donderdag 11 februari 2016

Johnny and me...Zijn stem vult de ruimte alsof hij naast mij staat. Op de nieuwe ‘retro’ platenspeler ligt een plaat van Johnny Cash. Ik bak een hart van chocolade voor Valentijnsdag en luister naar de teksten over zijn onmogelijke liefde voor de vrouw van zijn leven, June Carter, want hij (en zij) zijn al bezet.

“Oh, please don’t get too close and let me love you. ‘Cause I just might be fool enough to fall.”

 

 In 1968 trouwt hij met haar en laat haar nooit meer gaan. “We got married in a fever, hotter than a pepper sprout.” Liefde en pit. Door het chocoladebeslag spatel ik stemgember en ik maak gember-meringues voor bovenop de taart. De gesponnen karamel houdt het geheel bij elkaar. Zoals de muziek en de liefde Carter & Cash. Fijne Valentijnsdag iedereen!

Recept: Chocolade-gembertaart met karamel en meringues
De chocoladecake in dit recept is gebaseerd op Annabel Langbein’s recept voor chocoladecake, maar hier en daar aangepast.

Ingrediënten voor de chocoladecake:
450 g zelfrijzend bakmeel
400 g suiker
50 ml stemgembersiroop
75 g cacaopoeder
2 theelepels bakingsoda
200 g zachte boter
250 ml volle melk
3 eieren
250 ml hete koffie

Voor de karamel: 60 g suiker
Een scheutje slagroom

Voor de meringues:
1 eiwit
60 g fijne suiker
een theelepel gemberpoeder

1. Verwarm de oven voor op 160 ºC. Vet een mooie hartvormige cakevorm in (mijn vorm komt hier vandaan) met boter.
2. Mix alle ingrediënten voor de cake in een kom en meng alles goed door elkaar. Door de hete koffie smelt de boter en wordt het een mooi mengsel.
3. Giet het mengsel in de vorm en bak gedurende ongeveer 1 uur in de oven (als een satéprikker er schoon uitkomt is de cake gaar, anders laat je ‘m nog wat langer in de oven staan). Laat de cake afkoelen in de vorm.

4. Verlaag de oventemperatuur naar 100 ºC. Maak de meringues door een eiwit stijf te kloppen. Als het eiwit in zachte pieken omhoog blijft staan voeg je beetje bij beetje de suiker toe aan het mengsel. Klop door tot de suiker volledig is opgenomen in het eiwit. Voeg de gemberpoeder toe en klop het geheel goed door.
5. Schep het in een spuitzak en spuit kleine meringues op een met bakpapier beklede bakplaat.
6. Bak de meringues ongeveer 30 minuten in de oven. Laat ze afkoelen in de oven. Als ze uit de oven komen kun je de meringues eventueel nog besprenkelen met eetbare roze kleurstof.

7. Verwarm ondertussen de suiker voor de karamel in een pannetje met dikke bodem. Niet roeren! Als de suiker mooi bruin is kun je met een vork draden spinnen van de karamel (ik deed eigenlijk maar wat, maar op deze video zie je hoe je decoraties van karamel maakt). Met de rest van de karamel maakte ik een karamelsaus voor over de taart. Haal de pan van het vuur en voeg een flinke scheut slagroom toe. Roer het geheel goed door elkaar (pas op, want het geheel borrelt flink en hete karamel is gevaarlijk!). Laat de karamelsaus iets afkoelen en giet de saus over de taart.

8. Haal de meringues uit de oven en decoreer de chocolade-gembertaart met karamel en meringues en eet de taart samen met de liefde van je leven;-)