maandag 15 augustus 2011

Bak-plan

Vijf jaar worden. De een herinnert zich levendig hoe zij alle vingers op een hand mocht laten zien als mensen vroegen hoe oud ze was geworden. De ander kan er zich niet echt meer een voorstelling van maken hoe het was om vijf te zijn. Ik kan me niet specifiek mijn vijfde verjaardag herinneren. Ergens tussen mijn vierde en vijfde verjaardag kreeg ik er wel een zusje bij, leerde ik rolschaatsen, kreeg ik een prachtig houten poppenhuis dat mijn vader zelf had gebouwd, veranderde ik van school en mocht ik voor het eerst mijn haar laten groeien (exit Tomboy-look!). Dat laten groeien van mijn haar nam de meeste tijd in beslag in mijn brein (ik was er nogal geobsedeerd mee bezig), die vijfde verjaardag kon daardoor niet op de harde schijf worden opgeslagen. Omdat mijn vader en ik allebei op dezelfde dag jarig zijn was het vroeger (voor mij althans) de sport om ‘s ochtends als eerste de ander te feliciteren. Dat kwam waarschijnlijk neer op een hyperactief kind, met raar kapsel, springend op het King-Size bed om half vijf in de ochtend. Gelukkig was het niet andersom. Daarna 2 x taart, dubbele rijen slingers en een hele berg familieleden die twee vliegen in een klap konden slaan. Met een beetje geluk kwam mijn grote nicht ook nog langs, die ook al op diezelfde dag is geboren. Drie familieleden die op een dag feest vieren. Organisatorisch gezien was het toen nog makkelijk. Nu wonen we allemaal in een andere hoek van het land. Dit weekend had ik iedereen weer samen in een ruimte. Niet om onze, ondertussen ‘niet-leuk-meer-om-te-mentionen’- leeftijden te vieren (laat staan uit te beelden door met je vingers te laten zien hoe oud je bent), maar voor de verjaardag van mijn oudste dochtertje die vijf is geworden.

Ik hoop zo dat ze de taart goed genoeg in zich heeft opgenomen, zodat ze over 25 jaar een goed beeld heeft van haar 5e verjaardag en mijn verwoede poging indruk op haar te maken.
Op vrijdag avond dacht ik even dat het niets meer zou worden en we zaterdag voor dag en dauw voor de deuren van de HEMA zouden moeten gaan liggen om nog iets van taart te bemachtigen. Het teveel aan aardbeienroom dat ik tussen twee lagen had uitgesmeerd kwam door de lichtgroene fondant heenzetten en veranderde mijn creatie in een blubberig uitziend geheel. Dit gooide roet in mijn zorgvuldig uitgestippelde 'bak-plan' dat ik juist had opgesteld om deze keer eens niet om half twee ‘s nachts nog bezig te zijn. Omdat manlief mij (en de rest van de keuken; ik was ondertussen in alle staten) wilde redden schoot hij te hulp met jam en kokos. He saved the day!
Taart was klaar om elf uur ‘s avonds, hapjes en versnaperingen daarentegen as usual om half twee ‘s nachts.

Excuus van de week: vijf jaar worden
Recept: taart voor een meisje van 5


Ingrediƫnten:
2 grote ronde cakes (eventueel 1 chocoladetaart)
1 kleinere, hogere cake (aangevuld met citroenrasp in het deeg)
aardbeienjam

Voor de aardbeienroom:
400 ml slagroom
250 gram verse aardbeien
6 blaadjes gelatine
sap van een halve citroen
100 gram fijne kristalsuiker

500 g witte marshmallow fondant
500 g lichtgroene fondant
poedersuiker
zo veel versiering als je maar wil

1. Bak de cakes. Maak dit zo moeilijk of makkelijk als je wil. Ik heb voor de cakes simpele cakemix gebruikt en de instructies opgevolgd. Bij een van de cakes heb ik cacaopoeder en poedersuiker toegevoegd op gevoel om een chocolade variant te krijgen. In de andere cakes heb ik citroenrasp toegevoegd aan het deeg, voor een frissere cake.
2. Halveer de hoge cake. Besmeer alle kanten met aardbeienjam aangelengd met water.
3. Aardbeien pureren met het citroensap en de suiker. De gelatineblaadjes weken in water. Verwarm een klein beetje water. Voeg van het vuur af de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Laat iets afkoelen. Het gelatinemengsel mengen met de aardbeien. Twee uur in de koelkast laten opstijven.
Slagroom heel stijf kloppen en door de mousse mengen. Voeg wat van het aardbeienroom tussen de twee lagen.
4. Kneed het fondant tot een soepel geheel. Bestuif het werkblad met poedersuiker en rol het fondant uit tot een ronde lap. Vouw het om de cake heen. Als het allemaal teveel blijft plakken aan het werkblad of aan de deegroller, leg het fondant dan tussen twee grote vellen bakpapier en rol het deeg uit. Rol de bovenkant nog even na zonder bakpapier, om hem glad te krijgen.
5. Herhaal deze stappen voor de twee grote cakes. Snijd deze cakes niet door, maar voeg de room tussen de twee cakes.
6. Stapel de twee met fondant ingepakte taarten op elkaar. Voeg eventueel een kartonnen taartplaatje tussen de twee taarten voor de stevigheid (en als de taart heel zwaar is geworden kun je ook nog met een aantal taartpinnen de taart verstevigen).
7. Decoreer naar eigen inzicht. En voeg, zoals in mijn geval, jam en kokos toe aan de zijkant van de taart zodra de aardbeienvulling door de fondantlaag heen komt.

8. Serveer de taart met een dot aardbeienroom!

Cakelaag met (teveel) aardbeienroom.

Taart met kokosrand.

Succes!
Taart voor een vijfjarige!
Puntje van de bovenkant.
Puntje van de onderkant.