zondag 26 februari 2012

Tarte taart An bij De FransoosAfgelopen week was ik in Leiden. Vriendin Michelle, master of Zen tekenen, ging mij leren tekenen op een nieuwe manier. We wilden graag onze beide bloginteresses ' tekenen' & 'eten' combineren, dus het object dat nagetekend zou worden moest iets te maken hebben met eten of verwerkt moeten kunnen worden in... een taart.

Sinds augustus 2011 is er in de Doezastraat in Leiden een echte Franse delicatessewinkel geopend, genaamd 'De Fransoos'. Daar moesten wij francofielen (hoe kan het ook anders met zo’n mooie achternaam als Dujardin) natuurlijk even binnengluren en ingrediënten inslaan voor het Zen tekenen en het taart bakken. De Fransoos verkoopt een groot assortiment echte Franse producten. Van honing en jam tot echte Franse kaasjes en heerlijke chocolade van onder andere Alexandre Bellion, een chocolatier die zich heeft gevestigd in Leiden. De winkel heet ‘De Fransoos’ omdat de eigenaar van de zaak - Ed Chavernac -een heuse Fransman is. Helaas was hij op werkbezoek in Frankijk, maar hij schijnt over alle producten een enthousiast verhaal te kunnen vertellen en hij spreekt met een mooi accent. Daar wordt een francofiel blij van! Gelukkig zijn de overige winkelmedewerkers net zo enthousiast. Naast Franse producten verkoopt De Fransoos ook nog diverse Engelse en Italiaanse lekkernijen. Genoeg reden om een keer binnen te lopen!

Ik was al enige tijd opzoek naar gekonfijte vruchten: een Franse delicatesse uit de Provence. Nu kun je fruit ook zelf konfijten door de vruchten in een siroop van suiker te koken. Maar dat is best een klus en ik was blij dat De Fransoos dit al voor mij had gedaan. Met een bakje gekonfijte sinaasappelschilletjes, een zakje ster-anijs (mooi om na te tekenen en om leuke dingen mee te verzinnen - in dit geval ster-anijs icing!), een pot vol honing-snoepjes onder mijn arm en een glimlach op mijn gezicht heb ik de winkel verlaten. Als ik weer in Leiden ben kom ik zeker nog een keer terug. Hopen dat de Fransoos ‘lui-même' er dan ook is!

Klik hier voor een stuk over mijn Zen teken avontuur in Leiden en meer informatie over Zen tekenen op het blog van Michelle Dujardin!

Of lees het stuk van Michelle Dujardin over zen, eten en tekenen.

Excuus van de week: Bezoek aan 'De Fransoos' in Leiden
Recept: Sinaasappelcupcakes met maanzaad en een topping van ster-anijs icing met gekonfijte sinaasappel (als dat niet impressive klinkt!).


Ingrediënten voor ongeveer 10 stuks:
200 g (boeren)cakemix
100 g roomboter
2 eieren
rasp van 1 sinaasappel
een eetlepel maanzaad

Voor de Tarte taart An icing:
gekonfijte sinaasappelschil
poedersuiker
1 eetlepel sap van de sinaasappel
1 eetlepel ster-anijs thee (voeg een ster-anijs toe aan een kopje thee en laat het afkoelen)

1. Verwarm de oven voor op 180ºC (170º C hetelucht).
2. Klop de boter romig met een mixer.
3. Voeg de cakemix en de eieren toe en mix het geheel tot een mooi mengsel.
4. Voeg het maanzaad en de sinaasappelrasp toe en mix nog even goed door.
5. Vul de cupcakes en bak ze in de oven in ongeveer 15 minuten totdat ze goudbruin zijn.
6. Maak intussen een icing. Omdat ik ster-anijs zo waanzinnig lekker vind, heb ik er deze week een speciale icing mee verzonnen. Om de smaak van de ster-anijs te vatten heb ik eerst een ster-anijs toegevoegd aan een kopje thee. De geconcentreerde smaak van de anijs in de thee kan vervolgens gemakkelijk worden gebruikt. Maak de icing van poedersuiker met sinaasappelsap en de ster-anijs thee. Voeg eventueel nog een druppel gele kleurstof toe als de icing te grauw is van kleur.
7. Haal de cupcakes uit de oven, laat ze afkoelen en decoreer ze met de icing en de in blokjes gesneden gekonfijte sinaasappel.


Gekonfijte sinaasappelschil.

Sinaasappelcupcakes met maanzaad...

en een topping van ster-anijs icing...

en stukjes gekonfijte sinaasappel!

De mooie ster-anijs van De Fransoos.

Tarte taart An bij De Fransoos in Leiden.