De aardbeiplanten in onze moestuin zijn net verplaatst naar hun nieuwe plek voor dit jaar. Omdat het beter is voor de grond moet er elk jaar 'gerouleerd' worden binnen de vakken waarin alles groeit en bloeit. Er bestaan zelfs echte schema’s voor, maar wij modderen eigenlijk maar wat aan en verslepen op goed geluk planten van hot naar her. Er is nog geen bloemetje te zien in de aardbeiplantjes, dus voor aardbeien uit eigen tuin is het nog te vroeg. Gelukkig liggen er al wel volop bakjes aardbeien in de supermarkt. Hoewel er niks gaat boven de Hollandse zachte, zoete aardbei, ben ik dit weekend toch gezwicht voor een bak Spaanse. Stevige, frisse aardbeien, die toch nog wel een schep suiker nodig hadden om echt lekker te worden. Gelukkig waren ze bestemd voor een mascarpone-taartje waar naast aardbeien ook nog een hele lading suiker in ging.
Over dit taartje heb ik mixed feelings. Hij is heerlijk makkelijk om te maken, maar het eten er van wekt een zondig gevoel in mij op. Mascarpone wordt weliswaar gemaakt van lichte room (25 % botervet), maar de taart valt zwaar op de maag. Op internet vond ik uit dat de naam mascarpone voort is gekomen uit 'mas que bueno' (Spaans voor 'beter dan goed') uit de tijd dat Spanje Italië overheerste. Samen met de aardbei, citroenrasp en citroensap lijkt deze taart dus toch best heel goed voor je te zijn, misschien zelfs beter dan goed!
Excuus van de week: niet kunnen wachten op de aardbeien uit eigen tuin
Recept: Mascarpone-taartje met Spaanse aardbeien
Ingrediënten voor het deeg:
180 g zachte ongezoute boter
70 g fijne kristalsuiker
1 eierdooier
250 g bloem, gezeefd
Ingrediënten voor de vulling:
500 g mascarpone
80 g poedersuiker
rasp van 1 citroen
2 el citroensap
300 g aardbeien
50 g pure chocolade
1. Verwarm de oven voor op 180º C (160º C hetelucht).
2. Vet een ondiepe bakvorm van 20 x 30 cm in met boter en leg er bakpapier in dat aan twee kanten uitsteekt (zodat de taart na het bakken gemakkelijk uit de vorm kan worden gehaald).
3. Klop de boter en suiker met een mixer tot een luchtig mengsel.
4. Voeg de eierdooier toe en klop deze door het mengsel heen.
5. Voeg de gezeefde bloem toe en mix tot een samenhangend geheel.
6. Schep het mengsel in de vorm en druk stevig aan. Prik met een vork gaatjes in de bovenlaag van de taartbodem.
7. Bak in 25 minuten in de oven totdat de bodem lichtbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen.
8. Klop de mascarpone, poedersuiker, citroenrasp en het citroensap tot een glad mengsel.
9. Roer de aardbeien er doorheen en schep het mengsel op de afgekoelde taartbodem.
10. Smelt stukjes chocolade 'au bain-marie' en giet de gesmolten chocolade in dunne straaltjes over de taart.
11. Laat de taart in de koelkast minimaal 3 uur opstijven en val daarna aan!
Spaanse aardbeien. |
In een mascarpone-taartje. |
Met aardbeienlimonade! |
Lekker en heel machtig! |