maandag 25 juli 2011

Mes souvenirs

‘Partir c’est mourir un peu’. Omdat het verlaten van Frankrijk altijd weer ‘tranen met tuiten’ oplevert, heb ik een manier gevonden om de pijn te verzachten. Na een complete volksverhuizing richting Frankrijk aan het begin van onze zomervakantie zou je denken dat in de overvolle koffers geen plek meer over is. Maar voor het goede doel wil ik best extra creatief inpakken, om zo ruimte te maken voor het meenemen van diverse souvenirs op de terugreis. Zo bonjour ik mijn familieleden op de dag van vertrek terug naar Nederland de auto in, gekleed in de dikste spijkerbroek, aangevuld door t-shirt, trui en vest, weer of geen weer. Na deze 'overdress-sessie' kon dit jaar het volgende mee terug naar Nederland:

Een fles Crème de Cassis (halfleeg vanwege de vele Kirs die we nodig hadden om aan het naderende afscheid te wennen), een lading peperchocolade van Lindt, een citroenrasp (zesteur), een enorme pot sucré glacé (poedersuiker), een blikje lait sucré concentré (waar ‘mijn’ twee beveiligingsmedewerkers van de E.LECLERC zo hard naar hadden gezocht), een fles amandelsiroop (waar de rest van de familie van blijkt te gruwelen: “Het lijkt net of je een gevulde koek opdrinkt.”), dozen met ‘biscuits roses’ (een soort lange vingers uit Reims, die je in je Champagne schijnt te mogen dopen), super lekkere crème d’Isigny (crème fraîche) en een berg Franse abrikozen en nectarines. Die laatsten zouden we onderweg opeten, maar na een overload aan m&m’s en de bij onze favoriete bakker ingeslagen 'croissants aux amandes & chocolatines' was er geen plek meer voor de dagelijkse dosis gezondheid. 

Eenmaal thuis waren de souvenirs hard nodig. Met de herinnering aan de Franse fruittaartjes en met de rijpe abrikozen op de hoedenplank moest er natuurlijk een eigen fruittaart-variant van komen.
Zonder veel moeite herinnerde ik me de smaken. De nadruk van deze waterige zomervakantie lag bij gebrek aan zomer op het eten van taart, aangezien het badpak toch ongebruikt in de koffer kon blijven.

Excuus van de week: druilerige terugkomst in Nederland
Recept: Frans fruittaartje


Ingrediënten:
1 pak kant en klaar bladerdeeg (groot)
50 g boter
200 g kristalsuiker
twee appels
twee nectarines
vijf abrikozen
1 citroen
1 blikje gecondenseerde melk
60 g amandelpoeder
1 bakje crème fraîche
60 g poedersuiker

1. Verwarm de oven voor op 210º (190º hetelucht). Beboter een taartvorm (23 cm).
2.Schil het fruit en snijd het fruit in parten
3. Gebruik je nieuwe 'zesteur' om enorm veel sliertjes van de citroen af te snijden.
4. Bekleed de taartbodem met het deeg. Scheur een vierkant stuk bakpapier af en maak er een prop van. Vouw weer uit en spreid het bakpapier uit over de bovenkant van het deeg. Vul met bakbonen of bakrijst en bak de deegbodem in tien minuten blind. Haal de taartbodem uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier.
5. Laat de boter smelten in een pan. Voeg de kristalsuiker toe en laat smelten. Voeg de gesneden appel en de citroenschillen toe. Kook op laag vuur tot de appels zachter zijn.
6. Voeg de nectarines en abrikozen toe en bak nog een paar minuten mee.
7. Meng voor een snelle frangipane de amandelpoeder met een paar eetlepels gecondenseerde melk. Meng totdat een mooi, glad mengsel ontstaat. Smeer het mengsel op de taartbodem.
8. Leg het fruit op het frangipane-mengsel en bak nog tien minuten in de oven.
9. Meng de crème fraîche met een paar eetlepels poedersuiker en serveer samen met de fruittaart.


Les apricots.
De 'zesteur'.

Vloeibare gevulde koek.

Kant en klaar deeg.

Sugar daddy!

Lindt's peperchocolade.

Biscuits roses.

Du fruit.

Crème fraîche.

Gecondenseerde melk, French style.
Tarte aux fruits.
Stukjes Franse fruittaart!

Met crème d'Isigny er bovenop.