Tien jaar Tarte taart An! Niet altijd online, wel vaak te vinden in de keuken! Om te koken, om te eten en om verhalen te delen. Over Franse patisserie, over koken uit favoriete kookboeken, over gin-tonic, over kruiden uit de (moes)tuin en over mijn muziek (Salon Perdu), met foto's en soms recepten. Na 'elke week een excuus voor taart', 'een jaar vol Franse patisserie' & 'een jaar vol guilty pleasures', deel ik nog steeds enthousiast wat mij bezig houdt;).
vrijdag 28 februari 2014
Cake met marmelade & kokos
Guilty pleasure van deze week: marmelade
Manlief had een cadeaubon liggen. Deze bon maakte onderdeel uit van zijn kerstpakket. Ik was ‘m al een paar keer tegengekomen en riep telkens ‘niet vergeten’, want dat is precies wat er altijd gebeurt met cadeaubonnen in dit huis. Om vervolgens terug gevonden te worden na de uiterste houdbaarheidsdatum. Nu kan je met een blik boontjes of een fles siroop nog wel eens smokkelen met zo’n datum, maar bij een cadeaubon is het helaas-pindakaas. Vorig weekend kwam de cadeaubon weer tevoorschijn tijdens een ‘ik-heb-het-voorjaar-in-mijn-bol-schoonmaak-bui’. Op de valreep, want geldig tot 1 maart, bestelde manlief (met het oog op ‘liefde gaat door de maag’) Plenty van Ottolenghi. Maakt hij mij ook meteen blij mee, want door het Jeruzalem-kookboek van Ottolenghi & Tamimi ben ik groot fan van Yotam! Nu is het wachten op de levering van dit verlate kerstcadeau. Zodra het boek binnen is gaan wij aan de slag met een heleboel groente, want daar draait het boek Plenty om. Eens kijken of jongste dochter (die zichzelf steevast introduceert met de zelf verzonnen term ‘vleesetariër’ en als enige van de familie baalt van de bijna-vegetarische weg die wij zijn ingeslagen) ook blij kan worden van meneer Ottolenghi. Van zijn griesmeel-marmelade-cake met kokos en fleur d’oranger is ze gelukkig al fan. Dat scheelt vast;-)
Recept: griesmeel-marmelade-cake met kokos en fleur d’oranger!
Deze hoeveelheid is voor 1 cake. Ik hou van oranjebloesemwater, dus gebruikte ik de hoeveelheid die eigenlijk voor twee cakes nodig is. Als je het nog nooit gebruikt hebt, kun je ook 1 el oranjebloesemwater gebruiken.
Ingrediënten:
90 ml zonnebloemolie
120 ml sinaasappelsap
80 g sinaasappelmarmelade
2 middelgrote eieren
geraspte schil van een halve (biologische) sinaasappel
35 g kristalsuiker
35 g gedroogde kokosnootrasp
45 g bloem
90 g griesmeel
2 eetlepels gemalen amandelen
1 tl bakpoeder
Voor de siroop::
100 g suiker
70 ml water
1 el oranjebloesemwater
1. Vet een cakeblik in met boter en leg er een stuk bakpapier in dat je aan de lange zijkanten iets laat uitsteken (zo til je de cake straks zonder moeite uit de vorm). Verwarm de oven voor op 180º C (165º hetelucht).
2. Zet twee kommen klaar. Meng in de eerste kom alle natte ingrediënten; de zonnebloemolie, het sinaasappelsap, de marmelade, de twee eieren en de rasp van de sinaasappel. Mix alles met een garde door elkaar tot een mooie, luchtige massa.
3. Meng in de tweede kom alle droge ingrediënten: de bloem, kokosnoot, suiker, griesmeel, amandelen en het bakpoeder. Roer alles door elkaar met een lepel en spatel deze droge ingrediënten vervolgens door de natte massa in kom 1.
4. Giet de vloeibare massa in het cakeblik en bak de cake in het midden van de oven gedurende 45 minuten. Prik er een satéprikker in om te checken of de binnenkant goed gaar is (als de satéprikker er schoon uitkomt is de taart gaar, anders laat je ‘m nog wat langer in de oven staan).
5. Maak de siroop als de cake bijna uit de oven komt, zodat je de cake er direct mee kunt besprenkelen. De siroop maak je door het water samen met de suiker en 1 el oranjebloesemwater in een steelpannetje op te warmen, zodat de suiker smelt. Strijk de siroop met behulp van een kwastje over de bovenkant van de nog warme cake.
Deze cake kun je een aantal dagen bewaren ,als je dat redt;-))