zondag 22 januari 2012

FamiliebandDe druilerige dagen van afgelopen week en het doorweekte dieptepunt van afgelopen vrijdag (in drie minuten compleet verregend van top tot teen tijdens het wachten op het schoolplein) gaven een mooie aanleiding voor warme chocolademelk met marshmallows en een sessie 'koekjes bakken'. De dametjes hadden hun zinnen gezet op meidenkoekjes met roze glazuur en spikkels. En op zelf mixen, kneden en op het uitsteken van de koekjes. Dus schortjes voor, koksmutsen op en de rest van de middag was de keuken een no-go-area voor grote mensen die niet van heel zoete dingen houden.

Gelukkig kon ik ondertussen wel aan de slag met het maken van mijn eigen koekjesdeeg. Deeg voor koekjes met een iets lager prinsessen-gehalte.
In een van mijn koekjes-kookboeken vond ik een recept voor kardemom-chocoladekoekjes. Het gekke aan kardemom in combinatie met chocolade is de associatie van gember die naar boven komt tijdens het eten. Gember en kardemom: het blijkt gewoon familie van elkaar te zijn. Misschien versterkt de chocolade de familieband. Kardemom schijnt ook nog de eetlust bevorderen, dus dat verklaart wellicht waarom ik ‘s avonds stiekum het ene na het andere koekje heb zitten opeten...

Door de gewone chocolade te vervangen door peper-chocolade en door het toevoegen van wat geraspte limoenschil kregen deze koekjes wat pittigheid. Kruidige koekjes dus, waar ik er gelukkig nog genoeg van had overgelaten om mee te kunnen nemen naar de verjaardag van mijn moeder.
Voor een jaar vol goede eetlust en extra pit!

Excuus van de week: druilerig weer en een jarige moeder
Recept: Kardemom-peperchocoladekoekjes met limoen

Ingrediënten:
125 g peperchocolade
100 g roomboter
100 g suiker
1 ei
200 g bloem
1 el cacao
een half zakje bakpoeder
twee theelepels kardemom (of meer als je dat aan kunt)
poedersuiker

1. Smelt de chocolade en de boter al roerend in een pannetje en laat het mengsel iets afkoelen. Roer de suiker er doorheen en klop het ei door het mengsel.
2. Zeef de bloem en meng de cacao, het bakpoeder en de kardemom er door heen.
3. Kneed alle ingrediënten door elkaar en leg het deeg een uur in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 180º C ( 160º C hetelucht).
5. Vorm drie rollen van het deeg en snijdt in plakjes van ongeveer een centimeter. Rol (behoorlijke) balletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Druk de balletjes iets plat en bak de koekjes in ongeveer 15 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster en bestrooi met poedersuiker.
6. Optioneel: om een aantal koekjes extra feestelijk te maken decoreerde ik ze met wat glazuur gemaakt van limoensap en poedersuiker met een mooie parel er bovenop.


Kardemom-peperchocoladekoekjes.

In a box!

Met poedersuiker, glazuur en parels!

Koekjes van de dametjes.

Voor echte prinsessen!