maandag 26 maart 2012

LentekriebelsEen zondagmiddag in de moestuin. Gisteren rukten we met tuti famili uit om de harde grond te lijf te gaan, de oude plantenresten in de compostbak te slingeren en het schoffelseizoen te openen. Op de fiets met een krat vol zandtaartjes met limoenvulling voorop en een à-la-Muppet-Show-bewegend kind achterop.

Voor de gelegenheid had ik groene taartjes willen bakken, maar ondanks druk gerasp met een berg groene limoenschil tot gevolg, bleek de groene kleur tijdens het bakproces te zijn verdrongen door de eieren die in de vulling gingen. Resultaat had meer weg van citroentaartjes, ook lekker, dus geen man overboord. De taartjes gingen mee naar de moestuin, om daar met groene vingers te worden opgegeten.Zomerse temperaturen en taferelen (alleen de rosé ontbrak nog), maar er mag nog niet veel de grond in omdat het ‘s nachts nog kan vriezen. Thuis staan de voorgezaaide wortelen al klem in hun zaaibakjes en de korenbloemen hebben de vensterbank in beslag genomen. Nog even en dan versleep ik alles richting moestuin. In de kas die wij op de tuin hebben staan was het erg warm, dus misschien doe ik dit jaar nog een poging zelf een limoenboompje op te kweken.

Na een middag druk spitten, schoffelen en ander ondefinieerbaar gehak in de aarde, voldaan naar huis. Om daar te vieren dat de zomertijd is begonnen en om een totaal ontregelde avond in te gaan, met kids zonder honger en slaap (“met zoveel licht is het nog lang niet nodig om te slapen”) en collectieve spierpijn.

Excuus van de week: lentekriebels
Recept: Zandtaartjes met limoenvulling


Ingrediënten voor het deeg:
350 g bloem
snufje zout
150 g ongezoute boter
100 g poedersuiker
2 eieren, losgeklopt

Ingrediënten voor de vulling:
4 eieren
2 eierdooiers
280 g fijne kristalsuiker
1.9 dl slagroom
2,5 dl limoensap
schil van 6 limoenen, geraspt

1. Zeef voor het deeg de bloem en het zout in een kom.
2. Doe de (zachte) boter erin en kneed de boter tussen je vingertoppen en duim wat zacht.
3. Voeg de suiker toe aan de boter en meng.
4. Voeg de eieren toe aan de kom en mix alles tot een massa. Voeg de suiker toe en meng het deeg tot een elastisch geheel. Maak er een bal van, wikkel hem in plastic folie en leg te deeg een uur in de koelkast.
5. Verwarm de oven voor op 190º C (170º C hetelucht).
6. Rol het deeg uit en bedek kleine taartvormpjes of een grote taartvorm met bakpapier en het deeg.
7. Bak het deeg 10 minuten blind (met bakpapier en een steunvulling), verwijder de vulling en het papier en bak het deeg in 3-5 minuten gaar. Haal de bodem uit de oven.
8. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150º C (135º C hetelucht).
9. Maak ondertussen de vulling: klop de eieren, de eierdooiers en suiker door elkaar. Voeg al kloppend de room toe en vervolgens het limoensap en de geraspte schil.
10. Schenk de limoenvulling over het deeg. Zet de taart nog 35-40 minuten in de oven, tot de vulling gestold is. Laat de taart afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
11. Garneer eventueel met wat gekonfijte schilletjes van de limoen (kook de schilletjes in een laagje water met suiker) en besprenkel de taart met de siroop.


Zandtaartjes met limoen.

On a plate.

Met gekonfijte limoenschilletjes on top.


En een slice van de grote limoentaart.