten op deze vorm van bakken zit je dus goed (‘gebakken’) en kun je je kennis vergroten en je keukenkastjes vullen met nieuwe materialen.

Mijn hart ligt meer bij het robuuste werk. Het werken met deeg, suiker, room en fruit is meer iets voor mij dan het decoreren met marsepein en eiwitglazuur. Ik ben gewoon niet zo geduldig. En ook al zitten er enorme hoeveelheden calorieën in een eclair of in een Banoffee Pie, de ingrediënten zijn eerlijk. Het gebruiken van grote hoeveelheden kleurstof en suiker vind ik prima voor een keer, maar het zal niet iets zijn waar ik een wekelijkse hobby van zou kunnen maken. Neemt niet weg dat ik het wel leuk vind om de mooie creaties te bekijken. Zo kijk ik vaak op het blog ‘The Sweet Adventures of Sugarbelle’ om de enorme creativiteit van SugarBelle te bewonderen. Zij bakt koekjes en decoreert ze met glazuur. De onderwerpen die ze kiest sluiten vaak aan bij het seizoen of bij bepaalde feesten als Halloween en Kerst. Zij is klein begonnen, maar wordt ondertussen op Facebook al gevolgd door bijna 35.000 (!) mensen. Aantallen waar ik van droom! Haar manier van koekjes maken en decoreren spreekt dus zeker aan. DeAgostini heeft vast deze grote doelgroep voor ogen en gezien de promotie zal ze die vast ook bereiken. En naast de groep die al geïnteresseerd is in decoreren zal het blad ‘Taarten decoreren’ vast ook door andere bak-fanaten als mijzelf worden aangeschaft.

* Een kritische kanttekening: dochterlief had met groot enthousiasme de verpakking van het eerste nummer van Taarten decoreren geopend om alles eens goed van dichtbij te bekijken (haar taartenbak-obsessie zit in de genen) en de verpakking al weggegooid. De volgende ochtend kwam ik een klein stickertje tegen: ‘Decoratieglitter is niet giftig, maar het is niet de bedoeling dat je het opeet’... Gelukkig had ik de glitters nog niet ‘decoratief’ over de yoghurt gestrooid! Misschien kunnen ze de bijgevoegde decoratieve elementen in het vervolg alleen bijvoegen als ze ook echt eetbaar zijn, of het er met koeienletters opzetten als het niet zo is.

Voor meer informatie:  
www.taarten-decoreren.com

Mijn eigen poging koekjes decoreren!